2015. feb 27.

Kalandra fel!

írta: tees06
Kalandra fel!

Cím: Peter Pan

Szerző: J. M. Barrie

Kiadó: Atheneum Books for Young Readers

Megjelenés éve: 2014

Oldalszám: 208

Mindig is szerettem elővenni klasszikusokat, főleg akkor, hogyha meséről volt szó. Korábban nem olvastam J. M. Barrie Pán Péter c. regényét, sőt még a filmváltozatot sem láttam. Most azonban kedvet éreztem hozzá, hiszen milyen felnőtt az, aki nem ismeri Pán Péter kalandjait? Ha már gyerekként nem volt alkalmam megismerkedni vele, bepótoltam hát felnőtt fejjel, és hogy kicsit nehezítsek rajta, angolul olvastam.

peterpan_span.jpg

A történetről annyit én is tudtam, hogy Pán Péter egy csintalan gyerek, aki soha nem akar felnőni. Hű társa pedig Csingiling, aki egy eléggé féltékeny, de szerethető tündér. Pán Péter az elveszett gyerekekkel él Sohaországban, és ádáz ellensége Hook kapitány, akivel már többször is összetűzésbe került. Egyik este találkozik Wendy-vel miközben az árnyékát keresi a lány szobájában, de árnyék helyett többet kap. Wendy ugyanis testvéreivel karöltve vele tart, és izgalmas kalandokba bonyolódnak Sohaországban.

Izgalmas mese volt, bár őszintén bevallom, hogy angolul nem a legkönnyebben olvasható. Sok történetet olvastam már angolul, de számomra ez volt az egyik legnehezebb mese, és nem a szókincs miatt. Sokkal inkább gondot okoztak a többszörösen összetett mondatok, amelyeket nem mindig értettem, vagy alaposabban kellett értelmeznem. Nem rossz az angol nyelvtudásom, de azért nem vagyok perfekt, és szerintem kisgyerekek nehezen értelmezik akkor is, hogyha anyanyelviek.

peter_pan_2.jpg

A történet egyébként nagyon tetszett. Tele van kalanddal, és mindig történt valami. Sok fordulat van benne, sőt időnként még vicces is. Természetesen Hook kapitány senkinek sem szimpatikus, és várjuk is, hogy végre alaposan elbánjanak vele. Aztán így is lesz.

A könyv teljesen kerek, bár azt talán kicsit sajnáljuk, hogy Pán Péter nem marad Wendy-vel és a családjával, hiszen biztosan boldog élete lett volna velük, de az ő helye akkor sem ott van. A szereplők többségét könnyen megkedveljük, és minden bizonnyal érdekes mese lehet ez a kisgyermekeknek. Én leginkább talán a fiúknak ajánlanám, de a kalandvágyó lányok is biztosan élveznék, hiszen könnyen átérezhetik Wendy szerepét. 

A szerző sikerét az is bizonyítja, hogy a mai napig is készülnek feldolgozások a könyvéből. Többek között készítettek már musicalt, színházi előadást, animációs és mozifilmet is. A könyv olvasása mellett talán ezekre is érdemes időt szakítani, hiszen mindegyik más megközelítésből mutatja be Sohaország bámulatos világát. 

Szólj hozzá

könyv Peter Pan J. M. Barrie