2015. jún 20.

Harry Potter, az örök kedvenc

írta: tees06
Harry Potter, az örök kedvenc

Cím: Harry Potter and the Deathly Hallows

Szerző: J. K. Rowling

Kiadó: Bloomsbury

Oldalszám: 620

Kiadás éve: 2014

Nem ismerek olyan embert, aki ne ismerné J. K. Rowling Harry Potter sorozatát. Valahányszor olvastam ezeket a könyveket, mindig úgy voltam vele, hogy éppen az adott kötet a kedvencem. Kissé ellentmondásos állítás, de ilyen egy jó könyvsorozat, amely esetén nem tud kedvencet választani az olvasó. Mindegyik rész valamiért kedvenc lesz, és a sorozat 7 részt követően sem válik unalmassá. Ha megjelenne egy újabb kötet, azt is minden bizonnyal ilyen érdeklődéssel olvasnám, hiszen mindig tudott újat mutatni a szerző.

Nem sokat szeretnék elárulni a cselekményről, hiszen legtöbben ismerik, de néhány fontos dolgot tisztáznék. A történet során Harry, Ron és Hermione éveit követhetjük nyomon a Roxfortban, amely egy boszorkány és varázslóképző iskola. Az utolsó évben azonban nem térnek vissza az iskolába, mert Voldemort átveszi a hatalmat a mágia világában. Sokan menekülni kényszerülnek, köztük Harry is, mivel ő a legfőbb ellensége. Egy jóslat szerint ő az egyetlen varázsló a világon, aki képes legyőzni Voldemortot, de hogy ez sikerüljön, szükség van egy tervre. A három barát pedig közösen dolgozik. Ez a sorozat nem egy hétköznapi történet, amely a jó és a gonosz háborújáról szól. Sokkal több van benne, amit nem lehet egy könnyedén megfogni. Egyaránt szól az igaz barátságról, a felnőtté válásról és olyan morális, erkölcsi gondolatok merülnek fel benne, amelyet nem könnyű megérteni. A mindennapi világunkkal is könnyen párhuzamba állíthatjuk ezeket a problémákat. Gondoljuk csak a mugli származású varázslók megkülönböztetésére, és a világban zajló faji megkülönböztetésre. Szinte ugyanaz a kettő, hiszen senkit sem lehet származás alapján elítélni, de sokszor mégis megtörténik.

harry_potter_halal_ereklyei_3.jpg

Az utolsó kötet esetén számos utalást fedezhetünk fel az előző kötetekkel kapcsolatban. Aki figyelmesen olvasta, minden bizonnyal már észre is vette ezeket a visszautalásokat, de nekem a kedvencem az első kötet végére történő utalás. Az első kötetben Harry mielőtt szembeszállt Voldemorttal felajánlotta a barátainak a választást, hogy nyugodtan visszafordulhatnak. Nem kell vele tartaniuk, és ez ugyanígy visszatér az utolsó kötetben is. Azonban ekkor már Hermione közli vele, hogy már 6 évvel ez előtt döntöttek arról, hogy vele tartanak – e vagy sem. És tény, hogy a három barát mindig kitart egymás mellett. Vannak viták, és csendszünetek, de éppen ezért szól ez a kötet a barátságról is. Nem azok a barátok, akik folyton egyetértenek, hanem azok, akik igen is megmondják neked az igazat akkor is, hogyha az nem tetszik, de mindvégig melletted maradnak. Akkor is ott vannak, hogyha azt hiszed, hogy nincsenek. Rowling nagyon jól felépítette a három szereplő barátságát, amely kezdetben egyáltalán nem indult könnyedén.

A sorozat kiválósága a szereplőkben is rejlik. A szerző olyan jól felépítette az egész történetet, hogy fokozatosan ismerhetjük meg a szereplőket. Nagyon tetszett az, hogy amíg az utolsó rész Dumbledore, addig az utolsó előtti főként Piton karaktere köré épült. Minden egyes szereplőnek külön jelleme van, és nincsen két ugyanolyan karakter. Természetesen vannak eltérések abban, hogy kit milyen mértékben ábrázol az írónő, de ez leginkább attól függ, hogy ki mennyire központi figura a történetben. Mindezek mellett merem azt állítani, hogy hiába hogy a mágia világáról szól igazán a cselekmény, az összes szereplő hiteles, és nem azt érezzük rajtuk, hogy csak egy fikció, és az emberek nem így viselkednek a mai világban.

emma-daniel-2010-potter.jpg

A sorozat számos dologra meg is tanítja az olvasót, hiszen a végigkövethetjük a karakterek felnőtté válását. Ez alatt pedig sok mindent megtapasztalunk, amelyek teljesen hétköznapiak. Ugyanolyan problémák jelennek meg, amelyek mindannyiunkat érinthetnek: kik vagyunk, és merre tart az életünk? De természetesen megjelenik a szerelem is a fiatalok életében, és a minden iskolára jellemző diákok közötti ellenszenv is. A tanárok karakterében is épp úgy hiteles képet fest, mint ahogyan a diákoknál is. Talán ez amiatt is van, mert a szerző maga is dolgozott tanárként, és ismerte az iskolai légkört.

A sorozatot már többször is elolvastam, és minden egyes sorozat esetén elgondolkodom azon, hogy miért válik sikeressé. Ez az egyik olyan könyvsorozat, amely a legsikeresebb lett, és még mindig tart iránta az iszonyat nagy érdeklődés. De mégis miben rejlik a sikere? Hiszen korábban is voltak ehhez hasonló történetek, de egyik sem volt ennyire egyedi. Rowling alaposan kidolgozta ezt a világot, és egy nem mindennapi történetet teremtett. Az írói stílusának köszönhetően pedig könnyedén magával ragadja az olvasót mindegyik könyv. Valójában ez egy olyan sorozat, amelyet biztosan újra fogok még olvasni egy párszor.

Szólj hozzá

könyv Harry Potter J. K. Rowling