2014. jún 21.

Egy könyv muglikról mugliknak

írta: tees06
Egy könyv muglikról mugliknak

Szerző: J. K. RowlingJK-Rowling---010.jpg

Cím: Átmeneti üresedés (Casual Vacancy)

Fordító: Bihari György

Kiadó: GABO Könyvkiadó és Keresk. Kft.

Oldalszám: 574

Kiadás éve: 2012

Sokkal később ért el hozzám J. K. Rowling Harry Potter könyvsorozata, mint az átlaghoz, de így is magával ragadtak a könyvei. Éppen emiatt olvastam érdeklődve az Átmeneti üresedés c. könyvét, amely kezdetben unalmas volt számomra, de aztán igazán megszerettem. Az írónőt sokan csak úgy emlegetik, hogy ő az, aki újra megszeretette az olvasást a gyerekekkel, de ezzel a könyvével most a felnőtteknél is célt ért.

Az Átmeneti üresedés teljes mértékben felnőtteknek szóló történet, amelyet egyetlen egy gyerek kezébe sem adnék. A történet egy kisváros, Pagford életét mutatja, ahol váratlanul meghal a tanács egyik tagja, Barry Fairbrother. Ez az egyetlen egy tragikus haláleset azonban bonyodalmak sorozatát indítja el, és hamarosan egyre többen próbálják meg megpályázni a helyét a tanácsban. A jelöltek mindent megtennének a győzelemért.  Ezzel azonban csak azt érik el, hogy előbb - utóbb mindenkinek kiderül a féltve őrzött titka, és elindulnak a találgatások a kisvárosban. A jelöltek titkait pedig a város weboldalán Barry_Fairbrother_Szelleme névvel tárják a város elé. Az özvegyet, Marry Fairbrothert felháborítja az a tény, hogy valaki az ő férje személyét használja fel a célja eléréséért, azonban sokkal súlyosabbak azok a vádak, amelyek ott megjelennek: csalás, lopás, pedofília, szerető.

A könyv egésze tulajdonképpen egy társadalomkritika, amelynek minden egyes szereplője szimbolizál egy adott csoportot a társadalomban. Kezdetben talán hihetetlen számunkra az, hogy mindez egy helyen megtalálható, de ha jobban belegondol az olvasó, az emberek sok mindent rejtegetnek az otthonuk falai mögött és az, akit kedves és becsületes polgárnak ismerünk, valójában szeretőt tart, illegális üzleteket köt vagy éppen alkoholista. Mindezek mellett azonban kitűnik Barry Fairbrother karaktere is, akinek már a nevében is benne van, hogy becsületes, igazságos testvér.  Való igaz, ilyen volt ő egész életében, aki tisztességes volt és hitt abban, amiért küzdött. Azonban ő sem volt hibátlan, hiszen felesége folyton szemére hányta, hogy túl sokat foglalkozik a várossal és keveset a családjával.

A könyvben egyébként minden társadalmi réteghez tartozó ember megtalálható. Olvashatunk arról, hogy hogyan él és próbál meg kitörni a mélyszegénységből Krystal Weedon, aki 16 éves létére rengeteget tapasztalt már. Az anyja drogfüggősége miatt ő neveli 3,5 éves öccsét, de mindezek mellett folyton összesúgnak a háta mögött származása vagy éppen anyja prostituált múltja miatt. Mindezek mellett azonban megtalálható a középréteg is, pl. Samantha Mollison, aki terhessége miatt kénytelen volt összeházasodni a főiskola után Miles Mollisonnal és bár mindene megvan, mégis boldogtalan. Bánatában pedig iszik és olyankor kibírhatatlan, de mindezekből a szomszédság semmit sem sejt. A felső réteget tulajdonképpen Howard Mollison és felesége képviseli, akik hatalmas születésnapi partit rendeznek, üzletet nyitnak a városban és mindezek mellett a városi tanácsban is a saját véleményüket próbálják ráerőltetni az emberekre. A többi szereplő között szintén megtalálható még a gyermekét egyedül nevelő anya, az agglegény, a munkamániás nő, a papucs férj, aki után feleségén kívül mindenkinek csorog a nyála, és persze a fiatal korosztály is. Közöttük megtalálhatóak a szemtelen kamaszok, az álmodozó diáklányok, a füvező fiatalok, vagy a magát pengével vagdosó fiatal lány.

A történetnek számos központi témája van. Egyik ilyen a politika és a hatalom. Tulajdonképpen az egész regényben ezért megy a harc, hogy ki juthat be Barry Fairbrother helyére és ki szerezhet ez által egy kicsivel nagyobb hatalmat. Folyamatosan mennek a találgatások, cselszövések és az emberek egymással szövetkeznek csak azért, hogy végül ők kerüljenek ki győztesként a „csatából”. A kisváros életében fontos a városi tanács és annak döntései, mivel az emberek ez alapján ítélkeznek. Ahogy ők döntenek egy adott kérdésben, az lesz az elfogadott az egész városban. Éppen ezért ilyen fontos a megüresedett hely a városban.

Másik fontos kérdéskör a regényben a drog és a függőség. A városban van egy rehabilitációs központ, amely esetén három csoportra oszlik a közösség. Vannak, akik támogatják annak működését, de mások be akarja záratni, mivel nem hisznek a függéségben. Ezzel pedig egy újabb szemlélet módot ismertet meg Rowling, még pedig azokét, akik úgy hiszik, hogy az emberi akarat minden segítség nélkül képes megbirkózni a nehézségekkel, vagyis ha a drogosok le akarnak szokni, akkor meg tudják tenni mindenféle segítség nélkül. Mindezek mellett pedig a harmadik csoportot képviselik azok a szereplők, akiket egyáltalán nem érdekel és elegük van az egész vitából is.

Mindezek mellett fontos téma olyan társadalmi kérdések, mint pl. a családon belüli erőszak, a gyerekbántalmazás vagy a szexuális erőszak. Fontos az, ahogyan az írónő bemutatja azt, hogy mit tud csinálni egy fiatal lány, hogyha megerőszakolják, vagy hová tud menekülni egy fiatal gyerek, hogyha veri az apja. Rowling pedig jól látta a dolgokat és a valóságot írta le. A társadalom pedig rossz színben jelenik meg. Sokszor látják az emberek a rosszat, de magukkal foglalkoznak, és ezért nem kérdeznek, nem beszélnek másokkal a bajaikról. A regény végén egy szereplő meghal, amelynek egyetlen oka az, hogy az emberek nem akarták észrevenni, hogy segítségre van szüksége. Látták a problémát, de jobbnak látták nem beavatkozni. Ezt pedig tökéletesen látta az írónő. Nem segítettek, majd végül túl késő lett és nem maradt más csak a bűntudat.

A könyv jól mutatja azt, hogy J. K. Rowling nemcsak egy műfajban képes bravúrozni. A karakterek jól kidolgozottak, a konfliktusok pedig feszültséget teremtenek. Egyetlen egy hibája van a műnek, még pedig az első fejezet. Az első fejezetben mindegyik részben újabb és újabb szereplőket ismerünk meg, akiket alig tudunk megjegyezni, de ez után garantált, hogy a történet magával ragad, és ha nem is a mágia világába, de egy kisváros életébe biztos betekintést kapunk. 

Szólj hozzá

könyv Átmeneti üresedés J. K. Rowling