2013. jún 30.

Névváltoztatás egyenlő a személyiségváltozással?

írta: tees06
Névváltoztatás egyenlő a személyiségváltozással?

Bizonyára mindenkit érdekel az, hogy mit jelent a saját neve és milyen tulajdonságokat párosítanak hozzá. Sokan pedig azt a kérdést is feltehették már magukban, hogy vajon a névváltoztatás esetén a személyiség is megváltozik? Mi történik akkor, hogyha valaki a keresztnevét változtatja meg? Sorsfordító lehet vagy sem?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel a laikus emberben a téma kapcsán. Érdekes, hogy sokan hiszik azt, hogy a nevünk befolyással van az életünkre és már születésünkkor egy sorsot kapunk a nevünkkel együtt. Nem hiába van tehát az, hogy az újdonsült szülők oly nehezen választanak nevet a gyerekeiknek. Hiszen milyen az a szülő, amelyik rossz életet akarna a gyerekének? Egy ismerősöm gyermeke megszületése előtt, a felesége terhessége alatt végig a saját keresztnevét szerette volna a születendő fiának is. Azonban amikor a fiú megszületett, hirtelen meggondolta magát és inkább másik nevet adott neki. Egyetlen magyarázata az volt, hogy nem akart olyan sorsot a gyerekének, amilyen neki volt, mert az ő élete soha sem volt könnyű. Ezért tehát választott egy másik nevet, amelyikkel könnyebben boldogulhat majd a gyereke.

lead_370.jpg

Az ezotériával foglalkozó is vallják, hogy a nevünk nagy hatással van az életünkre. Szerintük csak akkor érdemes nevet változtatni, ha éppen az élethelyzetünk is változik, különben előfordulhat, hogy nem jól kerülünk ki a cseréből. Ugyanígy megváltozik a személyiség, ha férjhez megy egy nő. Az a nő, aki férje teljes nevét felveszi (Kiss Péterné) az teljes egységben kíván élni párjával, mindenben támogatja őt. Aki a lánykori nevét is használja (Kiss Molnár Katalin), arra szintén ezek a jelzők vonatkoznak, de már ott van az a plusz energia, amellyel a pár a közös céljaikat is elérheti. Azonban ha valaki megtartja eredeti lánykori nevét, az tudattalanul nem választja a közös sorsot a férjével, hanem a saját egyéni célját akarja a házasságán belül megvalósítani. Rendszerint ebben az esetben a férjnek és a feleségnek is más céljai vannak, és a közös jövő attól függ, hogy a partner mennyire tudja ezt elfogadni. 

Nyugodtan kijelenthetjük azt, hogy nevünk igen is hatással van az életünkre, de azt már nem hiszem, hogy mindent befolyásolna. Gyerekként, akinek a nevéből viccet csinálnak, az nem fogja szeretni a saját nevét, sőt ebben a helyzetben a személyisége sem bontakozik ki úgy, mint másoknál. Ezek a gyerekek félénkebben és magányosabbak lesznek, mint társaik, de természetesen ez nem igaz minden helyzetben. Mindenki másképp reagál egy ilyen szituációra. A nevünk az egyetlen dolog, amit nem tudunk könnyedén megváltoztatni, és amit nem tudunk csak elfelejteni. Ez mindig velünk van, és magától nem változik. Énképünk alapvető magja a nevünk. Mondhatjuk azt is, hogy a név az első dolog, amit egy emberről meg szoktunk tudni és sokszor az embereket nevük alapján kategorizálják, ami nem szép dolog, de létezik.

Továbbá érdekes dolognak tartom még azt, hogy milyen jelentéseket kötnek egy-egy névhez. Ez mindig is foglalkoztatott engem és szívesen olvastam azt, hogy egy-egy ismerősöm nevéhez milyen tulajdonságot kötnek, vagy éppenséggel az én nevemhez mi tartozik. Ilyenkor mindig elgondolkodtam azon, hogy mi az igaz belőle és mi nem. Bevallom, az én esetemben általában igaz dolgokat írtak. De mégis kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, mert nem tudom, hogy mi alapján határozzák meg azt, hogy melyik névhez milyen tulajdonságok tartoznak. Nem gondolom azt, hogy valaki ilyen kutatásokat folytatna, hogy megfigyel minden nevű embert és kielemzi a viselkedésüket. Túlságosan hosszadalmas lenne, de ugyanakkor azt meg nevetségesnek tartom, hogy hasra ütésszerűen megírják ezeket a dolgokat.  Ehhez már nagy bátorság kellene, mert így csak áltatják az embereket és az egész teória a név és a személyiség között értelmét veszti.

Szólj hozzá

névváltoztatás személyiségváltozás sorsfordító