2015. júl 09.

Filmek, amelyek hatással voltak rám

írta: tees06
Filmek, amelyek hatással voltak rám

Májusban nagyon sikeres volt a Könyvek, amelyek hatással voltak rám bejegyzés, ezért most filmekkel kapcsolatban gyűjtöttem össze olyanokat, amelyek meghatározóak voltak számomra. Szintén top 10-es listát választottam, és szintén műfajok szerint. Nem vagyok túlságosan jártas a filmvilágban, ezért bármilyen okból kifolyólag felkerülhetett ide egy film: komoly mondanivaló, bámulatos történet, izgalmas cselekményszál, vagy akár színészi munka.

e547d15634b4e3caf281be27b6cf9fb7.jpg

Animáció: Demóna

Mindenki ismeri Csipkerózsika történetét, de ki ismeri a Demónáét, aki megátkozta a kislány? Bár a film nem teljesen animációs, én annak soroltam, mivel tele van effektekkel és számítógépes trükkökkel. A filmet mindenkinek csak ajánlani tudom, mert érdekes szemszögből mutatja be azt, hogy mindennek több oldala van, és lehet így is, meg úgy is nézni egy – egy történést. Bemutatja azt, hogy Demóna sem velejéig romlott, és oka volt annak, amit tett. A szívtelen árulást ugyanis gyakran követni a kegyetlen bosszú, és itt is ez történt. A rendező, Robert Stromberg és a forgatókönyvírók, Paul Dini és Linda Woolverton bámulatos filmet hoztak össze. Délutáni és esti kikapcsolódásnak tökéletes egy hosszú nap után, de könnyen el is gondolkodtatja az embert.

Dráma: Banks úr megmentése

Egyik kedvenc filmem lett a Banks úr megmentése annak ellenére, hogy csak egyetlen egy P.L. Travers könyvet olvastam, és az sem nyerte el a tetszésem. Nincsen semmi bajom a regényeivel, csak szimplán nem nekem való Marry Poppins. Ez a film azonban valamiért magával ragadott. Emma Thompson hitelesen alakítja a szerzőt, akinek a reakcióin rengeteget lehet nevetni. Kissé arrogáns és antiszociális az írónő a filmben, de nagyon szép filmet hoztak össze. Számos komikum van a filmben, de ezzel szemben nagyon megható is. Életrajzi dráma, amely bemutatja az írónő életét és Marry Poppins eredetét is. Ez a film tud hatni az értelmekre.  

Könyvadaptáció (dráma): Megmaradt Alice-nek

Több filmet is hoztam, amelynek az alapja könyv, de csak ennél az egynél írtam a könyvadaptációt. Ez tulajdonképpen az a film, amelyet csak azért tartok jónak, mert Julianne Moore nagyszerűen alakít a filmben. Ha ő nem lenne, akkor széthullana az egész, és nem lenne ennyire hiteles. Az Alzheimer betegséget is úgy tudják bemutatni, hogy nemcsak sajnálatot látunk, hanem nevetést és harcot a kór ellen. Egy beteg szemszögén keresztül láthatjuk a történéseket. A könyv egyébként még a filmtől is sokkal elgondolkodtatóbb, amelyről korábban itt írtam.

Igaz történet: Philomena – Határtalan szeretet

A másfél órás, 2013-as filmdráma egy fiatal lány életét mutatja be. 1952-ben Írországban teherbe esik, majd adoptálásra kényszerítik a fiatal anyát. Ez után 50 éven át nem beszél senkinek a gyerekéről, de végül színt vall a lányának, majd egy újságíró segítségével elkezdenek nyomozni. Megtudják, hogy a fiát az Egyesült Államokba adoptálták, aki soha sem felejtette el ír gyökereit, és nem is akármilyen ember volt. Kissé komolyabb mondandójú film, amely nem mindenkinek nyerheti el a tetszését, de aki szereti az életrajzi történeteket, annak tökéletes választás.

Sci - fi: Elysium - zárt világ

Az egyik legjobb disztópikus film, amelyet valaha láttam, bár ez sem mostani alkotás. A film tökéletesen bemutatja a gazdagok és szegények közötti ellentétet, illetve azt, ahogyan a gazdagok védik magukat a szegényektől. Nem érintkeznek velük, és egyáltalán nem akarnak segíteni nekik. Az Elysium egy a Földön túli bolygó, ahol a gazdagok élnek békességben, és minden rossztól mentesen. A betegségek már csak a Földön jellemzőek, ők ugyanis mindent tudnak kezelni. Nem szenvednek hiányban, de persze azért tudnak fennmaradni, mert a szegények dolgoznak értük. Van a filmben egy kisebb társadalomkritika is, ami akár a mai világunkra is levetíthető.

Sorozat: Jóbarátok

Mai napig ugyanúgy nevetek ezen a sorozaton, mint amikor legelőször láttam. Mindig aktuális annak ellenére, hogy már több mint 10 évvel ez előtt befejezték. Nem tudom, miben rejlik a sorozat titka, talán a hétköznapiasságában, vagy hogy mindenki találhat egy kedvére való karaktert, akivel tud azonosulni. Fogalmam sincs, de lényeg, hogy az egyik legnépszerűbb sorozat volt, amelyet mai napig sem felejtettek rajongók milliói.

Társadalomkritika: Disconnect

A 2012-ben készült Disconnect c. film tökéletesen bemutatja a mai modern világot. Rohanunk, alig figyelünk egymásra, és túlságosan is meghatározza az életünket az internet, és különféle közösségi oldalak. A filmnek van egy komoly társadalomkritikája, amely rávilágít az internet hátrányaira és felelőt használatára. A fiataloknak kötelezővé tenném, mert sokan nem is gondolnák, hogy mit okoznak egy – egy cselekedetükkel. Ami valakinek csak móka a neten, az másnak az egész életét tudja tönkretenni. Azonban nem feltétlenül csak a fiatal korosztályra összpontosít a film, ugyanis ugyanúgy megjelenik benne a bankkártyás csalás, vagy a webkamerás ismerkedés. Nagyon összetett a film, de szintén hatással van az érzelmekre. Vannak személyek, akiket megsajnálunk, és vannak olyanok is, akiknek büntetést kívánunk.

Történelmi film: A könyvtolvaj

Szintén könyvadaptáció, amit még a mai napig nem sikerült elolvasnom, de nekem a film nagyon tetszett. Azt mondják, hogy a könyv után már nem fog, de ebben jelenleg nem hiszek. Hatásos film, amely szokatlan nézőpontból mutatja be a II. világháború kegyetlenségeit. Rengeteg filmet készítettek már ebben a témában, de kevés összpontosít a hétköznapi hősökre. A félelem és üldözés végig jelen van a filmben, de ugyanúgy az emberség is.

Thriller: Viharsziget

Talán nem a világ legjobb thrillere, de mindenképpen hatásos film. Végig kellemes történet, majd a végén van egy csattanó, amire mindenki felfigyel. Ilyen egy jó thriller, amely tud meglepetést okozni. Nem vagyok DiCaprio rajongó, de ebben a filmben jól alakított. Nekem maradandó volt.

Vígjáték: Rossz szomszédok

Szeretem a vígjátékokat, de csak ritkán látok igazán jót. Ezt annak éreztem, mert a kezdettől fogva nagyon jól szórakoztam. Seth Rogen és Rose Byrne a legelső perctől kezdve egymásra hangolódnak, és az ő párosuk iszonyat jó kalamajkát okoznak. A tinilányok kedvence, Zac Efron is fontos szereplő a történetben, aki szintén nem okozott csalódást. Ennek a filmnek a történetében nincsen semmi extra, de nagyon jó lett a kivitelezés. Könnyed humor, amelyen jókat lehet derülni. A filmről korábban itt írtam. 

Szólj hozzá

Filmek