2015. már 14.

Egy amnéziás nő kálváriája

írta: tees06
Egy amnéziás nő kálváriája

Mindig szívesen nézek olyan filmeket, amelyek könyveken alapulnak. Miután pedig elolvastam S. J. Watson Mielőtt elalszom c. regényét, el is döntöttem, hogy nekem ezt a filmet látnom kell. Most pedig egy hónappal később megnéztem, és tetszett. Jó kis film lett belőle, bár néhol leegyszerűsítették és átírták, ahogy szokott ez lenni, de mindezekkel együtt lett egészen szórakoztató a film.

679000_1.jpg

Korábban már írtam a könyvről egy recenziót, ahol kifejtettem a történetet is, amely középpontjában Christine amnéziája áll. Ez azonban nem szokásos emlékezetvesztés, hiszen ő minden nap huszonévesként ébred fel, és nem emlékszik az előző napra, így tehát mindig mindent kénytelen újrakezdeni. A filmkészítők kicsit modernizálták a történetet, hiszen Christine a könyvben egy naplóban készít feljegyzéseket az emlékeiről, arról, amire sikerült rádöbbennie. Itt azonban már videó naplót vezet, és egy fényképezőgépre mondja fel minden egyes nap az új információkat, és annak a gyanúját, hogy miért nem bízhat a férjében, az orvosában vagy akárki másban.

A regény esetén leginkább azt emeltem ki, hogy mennyire jól felépített krimiről beszélhetünk. Nincs ez másként a film esetén sem. Bár a történetet leegyszerűsítették, és a közel 500 oldalas könyvet összesűrítették mindössze másfél órába, ez mégsem rontott a filmen. Igazán élvezetes lett, amely folyamatosan pörgött, és nem estek túlzásba a részletekkel sem a készítők. Valójában gyakran előfordul az a könyvadaptációknál, hogy túl sok mindent akarnak beleírni, és emiatt zavaros lesz a film. Itt ez nem történt meg, hiszen számos dolgot hagytak ki, de ez egyáltalán nem zavart semmiben sem. A könyvet csak kellő mértékben használták fel, és ez pont így volt megfelelő.  

672772_1.jpg

Az egész film Nicole Kidman köré épült, így tehát sok minden múlott a színésznőn. Szerencsére, nem volt túlságosan drámai az alakítása, és nem vitte túlzásba a szenvedő nőt sem. Jól alakított, bár a könyv alapján én nem így képzeltem el a szereplőket. Ez azonban már teljesen szubjektív, hiszen a filmben sokkal fiatalabb mindenki. Ez is egy kisebb változtatás volt, hiszen eredetileg Christine negyvenes éveiben járó nő, akinek 20 évvel ez előtt történt a balesete, és nem pedig néhány éve. Azonban ez sem ront a filmen, sőt egészen jól válogatták meg a szereplőket. Idősebb színeszekkel talán nem sikerült volna így, mert Nicole Kidman mellett Colin Firth is kiemelkedett. Nem volt annyira rejtélyes karakter, mint a regényben, de a záró jelenetekben azt kaptam, amit vártam.

Mindig nehéz megfilmesíteni egy jó könyvet, hiszen számos dolgot könnyen el lehet rontani. Másfél óra pedig kevés idő egy könyvadaptáció esetén, de itt nagyszerűen gazdálkodtak az idővel. Nem húzták el az előzményeket, nem estek bele abba a hibába sem, hogy túlságosan részleteznek, és nem válik egyáltalán unalmassá sem, hanem végig pörögtek az események. Néhol talán nehéz is volt követni, de összességében azt kaptam, amit vártam. Egy kellemes angol thrillert, amely kellő mértékben van titkokkal tűzdelve, és mindezek mellett még izgalmas is. A rendező és egyben forgatókönyvíró, Rowan Joffe jó munkát végzett, és mindenkinek ajánlom ezt a filmet. Nem a műfaj legjobbja, de kikapcsolódásnak teljesen megfelel. Sőt, ha eredeti nyelven nézi az ember, akkor még egy – két érdekes szófordulattal is találkozhat.

Szólj hozzá

film Nicole Kidman Amnézia Colin Firth Mielőtt elalszom