2014. feb 03.

Goce Smilevski: Freud húga

írta: tees06
Goce Smilevski: Freud húga

Szoros kapcsolat az őrültek és normálisak között

„Minden normális ember egyformán normális, minden őrült a maga módján az.” – olvasható számos alkalommal a regényben. Goce Smilevski Freud húga című könyvének visszatérő gondolata ez az egyetlen mondat, amely az egész műben mérvadó lett.

DSC_0008.jpg

Az életrajzi könyv, amely valós és kitalált elemeket egyaránt tartalmaz, Adolphine életét meséli el. Az egyes szám harmadik személyben íródott könyvben azonban nemcsak az ő életével ismerkedhetünk meg, hanem az egész családdal. Adolphine mellett négy fontos személy jelenik meg a műben. Így olvasás közben számos érdekes dolgot tudhatunk meg a pszichoanalízis atyjáról, Sigmund Freudról, aki mindmáig vitatott személyiségű és munkásságú. Az egész regényben egy zseniális, de arrogáns orvosnak ismerhetjük meg, akinek furcsa kapcsolata van a családjával. Nevezhetjük lelketlennek, amiért hagyja a húgait a náci Ausztriában szenvedni, de lánya elvesztésekor mégis megtörik benne valami. Emellett sokkal kiábrándítóbb az a kapcsolat, ami Adolphine és az anyja között van. A szigorú anya, aki mindig is megkülönböztette lányát a többi gyerekétől és másként viselkedett vele. „Jobb lett volna meg sem születned” – olvasható többször is a könyvben, amellyel az anya kínozta betegeskedő gyermekét egész életében. Továbbá érdekes szerelmi kapcsolat köti össze Adolphinet és Rainert, aki szintén olyan kitaszított lélek, mint ő. A könyv legszebb része az, amelyik az ő történetüket meséli el, a furcsa és bonyolult szerelmüket, amely végül tragédiába fullad. Mindezek mellett egyfajta lelki társként jelenik Klara, akivel együtt élnek a Fészek elmegyógyintézetben, ahová Adolphine önként vonult be.

A könyv egyik érdekes vonása az, hogy a véggel kezdődik és az egész történet egy visszaemlékezés a halál előtt. Akkor, amikor Adolphine a gázkamrában áll és végiggondolja az egész életét, amely gyermekkorától kezdve haláláig többször is kudarcba fulladt. A testvérek közül egyedül ő nem házasodott meg és végül csak önmagára számíthatott. Életét kudarcok sorozata jellemezte és az egész regény átveszi ennek a kiábrándultságnak a hangulatát. Az olvasóban jogosan merül fel a kérdés: Ki a hibás? Az anya, aki kegyetlenül törődött gyermekével, vagy maga Adolphine, aki nem volt képes küzdeni önmagáért, vagy éppenséggel a kor, amely minden újat visszautasított.

DSC_0003.jpg

 A regényben az olvasó előtt nemcsak egy család élete, hanem a századfordulós Bécs zárkózott és egyben lázadó világa tárul fel. Két világot ismerhet meg az olvasó: az egyik az a világ, amely követi a normákat és az emberek ennek megfelelően élnek. A másik világ pedig az elmegyógyintézet, ahol azok élnek, akik nem képesek követni a normákat. Nevezhetjük őket őrülteknek is, de sokak közülük a hétköznapi életben is megállják a helyüket. Sokkal inkább lázadók, akiket a 19-20 század változó világa nem tud elfogadni.

Érdemes olvasmánynak bizonyult a regény, amelyet alig lehet letenni. Az a fajta könyv, amely olvasás közben és után is elgondolkodtatja az embert.  Végül pedig rájöhetünk, hogy a normális és az örült között nem is olyan könnyű különbséget tenni.

Szólj hozzá

könyv Sigmund Freud freud húga