2014. nov 09.

Debora Geary megálmodott boszorkány világa

írta: tees06
Debora Geary megálmodott boszorkány világa

Szerző: Debora Geary1161141_5.jpg

Cím: Modern boszorkány

Fordító: Komáromy Rudolf

Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.

Oldalszám: 364

Kiadás éve: 2014

Debora Geary számomra olyannyira ismeretlen szerző volt, hogy ez idáig nem is hallottam róla. A Modern boszorkány c. könyvére véletlenül akadtam rá és megtetszett a könyv rejtélyes története. Az írónőről azt gondoltam, hogy egy fiatal szerző, akinek ez az első kötete, de megdöbbenve láttam, hogy már elmúlt negyven éves és bőven akadnak más könyvei is. A Modern boszorkányok pedig jelenleg egy hét kötetes történet, amelynek ez az első része. Ha jól értesültem, akkor magyarul eddig csak az első rész olvasható és remélhetőleg folytatás is lesz.

A regény egy boszorkány társadalmat ismertet és bemutatja nem mindennapi életüket. Nell és Jamie testvérek, akik együtt fejlesztik a varázsvilág honlapot, majd egy bevonzó bűbáj esetén rátalálnak Laurenre, egy 28 éves fiatal ingatlanügynökre. A lánynak fogalma sincs boszorkány létéről, sőt arról sem, hogy valójában mekkora hatalommal is rendelkezik. Elkezdődik hát a kiképzése, amely során újabb és újabb hatalmas boszorkányok jelennek meg. A regényből többek között kiderül az, hogy hogyan is használják a mai boszorkányok a modern technológiát, miért szülnek gyakran hármas ikreket, milyen képességekkel rendelkezhetnek a boszorkányok vagy éppen hogyan is öröklődhet a mágia.  A történet során egy vicces modern kori boszorkány család mindennapi életébe nyerhetünk betekintést, ahol gyakori a dolgok eltüntetése, a hadseregnek való élelem gyors elfogyasztása vagy egymás magánéletébe való beavatkozás.

A legelső benyomásom a könyvvel kapcsolatban az volt, hogy ez egy igazi csajos könyv. Így hát nem igazán nekem való. Maga a mágia és a varázslat témája érdekes, de annyira sok érzelem van benne, hogy néhol már túl sok. Szerencsére a sok humoros eseménnyel feloldják valamennyire ezt, de ez akkor is inkább szól a nőknek, mint a férfiaknak. Ez már abból is látszik, hogy körülbelül egyetlen egy férfi szereplő van benne, de őt is álompasiként mutatják be. Mellette megtalálható számos nő is, de ők csak átlagosak. Az ilyen regények számomra mindig csalódást jelentenek, mivel nevetséges így ábrázolni a karaktereket.   

Egy másik nagy negatívuma a kötetnek, hogy lényegében alig történik valami benne. Engem leginkább a körülbelül 10 évvel ez előtt futó Bűbájos boszorkányok c. sorozatra emlékeztetett, de attól is különbözött abban, hogy itt nem küzdenek senki és semmi ellen. Kissé már túlságosan is idilli ez világ, mivel a gonosz varázslatról szó sem esik. Pedig nem hinném, hogyha így élnének, akkor ne akadna olyan boszorkány, aki mások felett akarna uralkodni vagy rossz célokra felhasználni az erejét. Kissé valótlan ebből a szemszögből nézve a történet, de másrész nagyon sok izgalmas varázslásnak lehetünk a tanúi. Az szintén egy kisebb negatívum, hogy az elején elhangzik egy jóslat és utána sejthetjük meg nem is, hogy ezek meg fognak jelenni a történetben és így fog alakulni a szereplők élete. Nem is azért, mert ennyire átlátszó az egész, hanem inkább azért, mert nem akarunk rosszat nekik. Pontosabban, így kell történnie mindennek, ahogyan a jóslatban is volt.  

Az egész könyv kissé lagymatagra sikerült, mivel nem túl sok minden történik benne. Bár ezt betudom annak, hogy ez leginkább annak köszönhető, hogy ez egy történet első kötete és valahogyan be kell mutatni a szereplőket, illetve azt a világot, amiben élnek. Ez rendben is van, de ezen kívül más nem nagyon történik. Lauren küzd azzal, hogy megtanulja használni az erejét, és aztán ennyi. Remélem, hogy a további kötetek sokkal izgalmasabbak lesznek, mivel ez túlságosan is a magánéletükre helyezte a hangsúlyt. Alig akad olyan szereplő, aki a könyv végére ne találna párt magának, kivétel a gyerekeket és a nyugdíjasokat.

A regény egyetlen egy mentsége az, hogy a szereplők megmentik. Ők azok, akik feldobják a történetet, mivel a legtöbbjük szerethető karakter. Nem jut egyetlen egy olyan karakter sem az eszembe, akit valamilyen módon ne lehetne megkedvelni.  A könyv olvasása során úgy érezhetjük, hogy mi magunk is része vagyunk ennek az óriási családnak, ahol egy nyugodt perce sincs az embernek. Az én kedvenc karakterem Aervyn, aki lényegében egy csodagyerek. Az egyik legerősebb boszorkány a történetben, bár mindössze 4 éves és ezért szerethető igazán. Annak ellenére, hogy már most hatalmas boszorkány, ugyanolyan huncut és rosszcsont gézengúz, mint a korabeli gyerekek.

Leginkább úgy tekintek erre a könyvre, hogy ez egy átlagos és szép kezdet egy könyvsorozathoz. Mindenképpen kell a folytatás, mert így nincsen befejezve a történet és szép dolog bemutatni és megismerni egy családot, de tudni akarjuk azt is, hogy mi történik velük. Ez egy igazán boldog és konfliktusmentes könyv, ami tele van humorral és folyamatosan hangsúlyozza a család erejének a fontosságát. Remélem, hamarosan folytatódik a magyar kiadás is, mert így egymagában kevés a történet. 

Szólj hozzá

könyv Debora Geary Modern boszorkány