2014. aug 26.

Ennyit ért egy vödör jeges víz

írta: tees06
Ennyit ért egy vödör jeges víz

Az Ice Bucket próbatétel Amerikából indult el, amelynek értelme alapján egy vödör jeges vízzel öntik le magukat az emberek, majd ezt követően kihívhatnak három embert és adományoznak az ALS Associationnek. Az utóbbiról azonban a legtöbben már megfeledkeznek és csak egy poénnak fogják fel az egészet, annak ellenére, hogy szép kezdeményezésnek indult.

Az ALS, vagyis az amiotrófiás laterálszklerózis egy mozgáskoordinációs betegség, amely során a beteg folyamatosan elveszti mozgásképességét, amelyet az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulása okoz. Kezdetben csak kisebb funkciók sérülnek, így például a kézügyesség, majd a betegség súlyosbodásával fokozatosan kihat a beszédre és a mozgásra is. Elkezdenek sorvadni az izmok, illetve folyamatosan növekszik a gyengeség is. Végül a boka és a lábak gyengülése miatt képtelen lesz járni az egyén, majd pedig nyelési, beszéd- és légzési nehézségekkel kell szembenézniük. Az ALS gyógyíthatatlan betegség, amelynek tüneteit csak enyhíteni és késleltetni tudják.

Összességében az Ice Bucket elérte a célját, még pedig azt, hogy felhívja az emberek figyelmét egy súlyos betegségre, és ha tehetik, akkor próbáljanak meg segíteni az ebben szenvedőknek. A videók megosztásával végigsöpört az egész világon, azonban szomorú az a tény, hogy sokan csak poénnak vagy játéknak fogták fel az egészet. Ezt pedig leginkább ahhoz tudom hasonlítani, ami pár hónappal is nagy népszerűségnek örvendezett a facebook-on. Akkor egy korsó sört kellett meginni egyszerre, amit szintén rögzíteni kellett videóra majd megosztani az ismerősökkel és közölni a kihívottak nevét is. Nekik pedig 24 órájuk volt arra, hogy szintén teljesítsék a feladatot, vagy pedig fizetniük kellett egy rekesz sört a kihívónak. Most nincsen rekesz sör, de a legtöbben nem is adományoznak. Így pedig értelmét veszti az egész kezdeményezés. Bár sok híresség segített az alapítványnak és igazán az ő részvételükkel lett népszerű világszerte, mégis szomorú látni azt, hogy a legtöbben csak viccet csinálni belőle.

Leöntik magukat egy vödör jeges vízzel, majd kihívnak másokat is. Mindezt pedig azért, hogy nevessenek később a videón majd lássák azt is, hogy mások hogyan reagálnak a jéghideg vízre: összerándulnak, elesnek, sikítanak vagy esetleg elfutnak. De a legtöbben már megfeledkeznek arról, hogy miért is indult az Ice Bucket. A legtöbb fiatal, aki részt vesz benne, ugyanis meg sem tudja mondani, hogy miért csinálja ezt. Azért, mert kihívták és nem akar lúzernek látszani, aki beijed.  Az pedig elkeserítő, hogy ennyire eltorzítanak valamit, ami hasznosnak indult. Egyre többen csak játéknak fogják fel ugyanúgy, mint a sörivást és éppen annyit segítenek vele mint azzal. Arról nem is beszélve, hogy az egésszel egyáltalán nem segítenek. A segítség még csak meg sem fordul a fejükben. Amíg mások szenvednek ebben a betegségben, ők viccnek fogják fel. Ezzel szemben más országokban éheznek és szomjaznak. És mit érnek így egy vödör jeges vízzel? Semmit, csak annyit hogy jót nevetnek rajta és felkerülnek egy bakiparádés videóval az internetre. Szép munka volt. 

 

Szólj hozzá

ice bucket ALS jeges vödör víz