2015. már 05.

A sárkányok sem vehették fel a versenyt a szuperhősökkel

írta: tees06
A sárkányok sem vehették fel a versenyt a szuperhősökkel

Az idei Oscar díjak kiosztásakor meglepődtem azon, hogy nem az Így neveld a sárkányodat 2. nyert animációs film kategóriában. Éppen ezért elhatároztam, hogy amint lesz időm, megnézem a nyertes filmet. Kíváncsi voltam arra, milyen az a mese, ami a szakértők szerint szórakoztatóbb, mint az a film. Azonban kétségtelen, hogy a Disney ismét nagyot alkotott, és ezzel sem a DreamWorks, sem pedig a sárkányok nem tudták felvenni a versenyt.

A Hős6os, vagy eredeti címen a Big Hero 6 egy csapat zseni tinédzsernek a története. A mindössze 13 éves Hiro igazi szuperzseni, aki imádja a robotikát, és fantasztikusabbnál fantasztikusabb technikákon töri a fejét. Bátyja hatására pedig hamarosan felvételizik arra az egyetemre, ahol ő is tanul. Azonban a felvételit követően egy tűzeset során minden megváltozik, hiszen Hiro elveszíti bátyját, és úgy érzi, egyedül maradt. Hiszi ő ezt, amíg be nem kapcsol bátyja találmánya, Baymax, egy egészségügyi segítségre programozott robot. Baymax feladatának érzi azt, hogy segítsen Hiro-nak, hiszen őt erre programozták. A segítség során azonban felfedeznek egy súlyos bűntényt, hiszen a tűzeset nem véletlen volt, és valaki ellopta a mikrobotjait. Most pedig ők vannak a célpontban, de Hiro-nak akadnak segítő társai, és együtt talán felvehetik a versenyt a titokzatos, álarcos idegen ellen, aki nemcsak rájuk, de az egész városra veszélyes lehet.

121925822454c2539ba90824_53720301.jpg

Miért érzem jobbnak ezt az animációs filmet, mint a másikat? Leginkább a történet miatt, amely sokkal kalandosabb. Izgalmas, és nem lehet unatkozni. Természetesen az Így neveld a sárkányodat 2. esetén sem unatkoztam, de itt számos humoros jelenet van, amin még felnőtt fejjel is lehet nevetni. Baymax karakterével folyton belecsempésznek valamit a jelenetekbe, amelyeknek köszönhetően színesítik a filmet. Egy – egy komolyabb jelenetben is tesz valamit, ami humoros. Ennek pedig az oka, hogy ő egy robot, és nem ember. Csak azzal foglalkozik, amire programozták. Ez pedig a segítségnyújtás a rászorulóknak.

Baymax karaktere viszi az egész történetet. Ő teszi olyanná a filmet, amilyen: szerethető, vicces, de tanulságos is. A cselekmény egyik legfontosabb üzenete ugyanis a barátság, és a megbocsátás fontossága, amire leginkább Baymax mutat rá. Sajnos a többi szereplő elsikkad, talán még Hiro az, aki kiemelkedik a robot mellett. A négy barát azonban egy – egy sztereotípiát személyesít meg, amely nem igazán kifizetődő. Mindannyian stréberek, kissé ügyetlenek, de próbálkoznak, ami már magában szintén komikus tud lenni. Talán majd a folytatásban jobban megismerhetőek lesznek, feltéve akkor, hogyha lesz folytatás. Bár a film sikerét elnézve, erre elég nagy esély van.

big-hero-six.jpg

Az egyetlen negatívuma a filmnek az, hogy túlságosan meseszerű, és gyerekes. Néhol nagyon szájbarágós, és van egy – két jelenet, ami nem éreztem fontosnak. Mindezek mellett néhol túlreagálták a dolgokat, és túlságosan drámai volt. Pl. Hiro-nak egyes kirohanásai a bátyával és a bosszúval kapcsolatban. Nem hinném, hogy ez volt a legjobb módszer a fájdalmának a kifejezésére, hogy meg kell ölni a bűnöst. Szerencsére Baymax ezt is megakadályozta.

A kicsivel több, mint másfél órás animációs film jó kezdetnek bizonyult. A legtöbb animáció esetén abba a hibába esnek, hogy csak gyerekeknek tervezik, de ebben az esetben ez nem történt meg. Egyaránt élvezhető felnőtteknek, és gyerekeknek is. Bár tény, hogy a gyerekeket beszippantja, amíg a felnőttek csak élvezik, de akkor sem unják. Mindenképpen kitűnő kikapcsolódás délutánra gyerekkel, vagy nélküle. A történet mindenkinek tud meglepetést okozni, hiszen nincsen hiány kalandokból. 

Szólj hozzá

film Big Hero 6 Hős6os