2015. jan 22.

Élet egy középiskolás szemszögéből

írta: tees06
Élet egy középiskolás szemszögéből

Szerző: Stephen Chboskythe_perks_of_being_a_wallflower_4.jpg

Cím: Egy különc srác feljegyzései

Fordító: Gyuris Norbert

Kiadó: Alexandra Kiadó

Oldalszám: 240

Kiadás éve: 2012

Stephen Chbosky Egy különc srác feljegyzései c. könyvére véletlenül akadtam rá. A napokban a molyon a szerencse süti ajánlott nekem egy idézetet: „Nem üldögélhetsz tétlenül, nem helyezheted mások életét a sajátod elé, és nem gondolhatod, hogy ez a szeretet. Cselekedned kell.” Így hát cselekedtem, megszereztem a könyvet és elolvastam.

A regény elég érdekes, mivel levelekből áll. Azokból a levelekből, amelyeket Charlie ír időként ismeretlen „barátjának”. Egy olyan embernek, akiről az osztálytársaitól hallott, de nem ismeri őt, és az illető sem őt. Azonban akár a barátja is lehetne, aki meghallgatja őt, és ez éppen elég neki. Charlie egy különc, aki éppen most kezdi a középiskolát, és fél, hogy mi fog történni. Nincsenek barátai, mivel egyetlen barátja öngyilkos lett az év végén. Így tehát Charlie kénytelen egyedül szembenézni a középiskola nehézségeivel.

Charlie egy igazán különleges tinédzser, akit egyáltalán nem mondanék strébernek. Egyfajta zseni típus, aki szeret tanulni, olvasni, de ettől függetlenül barátkozik, és van társasági élete is. Leginkább azért tetszett az ő karaktere, mivel önmagamra emlékeztet. Sok mindenben hasonlít rám, hiszen nekem is egy bátyám és egy nővérem van, de a gondolkodásában is önmagamra emlékeztet.  A gimnazista énem jut eszembe, amikor még sok mindent másként láttam, és abban is hasonlítunk, hogy az idővel egyre jobban megváltozik a gondolkodása, és kezd felnőni.  Talán túl gyorsan is változik, ami kicsit valószerűtlen.

A kötet egyébként csak egy rövid szösszenet: leül az ember, és szinte alig tudja letenni. Nem fogja senki sem napokig, hetekig olvasni ezt a történetet, mert mindig akar egy újabb és újabb levelet kapni Charlie-tól. Érdekel, hogy mi történik vele, és a családjával, barátaival, mert ez nemcsak Charlie életéről, hanem mindenkiéről szól. Mindenki megtalálja benne önmagát, valaki életével tud azonosulni. Megjelennek azok a problémák, amelyekkel a tinédzserek nap mint nap találkoznak, és igen, a középiskolás diákok élete sem könnyű. Ebben a korban kezdenek el érdeklődni egymás iránt, találkozhatunk az első randi, az első szex vagy akár az első szakítás problémájával. Nem tudják, mit hogyan és mikor illik. Nemcsak a másik nemet nem ismerik még, de még önmagukkal sincsenek teljesen tisztában. Mindezek mellett nemcsak a tinik szerelmi életéről szól ez a könyv. Szintén megjelenik a továbbtanulás problémája. Ki vagyok én? Mit akarok csinálni a jövőben? Nehéz kérdések ezek, amelyekre csak kevés fiatal tud válaszolni.

Számomra hiteles képet festett a regény arról, hogy hogyan is éltek a ’90-es években az amerikai fiatalok. Sok mindent kipróbáltak, volt bőven szabadságuk, amit nagyon is kiélveztek. Éppen emiatt sok mindent meg is tapasztaltak, és nem csak buliznak fiatalként. Komoly problémaként jelenik meg a nem kívánt terhesség, a melegség felvállalása vagy a családon belüli erőszak. Mindennek fontos mozzanata van, amiről Charlie kissé gyerekesen, de egyre felnőttesebben és őszintén mondja el a véleményét.

Imádtam ezt a könyvet, és a filmet is hamarosan meg fogom nézni. Nem tudom, hogy eddig hol bujkált előlem, de ha korábban olvastam volna (pl. a középiskolában) akkor biztosan nagy kedvencem lett volna. Így is az lett, de úgy talán még jobban megszerettem volna. A regényt egyaránt ajánlom fiataloknak, és idősebbeknek is. A középiskolás korosztálynak útmutatóul szolgál abban, hogy rátaláljanak önmagukra, de legalábbis elgondolkodjanak önmagukon. Amíg az idősebbeknek segít abban, hogy jobban megtudják hogyan is gondolkodnak a fiatalok, mert bár sok minden változott az elmúlt években, de a lényeg ugyanaz maradt. Charlie pedig mindezekben szívesen segít.

Szólj hozzá

könyv Egy különc srác feljegyzései Stephen Chbosky