2014. feb 14.

Valentin nap: talán felesleges, de egy aprócska gesztust megért

írta: tees06
Valentin nap: talán felesleges, de egy aprócska gesztust megért

A Valentin nap az elmúlt tíz évben vált igazán népszerűvé hazánkban, amelynek sok visszhangja van máig is. Vannak, akik imádják, de mások csak felesleges nyűgnek érzik, ahogyan látszik is ez az elmúlt napok facebook faliújságán is. Megmondom őszintén, nekem sem tartozik a kedvenc ünnepeim közé. A legfőbb okom pedig az, hogy ez is, mint ahogyan sok minden más is elvesztette az igazi varázsát, még pedig a pénz miatt.

Téveszme azonban az a hiedelem, hogy a Valentin napot az amerikaiak találták fel. Mint ahogyan sok ünnep, ez is visszavezethető a Bibliához. Valentin eredetileg keresztény mártír volt, aki esküvőt tartott olyan római katonáknak, akik nem házasodhattak volna össze választottjukkal a törvények miatt. Emiatt azonban börtönbe zárták majd később ki is végezték. Tetteiért azonban ő lett a szerelmesek védőszentje és február 14-ét jelölte meg az egyház a tiszteletadásul.

Nagyon nehéz azonban eldönteni, hogy mennyire szükséges vagy sem ez az ünnep. Az bizonyos, hogy meg lennének nélküle is az emberek, de mégis megünneplik a párok. Azonban az már kétségtelen, hogy nagy a felhajtás körülötte és a legtöbb bolt, virágárus üzletet csinált belőle. Előre látni minden évben, hogy ilyenkor a kávézók, éttermek külön ételekkel, italokkal és új dekorációval készülnek a szerelmespároknak, illetve ahogyan a virágárusok megnövelik árukészletüket, na meg az áraikat is. Az igazság az, hogy ez is leginkább az üzletről és a pénzről szól. A tulajdonosok csak minél nagyobb hasznot akarnak húzni és nem arról szól az ünnep, amiről kellene. Sőt bátran ki merem mondani azt is, hogy a legtöbb párnak, de legtöbb esetben a férfiaknak csak felesleges stressz, amikor is még valamivel meg kell lepniük a párjukat.

Mindezek mellett a legtöbbször azt veszem észre, hogy az emberek azért nem szeretik a Valentin napot, mert éppen nincs kivel megünnepelniük. Ez leginkább a nőkre igaz, de időnként a férfiakra is, amikor mindenkiből kibújik a gonosz ördög és a bölcs mondat: „Egyszer minden véget ér.” És igen, valóban igaz hogy egyszer mindennek vége lesz, azonban az már más kérdés, hogy hogyan és mikor lesz vége. Ebben az esetben nem hagyhatjuk azt, hogy az irigység beszéljen belőlünk, hanem inkább azért se csüggedjünk. Ne feledjük, az soha nem fogja megtalálni a párját, aki ezen kesereg és másokat szid, mert nekik éppen van valakijük.

Továbbá érdemes elgondolkodni azon, hogy a Valentin nap épp úgy szól az üzletről, ahogyan a Nőnap vagy az Anyák napja. Ott is ugyanaz a helyzet, ahogyan itt is. Egy nap, amit csak egy valakinek szentelnek és bár sokszor az üzletek jönnek ki a leginkább nyertesként, nem feledhetjük azt sem, hogy megéri a másiknak egy kis örömet szerezni. Ez a nap pedig egy jó alkalom rá, de ismétlem, nem csak ezen a napon kellene.

valentin.jpg

Ui.: Boldog Valentin napot. 

Szólj hozzá

szerelem valentin nap