2014. sze 22.

Könyv a könyvben, avagy lovaglás terén egy ló a legjobb oktató

írta: tees06
Könyv a könyvben, avagy lovaglás terén egy ló a legjobb oktató

Szerző: C. S. LewisIMG_20140921_103107.jpg

Cím: A ló és a kis gazdája

Fordító: K. Nagy Erzsébet, Háy János

Kiadó: Harmat Kiadó Alapítvány

Oldalszám: 221

Kiadás éve: 2013

A ló és a kis gazdája C. S. Lewis sorozatának a harmadik kötete, ha bár ezt is csak később egyfajta kiegészítésként írta meg. A regényt 1954-ben fejezte be az író és nem a megszokott főszereplők történetét mesélte tovább. Ez a történet kilóg a többi közül, ahol a Pevensie testvéreknek csak kisebb szerep jut és az igazi munka Shasta-ra vár. Egy igazi lovas mese.

A regényt én magam leginkább úgy tudnám összefoglalni, hogy könyv a könyvben. Ezt pedig amiatt van, hogy a történet igazából Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény c. kötetbe, körülbelül két bekezdés közé tehető be. Ha a könyvből nem is, de a filmből biztosan sokan emlékeznek arra, hogy a történet végén a Pevensie testvérek már felnőttek voltak és visszajutottak Digory Professzorhoz a ruhásszekrényen keresztül. A ló és a kis gazdája azonban narniai uralkodásuk ideje alatt játszódik, és ők maguk is megjelennek mellékszereplőként. A regény főszereplője Shasta és Aravis, illetve beszélő lovaik Bree és Hwin. Mindketten éppen szökésben vannak, amikor találkoznak egymással és a biztonság érdekében közösen folytatják az útjukat. Persze mindkettőjüket a lovuk győzte meg, hogy igen is szükség van a másik társaságára. Az utazásukat pedig csak színesíti az, hogy óriási társadalmi különbség van közöttük, hiszen amíg Shastának senkije sincsen és szinte rabszolgaként dolgozik nevelőapja mellett, addig Aravis egy előkelő család egyetlen lánygyermeke. Természetesen azt pedig mondani sem kell, hogy mindketten Narniába tartanak, de csak annyit tudnak, hogy észak felé kell tartaniuk. Ez az egyetlen olyan történet, amely leginkább Narnia és Archenland melletti vidéket és embereit ismerteti meg, amely egyáltalán nem hasonlít Narnia békés és varázslatos világára.

Ahogyan már említettem ez a történet sok mindenben eltér a megszokottaktól és éppen ez teszi különlegessé. A kötet egyszerűségre törekszik és bár mindenhol csak éppen megfelelő információt árulnak el, a végén még sem érezzük azt, hogy valamiből hiányt szenvedtünk volna. Ilyen például Corin herceg és Shasta hasonlósága is, amelyet talán sejtettünk is, de mégis érdekelt minket a magyarázat. Mindezek mellett a karakterek kevésbé kidolgozattak voltak, mint korábban, ez azonban betudható annak, hogy egy főként gyermekeknek szóló meséről van szó. Nekik pedig nem a pontos és hiteles karakterábrázolás számít, hanem sokkal inkább a kaland. Itt pedig nem szenvedünk hiányt ebből, hiszen az utazás során bőven lesz izgalom, és bátorságból sem árt egy kevés.

A szereplők között talán a legfontosabb Shasta, aki sok mindenen ment keresztül, de mégis sikeresen vette az akadályokat. Rengeteg dolgot tanult és ebben a történetben is nagy hangsúlyt kapott a barátság. Shasta és Aravis kezdetben alig tudják elviselni egymást, a végén azonban mégis igaz barátok lesznek, akik bármit megtennének a másikért. Aravis pedig fontos fejlődésen megy keresztül, és a hátán lévő karmolásoknak köszönhetően ráébred arra is, hogy minden egyes tettének súlya és következménye van. Ez a regény sok dolgot tanít és bölcsességből sem szenvedünk hiányt. Ilyen például az, hogy nem létezik szerencse, hanem minden okkal történik, vagy hogy legjobb szembenézni a félelmünkkel és nem pedig elmenekülni.

A kötetben Aslan is felbukkan, aki mindvégig rejtélyes alak marad. Az egész történet során fellelhető, de mégsem ő a legfőbb karakter. Egyfajta védelmezőként jelenik meg, aki mindvégig ösztönzi, bátorítja, időnként pedig meg is védi a barátokat útjuk során. A könyv összességében nekem tetszett. Bár az eleje kissé unalmasnak tűnik, mivel még nem ismerjük a szereplőket, azonban végül teljesen más lesz mint amire számítunk. Egy igazi lovas mese, ahol középpontba kerülnek a lovak és még azt is megtanulhatják az olvasók, hogy lovaglás terén legjobb oktató egy beszélő ló.  

Szólj hozzá

könyv C. S. Lewis Narnia krónikái