2016. dec 06.

A Mikulás napi bejegyzés

írta: tees06
A Mikulás napi bejegyzés

A Mikulás történetével kapcsolatban sokféle változat kering, de most az egyik legközismertebbet osztom meg veletek. Valójában ennek az alapsztorinak is olvastam már többféle változatát, amelynek egyetlen oka, hogy senki sem tudhatja pontosan, hogy honnan is ered ez az ünnep. Erre azonban még visszatérek.

A sokak szerint eredeti történet szerint Szent Miklós Krisztus után született 245-ben, Patara városában egy gazdag család egyedüli gyerekeként. Azonban kisgyerek korában árva maradt, és nagybátyjához Patara város kolostorába költözött, ugyanis a nagybácsi érsek volt. Kisgyerekként megszerette az ottani életet és végül belőle is pap lett. Egy zarándokutat követően Myra városában püspökké avatták, és végül itt telepedett le. Szüleitől nagy vagyont örökölt, de ő maga nem tartotta fontosnak az anyagi javakat, és ezért ebből a pénzből több szegény családot is segített. Egész életében fontosnak tartotta a szegények megsegítését, és végül az egész családi vagyonát eladományozta. Mikulás történetének kialakulását is ennek a tulajdonságának köszönhetjük, ugyanis egy szegény parasztemberhez vezetik vissza. Ennek a parasztembernek három lánya volt, de vagyon nélkül nem tudta őket férjhez adni. Egy napon Szent Miklós meghallotta, amint a lányok arról vitáztak, hogy kiből legyen rabszolga, így egyikőjük férjhez mehet, és segítheti a későbbiekben a másik boldogulását is. Miklós ezt hallva elhatározta, hogy segíteni fog, és egy marék arannyal teli erszényt dobott be később a lányok ablakén. A három fiatal hölgy csodának gondolta ezt, de egy évvel később ismét megtörtént az ajándékozás. A harmadik évben azonban zárva találták az ablakot, és ekkor a püspök felmászott a tetőre, és a kéményen át jutatta el a lányokhoz az aranyat. A harmadik lány éppen ekkor kötötte fel harisnyáját száradni a kandalló felé, és az arany pontosan belehullott a harisnyájába. Ezt követően bukott le a püspök is, akit megláttak elszaladni piros köpenyében. A három arannyal teli erszénynek köszönhetően pedig mind a három lány férjhez tudott menni, és apának megszűnt a problémája.
rudolf.jpg

Összességében nagyon szép történet, és nem akarok ünneprontó lenni, de nekem kissé meseszerű. Ma többször is meghallottam, illetve olvastam is ezt a történetet, de nekem kissé gyanús a történet. Akad egy szegény, de tisztességes parasztember, akinek egyetlen problémája, hogy nem tudja férjhez adni a lányait, akik viszont feláldoznák magukat azért, hogy a többiek boldogan élhessenek. Ezt követően azonban csoda történik, és mind a három lány kap egy erszénnyel teli aranyat, és ennek hála férjhez tudnak menni. A történet végéről már csak a boldogan éltek, amíg meg nem haltak mondat hiányzik. Nekem valójában csak azért gyanús ez a történet, mert ha Szent Miklós Krisztus után 245-ben született, akkor eléggé furcsa, hogy ennyire sok feljegyzésünk maradt. Inkább szájról – szájra terjedt ez a mese, és mindig hozzátettek valamit, illetve szépítették a történetet. Én az utóbbiban hiszek, hogy a történetet bizony az emberek alakították ki az évszázadok során.
mikulas.jpg

Néhány további érdekesség:

Angolszász területeken Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált, és története szerint az Északi-sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. Santa Claus a kilenc repülő rénszarvas által vontatott szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják. Az utóbbiakkal köszönik meg az ajándékokat.

Ezzel szemben Skandináviában a sarkkörön túli vidékekhez, hagyományosan Lappföldhöz kötik alakját. A finn Mikulást Joulupukkinak hívják. Ez a név különösen jól hangzik. Gondoljatok bele, amikor a gyerekek így hívogatják a Mikulást.

mikulas-1.jpg A Mikulás nevei:

  • Amerikában és Kanadában: Santa Claus
  • Angliában: Father Christmas
  • Brazíliában és Peruban: Papa Noel
  • Dániában: Sinter Klaas
  • Franciaországban: Pere Noel
  • Hollandiában: Kerstman
  • Japánban: Jizo
  • Kínában: Shengdan Laoren
  • Romániában: Mos Nicolae
  • Marokkóban: Black Peter
  • Németországban: Nikolaus
  • Norvégiában: Julenissen
  • Spanyolország: Papa Noel
  • Svédországban: Jultomten

Végezetül pedig most nem könyvet, hanem egy nagyon jópofa mesét ajánlok:

Ui.: Reméljük, hogy a Mikulás hamarosan a havi összefoglalót, és egyéb karácsonyi bejegyzéseket is hoz. 

Szólj hozzá

Film Mikulás