2013. sze 07.

Két részre szakadt blogvilág

írta: tees06
Két részre szakadt blogvilág

Mi a legfőbb célja egy adott blognak? Vajon miért szerették meg ennyire az emberek? Sokan csak névtelenül írnak az életükről, vagy egy adott témáról. Mégis nap, mint nap visszatérünk és olvassuk idegen emberek véleményét, életét és próbáljuk megismerni, megérteni.  

A blog webes alkalmazás, amely időponttal ellátott bejegyzéseket tárol egy nyilvános weboldalon. Az író legfőbb célja általában az önkifejezés, gondolatai közreadása és az általa képviselt vélemények terjesztése. Témája sokféle, lehet egyszerűen egy interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás, esetleg üzleti jellegű kommunikáció eszköze is. A blogokat legtöbben mégis internetes naplóként definiálják, mivel a személyes blogok a legnépszerűbbek közöttük. Ezek tulajdonképpen az elmúlt években nőtték ki magukat és árasztották el az internetet.

Blogs01.jpg

Többféle blogot olvastam már életem során és általánosságban elmondhatom a személyes blgokról, hogy nagyon fiatal, főként tinédzser lányok írják. Legtöbbjük nagyon éretlen és hiszékeny, ami látszik abból is, hogy mi mindent megosztanak a világgal. Természetesen csak név nélkül írnak, de sokan vállalják a személyiségüket. Olvastam egy bejegyzést, amiben a lány arról mesélt, hogy milyen kalandja volt egy nála körülbelül 10 évvel idősebb férfival, majd leírta azt is, hogy a pszichológusával milyen következtetésekre jutottak ezzel a flörtjével kapcsolatban. Csak fogtam a fejemet, hogy ilyen emberek is léteznek és akkor merült fel bennem a kérdés, mit szeretnek ebben az emberek? Rájöttem, hogy a személyes blogokat főként azok írják, akik nem kapnak megfelelő visszajelzést a társadalomban és legfőbb céljuk csak kiírni magukból a dolgokat. Nem tudom, hogy ezt miért teszik. Talán azért, mert nincsen kivel megbeszélniük, vagy azért, mert így jobban kitűnhetnek társaik közül. Nem tartom sokra ezt a fajta blogolást, sőt szívem szerint eltiltanám őket az internet közeléből is, mert szerintem ezekre az emberekre nézve veszélyes az, amit csinálnak. Nem feltétlenül azért, mert mindent megosztanak, ami már nevetséges, hanem mert rájuk nézve hátrányos lehet ez a későbbiekben.  

A blogolás egy másik fajtáját azonban már elismerem. Azt, amelyet főként egy adott témára összpontosítanak és különböző tényeket, véleményeket, fotókat, esetleg videókat tartalmaz. Egyfajta tájékoztató és egyben véleményközlő blogok is ezek, amelyek szerintem igen hasznosak lehetnek. Érdekesek és vitát is gerjeszthetnek, ami által még több nézőpontot ismerhetünk meg egy adott témában. Szerintem ezek azok, amelyeket a legtöbben szívesen olvasnak. Nem egy unatkozó kamasz világát ismerjük meg benne, hanem akár komoly problémákról olvashatunk, ami a mindennapokban érinthetnek bennünket is. Ez az, amit tényleg önkifejezésnek nevezhetünk, ami talán legfontosabb célja a blognak. 

Szólj hozzá

blog tinédzserek kreativitás webes alkalmazás