2014. aug 27.

A zene mint gyógymód

írta: tees06
A zene mint gyógymód

A zene gyógyító hatását már évtizedek óta ismerik, azonban mégis keveset tudunk róla. Számos kutatás és kísérlet koncentrált a zenére, amely terápiaként vizsgálta. Az eredmények pedig ígéretesek és bátran mondhatjuk azt, hogy a zenének nemcsak fejlesztő, hanem gyógyító hatása is ismerté vált.

Az már régóta ismert, hogy a zene leginkább a magatartásra van hatással, de sokan el sem tudják képzelni, hogy betegségeket és tünetek lefolyását is meghatározhatja. A zeneterápia tudományként a II. világháború után kezdett el kialakulni, amikor is a fizikailag és mentálisan is sérült katonákat elkezdték zenészek is látogatni a kórházakban. Ekkor ismerték fel azt, hogy a zene hatással van a betegek állapotára, de a profi zenészek nem rendelkeztek azokkal a speciális ismeretekkel, amelyek szükségesek a zeneterápiához. Ez indította el azt, hogy hivatásos szakembereket képezzenek, akik ma sikeresen segítik a betegeket. Ma pedig már találkozhatunk zeneterápiával kórházakban, iskolákban és öregek otthonában is.

Zeneterápia.jpg

Az orvosok a zenével érzelmek kifejezésre törekednek, amellyel azt tették lehetővé, hogy a mentális problémával küzdő betegek könnyebben gyógyuljanak. Súlyos traumát elszenvedett páciensek könnyebben dolgozzák fel a tragédiát zenehallgatás során, mivel ez elősegíti az érzelmek kifejezését. Mindezekkel pedig azt teszik lehetővé, hogy a fájdalom elviselhetőbb lesz, és gyorsabb lefolyást idéznek vele elő. A zeneterápia hatásos poszttraumás stresszben szenvedő betegeknél, de sokszor sikerül ellazítani az amputált betegeket is, akik valamilyen fantom végtagfájdalomtól szenvednek. Ez pedig annak köszönhető, hogy nemcsak nyugtató hatással bír, de fájdalomcsillapító hatása mellett segít a stressz kezelésében is.

Mindezek mellett kutatók bebizonyították azt is, hogy az aktív zenehallgatás elősegíti a boldogságérzet kialakulását. Talán ez indokolja azt is, hogy idősek otthonában is van zeneterápia, ahol sok idős ember szenved a magánytól. Ferguson és Sheldon bizonyította be, hogy azok a betegek, akik Aaron Copland ütemes klasszikus kompozícióit hallgatták, és tudatosan törekedtek a boldogság érzetének megtalálására, sokkal boldogabbnak érezték magukat, mint akik csak passzivitást mutattak zenehallgatás közben. Ez azt jelenti, hogy a zene átélése, több érzelmet vált ki, mint ha csak úgy hallgatjuk a zenét. Mindezek mellett érdekesség az is, hogy a szomorú zene is kiválthat pozitív érzelmeket. Kawakami kísérlete során megállapította azt, hogy a szomorú zene élvezetesebb, mivel olyan érzelmi állapotot hoz létre, amely negatív és pozitív is egyszerre. Ennek azonban egyetlen feltétele az, hogy nem szabad túlságosan átélni a zenét, mivel akkor visszájára fordulhat a jótékony hatás.

A zene jótékony hatását vizsgálták betegségekkel kapcsolatban is. A leglátványosabb fejlődés az volt, hogy a zene hatására az autista gyerekek nyíltabbak lettek és megszólaltak. Ez pedig annak az eredménye volt, hogy a zene hatással van a beszédközpontra és a beszédkészségre, így képes újra kifejleszteni a beszédet. Ennek következtében soha nem beszélt autista gyerekek is megszólaltak, bár az eredmény már változó volt. Voltak, akik csak szavakat mondtak, amíg mások egész mondatokat is képesek voltak formálni.

A nyugtató hatást már többször is említettem, de ez nemcsak mentális betegségeket, hanem fizikai problémákat is képes javítani. Így például zene hatására csökkent az epilepsziás rohamok száma, vagy javult a szívbetegek állapota. A zenehallgatás csökkenti a szívfrekvenciát, a vérnyomást és a szorongást a szívbetegek esetében és ennek köszönhetően kedvező hatással bír rájuk. Csökkenti a stresszt és a szorongást, ami elősegíti felépülésüket egy esetleges szívrohamból, illetve megőrzi a szív jelenlegi állapotát.

Továbbá fontos még megemlíteni azt is, hogy már rövid ideig tartó zenehallgatás is hatással van az agyra, mivel kikapcsolja az embereket, segít a düh és stressz levezetésében. Alkalmas pihenőnek is, mivel serkenti az agyműködést és könnyebben ötletel az egyén zenehallgatás közben vagy után. Kellemes, de sokkal hatékonyabb gyakorlat lehet munka közben pár percre hátradőlni és meghallgatni egy-két zeneszámot, persze ez csak akkor ajánlott, hogyha nem lát éppen a főnök.  

Összességében elmondható, hogy az alternatív gyógymódok legtöbbje, így a zeneterápia sem csodaszer. Egymaga ez sem képes kezelni minden problémát, de megfelelően alkalmazva jótékony hatása vitathatatlan és bármely más gyógymód kiegészítéseként is bátran használható. Mindezek mellett pedig egyáltalán nincsen kártékony utóhatása, amely sok gyógyszer esetében kockázatos lehet. Egy próbát mindenképpen megér. 

Szólj hozzá

zene gyógymód zeneterápia