2014. sze 07.

Egy rossz szomszédság eredménye: egy szerethető vígjáték (videó)

írta: tees06
Egy rossz szomszédság eredménye: egy szerethető vígjáték (videó)

Nem első osztályú, de semmiképpen sem rossz film a Rossz szomszédság (Bad Neighbors) című amerikai vígjáték. Mindössze 96 percbe zsúfolt történet jól példázza azt a meglévő szakadékot, ami tátong az egyetemisták és fiatal szülők között. Akár többször is meg lehet nézni, mert olyan szintű poénáradat van benne, ami folyton megneveteti az embert. Mindig találni benne újabb vicces részeket és tele van tipikusan megunhatatlan jelenetekkel is, amelyeken akár ötszöri újranézés után is sírva nevet a néző.

A történet alapján Mac (Seth Rogen) és Kelly (Rose Byrne) ifjú házaspár, akik néhány hónapos kislányukkal éppen beköltöztek új házukba egy tisztességes és szép kertvárosba. Még csak próbálgatják a szülői szerepet és az azzal járó felelősséget, de idilli életüket félbeszakítja a szomszédba költöző egyetemistákból álló diákszövetség. Kezdetben örülnek a fiataloknak és reményeik szerint majd ők felpezsdítik a hétköznapjaikat. Azonban a nyugi bugi nem tart sokáig és az egyetemisták nem hajlandóak nem bulizni minden este. Hamarosan pedig ők lesznek a nyuggerek, akik bejelentik őket a rendőrségen és elsőszámú ellenségük a diákszövetségnek. Itt pedig elkezdődik a háború és a bosszú. Valakinek pedig előbb vagy utóbb veszítenie és költöznie kell. 

Rossz-szomszédság-filmrészlet-Lisa-Kudrowval.jpg

A rendező Nicholas Stoller könnyű módszerrel teremti meg a film sikerességének titkát: hétköznapi karaktereket és egyszerű poénokat hoz létre, amelyek időnként már túlságosan is alpárira sikeredtek, de ezt mégis elfeledjük neki. A szülők jól példázzák azokat, akik még nem akarnak teljesen elszakadni fiatalságuk azon részétől, amikor még buliztak és éppen ezért időnként gáz a viselkedésük. Mac-nek unalmas a munkája, de jobbra és többre vágyik. Fontos számára a karrierje és a családja. Egyfajta amerikai álomként jelenik meg az élete kezdetben, de aztán észrevesszük a csalódottságot és a szórakozásra való vágyat. Felesége, Kelly hasonló helyzetben van, hiszen vágyik arra, hogy kislányától, ha csak néhány órára is, de elszakadjon és ki tudjon kapcsolni. Mindketten egy arany középutat próbálnak megteremteni bulizó fiatalságuk és felelősségteljes felnőttségük között. Az ő ellenpéldájukként jelenik meg a diákszövetség, ahol a legtöbben gondtalanul buliznak és csak a mának élnek. Ennek pedig szintén megvan a hátulütője, de őket ez nem érdekli. Valóságos a helyzetük, hiszen nap mint nap látni ilyen egyetemistákat és fiatal szülőket is. Az ő ellentétjükből pedig létrejön egy élvezhető háború, legalább is a néző számára. 

bad-neighbours-5.jpg

Összességében tetszett a szereplők alakítása, akik közül Seth Rogen magasan kitűnt. Nekem sokkal jobban tetszett az ő mackós lúzer alakítása, mint a többi szereplőé. Egyszerre elszánt, komikus és gyerekes. A fiatal anyukát megformáló Rose Byrne karaktere pedig látványos fejlődésen megy végig és felismeri az anyaságban lévő felelősséget. Mindezek mellett azonban színt hoz a filmbe Zac Efron alakítása is, aki a legtöbb humoros jelenetnek a kitaláló atyja. Tipikusan az az egyetemista, aki éveken át bulizott, majd az iskola végén rádöbben arra, hogy nem tud semmi mást felmutatni az izmos testén kívül. Mindezek mellett pedig még külön pozitív élmény volt számomra Lisa Kudrow rövid, de lényegre törő alakítása is dékánként. Bár csak kétszer szerepelt a 96 perc alatt, mégis sikerült megnevetetnie.

A Rossz szomszédság film valójában egy szerethető vígjáték, amelynek van egy hangulata. Ajánlom mindenkinek, hiszen tökéletes arra, hogy kikapcsolja az embert egy hosszú és fárasztó nap után. 

Szólj hozzá

film Rose Byrne Seth Rogen Lisa Kudrow Zac Efron Nicholas Stoller Rossz szomszédság