2013. júl 23.

Felvételi kavalkád

írta: tees06
Felvételi kavalkád

Az idei évben elég sok mindennel kellett szembenézniük a felvételiző diákoknak. Mondani lehet azt is, hogy szinte minden hónapra jutott valami. Vagy a felsőfokú szakképzést változtatta meg a Kormány, vagy éppenséggel a keretszámokkal, ponthatárokkal és a hallgatói szerződéssel játszadoztak. Természetesen a diákok sem hagyták magukat és számtalan tüntetésnek lehettünk tanúi, amelyet HÖOK szervezett a diákok segítése végett.

A felvételivel kapcsolatban a diákok akkor jártak a legrosszabbul, amikor a keretszámokkal „dolgozott” a Kormány. A keretszámok folyamatosan változtak az idei évben, majd csak a jelentkezési határidő előtt derült ki a végleges eredmény. Ennek következtében a jelentkezést is kitolták, hogy pár héttel több idejük legyen a diákoknak eldönteni mit is akarnak. Ez azonban nem változtatott a lényegen, hiszen az államis férőhelyek drasztikusan csökkentek az elmúlt évekhez. A kormány kezdetben számtalan szakon meg is akarta szüntetni a támogatott helyeket, de később letett erről. Sokkal jobbnak látta azt, ha inkább önmaga határozza meg a pontokat. A ponthatárok pedig irreálisak lettek, amivel nem biztos, hogy jobban jártak a hallgatók. Én leginkább a kommunikáció és médiatudomány 470-es pontján lepődtem meg, mert a korábbi években sehol sem volt ilyen magas ponthatár ezen a szakon. Bár a ponthatárok évről-évre növekedtek, a legjobb egyetemeken sem voltak ilyen magasak. A Budapesti Corvinus Egyetemen is csak a közelében jártak ezeknek a ponthatároknak, ahová egyébként a legnehezebb volt bejutni szinte minden évben.

 

2010

2011

2012

2013

Andragógia

373

398

429

445

Emberi erőforrások

410

449

350 (önköltséges)

460

Gazdálkodás és menedzsment

453

457

413 (önköltséges)

460

Jogász

426

427

467

465

Kereskedelem és marketing

453

451

402 (önköltséges)

460

Kommunikáció és médiatudomány

441

451

454

470

Nemzetközi gazdálkodás

462

463

482

460

Nemzetközi tanulmányok

461

453

473

465

Pénzügy-, és számvitel

448

451

390 (önköltséges)

460

Turizmus-vendéglátás

446

451

400 (önköltséges)

465

 

Így tehát felvetődik az a kérdés, hogy akkor most mi is volt a célja ezzel a Kormánynak? Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár szerint az új keretszámokkal az a cél, hogy csak a legtehetségesebb hallgatók kerüljenek be a felsőoktatásba. Szerinte tarthatatlan az a helyzet, hogy a HÖOK tagjai között vannak, akik már 7-12 éve főiskolások vagy egyetemisták. Az állami létszámok csökkentésével pedig az a legfőbb cél, hogy csökkentsék azoknak az adófizetők pénzéből tanuló hallgatók számát, akik amúgy sem végeznék el a szakukat, vagy pedig nem helyezkednének el a későbbiekben a diplomájuknak megfelelően. Ilyen keretszámok mellett pedig a szakokra csak a legjobbak fognak bekerülni.

Jó dolognak tartom azt, hogy csökkentik a keretszámokat és emelik a ponthatárokat, de ezt a fajta módszert én már sokallom. Úgy gondolom, hogy nemcsak a felsőoktatás egyes területein kellene ezt megtenni, hanem akkor mindenhol. Érdekesnek tartom azt a szituációt, hogy amíg a gazdasági és társadalomtudományi karok szakjain magas ponthatárokat határoznak meg, addig a műszaki és természettudományi képzéseken pedig iszonyat alacsonyak a ponthatárok. Pedig épp ezek azok a szakok, amelyet a legtöbben félbehagynak. És igen, igaz, hogy egy-egy műszaki szak sokkal nehezebb, mint egy társadalomtudományi, de akkor sem mindegy az, hogy mennyien kerülnek be. Sokan csak elpazarolják az idejüket a felsőoktatásban, és aztán ott hagyják az egészet. Vagy amit Hoffmann Rózsa is említett, hogy vannak, akik már 7-12 éve főiskolások vagy egyetemisták államilag támogatott képzéseken. De ha a ponthatárokat nézem, akkor azok a bölcsészképzéseken is alacsonyak, amit már könnyedén össze lehet hasonlítani egy társadalomtudományi képzéssel is. A bölcsész diploma pedig folyamatosan elveszíti az értékét, hiszen az emberek már nem tudnak mit kezdeni egy magyar, egy történelem, egy ének zene vagy esetleg egy szabad bölcsészet diplomával. Ezek azok a képzések, amelyek önmagukban semmit sem érnek.

HÖOK_demonstracio_februar.jpg

Mindezek mellett pedig a HÖOK tüntetései is megtörténtek, amelyek valljuk be, sorba buktak el. A munkájukkal tulajdonképpen semmit sem értek el, és nem sokat segítettek a felvételizőknek. Nem érték el, hogy növeljék a keretszámokat – bár igazából ez senkinek sem sikerülhetett volna a Kormánnyal szemben – sőt a hallgatói szerződéssel sem jutottak előrébb. De részsikerként könyvelhetjük el azt, hogy legalább mindenhol vannak államilag támogatott férőhelyeke. A rossz dolgokban is meg kell látni a reményt, a jó dolgokat. Mindent összegezve én nem lennék a mostani felvételizők helyében és most nem szívesen várnám a szerda esti pontokat sem, mert biztosan lesz még meglepetés a diákoknak ezek után is. 

Szólj hozzá

oktatás felvételi legnépszerűbb szakok