2014. jún 07.

Ingyen nyelvtanulás online? Népszerű, de vajon mennyire éri meg

írta: tees06
Ingyen nyelvtanulás online? Népszerű, de vajon mennyire éri meg

A nyelvtanulás hosszú és bonyolult folyamat. Tulajdonképpen könnyű elkezdeni magát a tanulást, de sokkal nehezebb kitartónak lenni. A nyelv fejlesztése pedig csak akkor lesz sikeres, hogyha minden nap, ha csak egy 10-15 percet is, de elővesszük és gyakoroljuk. Az internet pedig számos lehetőséget nyújt a tanulásra. Ezek közül próbálok most bemutatni néhányat, egyéni véleményekkel egybekötve. Az elmúlt időszakban ugyanis kipróbáltam szinte mindegyiket és én magam is napi szinten használom az angolt, illetve újabban a németet is.

Az online nyelvtanuláskor az angol esetén találkozhatunk a legtöbb weboldallal. Azt azonban még az elején fontos leszögezni, hogy önmagától senki sem tud megtanulni egy olyan nyelvet, ami teljesen idegen számára. Az online nyelvtanulást én leginkább azoknak ajánlom, akik már egy ideje nem használjak és most újra el szeretnék kezdeni. Sok nyelv esetén ugyanis nehéz a kiejtést, a nyelvtant egyedül megtanulni. Azoknak pedig ne higgyen senki sem, akik biztos nyelvtudást ígérnek a leckék befejeztével. Nem attól fog valaki ismerni egy nyelvet, mert kitöltötte az online leckéket és megoldotta a feladatokat, hanem attól, hogy megtanulta, ismételte és tovább is fejlesztette. A google keresőjének köszönhetően számos weboldalt találhatunk. Az utóbbi időben a legismertebb az 5percangol és a duolingo, azonban néhányan már hallhattunk a learn-english-online.org vagy a talkenglish.com weboldalról is. Az előbbi főként összefoglalókat nyújt egyes témákkal kapcsolatban, leginkább a nyelvtanra koncentrál és minden egyes leckével valamilyen nyelvtanra fókuszálnak. A TalkingEnglish ettől már sokoldalúbb. Ez már inkábba szókincsre összpontosít és lehet választani abból is, hogy mi érdekel: üzleti szókincs, vagy esetleg valamilyen általános téma. Én most bővebben a duolingo és az 5percangol weboldallal fogok foglalkozni, valamint néhány hasznos tippet is adok, amelyet talán érdemes megfogadni.

A duolingo.com néhány hónapja lett ismert nálunk. Korábban az oldalon nem lehetett tanulni angolt a magyar nyelv segítségével, de nemrég ezt is megvalósították. Több nyelvet is lehet tanulni itt, de azokhoz az angol vagy valamilyen más nyelv ismerete szükséges. Például németül a franciát lehet elsajátítani, de az angol esetén jóval nagyobb a választék: spanyolt, németet, franciát, portugált, olaszt is lehet választani, de még így is folytathatnám a felsorolást. Az oldalt én leginkább azoknak ajánlom, akik szeretnének ismételni. Bár a készítők azt ígérték, hogy a teszt kitöltésével eljutnak a középszintre, szerintem ez nem igaz. Ez inkább csak egy erős alapfok, ami esetén erősítik a szókincset. Inkább csak alapszavakkal találkoztam a teszt töltése során, illetve nagyon hiányoltam a nyelvtani magyarázatokat. Úgy próbálnak tanítani, hogy tulajdonképpen csak példamondatokat kell megoldania a tanulónak, de sehol egy magyarázat. Nagy hiba. A tanulónak magának kell utánanéznie a nyelvtani magyarázatoknak. Jó megoldás lett volna, hogyha minden nyelvtanos leckéhez csatolnak még egy nyelvtani magyarázatot is, amiben leírnák miről lesz szó a következő leckében. Mindezek után pedig a nyelvtanuló tesztelhetné tudását a tesztekben. Egyébként nagyon jól összehozták az oldalt, mivel minden készséget tud fejleszteni, de mégis csak egy számítógépes program. Ebből pedig az következik, hogy hiába lehet jó valakinek a válasza, hogyha nem azokkal a szavakkal van az ő megoldásuk, akkor nem fogadják el. Ez pedig idegesítő tud lenni. Amikor a tesztet csináltam, egy idő után már azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnám a legegyszerűbben megfogalmazni. Ez pedig nem mindig a legjobb a nyelvfejlesztés során.

bagoly.jpg

A duolingo mellett másik jelentős site mostanában az 5percangol.hu, amely tulajdonképpen a nyelvtanulók szorgalmára bízza magát. Nagyon sok értékes cikk van, amelyben leírják a válaszható nyelvvizsga típusokat, levélformákat (hivatalos és baráti), letöltéseket kínálnak és számos feladatot. Mindezek mellett besorolják a különféle cikkeket, teszteket nyelvvizsga szinteknek megfelelően, így tájékozódhat az egyén, hogy éppen milyen szintű cikket olvasott, vagy az adott szókincskészlet milyen szintnek felel meg. Személy szerint nagyon megszerettem ezt az oldalt, amelynek egyik nagy előnye még az, hogy minden héten van egy központi téma. Ezek folyamatosan változnak, így mindig új témával ismerkedhetnek a tanulók. Szerintem az internetes nyelvtanulásnak egyik legjobb formája ez az oldal. Sok szöveg esetén kínálnak hanganyagokat, illetve videós anyagokat is. A szövegértést nemcsak írásban, hanem szóban is fejlesztheti a tanuló, valamint egyik leghasznosabb funkciója az oldalnak a nyomkodós tesztek. Ezek lehetnek kapcsolatosak szókinccsel, illetve nyelvtannal is. Mindezek mellett aktuális híranyagokat is közölnek angol nyelven, amelyek közül a legtöbb valamilyen érdekes, színes hír: kiemelik a fontosabb szavakat, kifejezéseket és a cikk alján megtalálhatóak a jelentések. Nagyon jó megoldás, ugyanis így biztosan megnézem az ismeretlen szavak jelentését, nem úgy mint pl. egy angol vagy amerikai weboldal esetén. Az oldalból mindent kihoztak a szerkesztők és látszik, hogy valódi szakemberek állnak a tartalom mögött. Az ember akár kikapcsolódásképpen is használhatja ezt az oldalt.

Az internetes nyelvtanulásnak egyik legnagyobb hibája az, hogy nem tudjuk használni szóban a nyelvet. Ennek próbált megoldást találni egy brazil nyelviskola, ahol a diákok nyugdíjas amerikaiakkal tudnak kommunikálni webkamerán keresztül. Érdekes megoldás, mivel így a diákok kipróbálhatják magukat egy anyanyelvi beszélővel, aki nem feltétlenül beszél hibátlanul. Magyarországon nem tudok olyan oldalról, ahol ez lehetséges lenne, hogy külföldiekkel beszélhetünk webkamerán keresztül, de szerintem érdemes lenne kipróbálni. Manapság már könnyen lehet találni külföldről barátokat és velük akár fejleszthető is így a nyelv. Szintén egy kreatív és ingyenes nyelvtanulási módszer, de mégis hasznos.

A speechpool.net weboldal pedig már gyakorlott nyelvhasználóknak való. Egy rövid regisztráció után bárki használhatja az oldalt ingyenesen. Változó hosszúságú videók vannak feltöltve az oldalra különféle témákkal kapcsolatban. Általában anyanyelvi beszélő mutat be egy témát, amelyek akár a legmodernebb jelenségekről is szólhat. Leginkább azoknak ajánlatos, akik már egy erős középszintű nyelvtudással rendelkeznek és szeretnék még fejleszteni a tudásukat. Egyik nagy erőssége az oldalnak, hogy a videókat kategorizálja, így megmutatja azt, hogy melyiket könnyebb megérteni vagy éppen nehezebb. A netező pedig könnyedén beállíthatja a keresés során, hogy melyiket szeretné előre vagy éppen hátra rakni. A speechpool.net egyébként nemcsak angol nyelven, hanem német, francia, olasz, török, spanyol, sőt számos más nyelven is elérhető.

Az felsorolt internetes weboldalak között mindegyik esetén leggyengébb pont a nyelvtan. Nem igazán erősek ezek a site-ok a nyelvtan magyarázatéban, mivel ezek nem mindig a legjobbak. A nyelvtan elsajátításához azonban elegendő egy jó könyv is. Az angol esetén bátran ajánlom mindenkinek Németh Katalin Angol nyelvtan – Alap-, közép-, felsőfokon című könyvét, amely a könnyen megvásárolható, de egyébként az internetről is letölthető. A szerző egyébként nagyon jól megírta ezt a könyvet, mivel a magyarázatok mindenki számára érthetőek és az utána következő feladatokkal pedig könnyedén begyakorolhatóak.

Az online nyelvtanulás során egyik legnehezebb feladat az, hogy valóban kitartó lesz-e az ember, vagy sem. Itt nincs tanári visszajelzés, ami egyes esetekben jó, de máskor nem éppen a legjobb. Egyébként ezek mellett nagyon hasznos még az is, hogyha napi szinten olvasunk egy – egy idegen nyelvű cikket. Itt azonban nem mindegy, hogy hol olvasunk. Nekem pl. a New York Times vagy a cnn.com nem nyerte el a tetszésemet, mivel a szóhasználat nagyon irodalmias. De mindezek mellett a bbc.com vagy a theguardian.com teljesen megfelel. Német esetén a Frankfurter Allgemeine Zeitung-ot hasonló okok miatt szintén nem ajánlom. Összességében az e-learning egy nagyon új és népszerű tanulási forma, amelyet bárkinek ajánlok. Ha éppen nincsen idő, vagy pénz magántanárhoz, nyelviskolába járna, akkor ez is beválhat. A nyelvtanulás legnagyobb hányada ugyanis csak a nyelvtanulón múlik. 

Szólj hozzá

nyelvtanulás nyelvvizsga