2013. jún 08.

Művészképzés ide vagy oda, hiányzik az igény

írta: tees06
Művészképzés ide vagy oda, hiányzik az igény

Évről évre kisebb az igény a művészetek iránt. Így tehát felmerül a kérdés, hogy mennyire van igény a művészetek iránt? Folyamatosan látok fiatalokat, akik egyszerűen nem érdeklődnek semmilyen művészeti terület iránt. Pedig olykor-olykor sokkal kellemesebb érzést kelt bennünk egy szép festmény, mint az üres fal.


haz-a-tonal.jpg

Ha csak azt nézem, hogy mennyien élnek meg művészként a mai világban, akkor egyértelmű a válasz, hogy nincsen igény manapság a művészetekre. Az ember inkább megvásárolják a tömegcikkeket és beolvadnak a tömegbe. Persze, sok oka lehet ennek is, hiszen az egyedi termékek drágák, a többség számára megfizethetetlen. Nem is arról van szó, hogy nincsen igény rá, hanem sokkal inkább arról, hogy nem engedhetik meg az emberek maguknak, hogy igényt tartsanak rá.

Általánosságban elmondható, hogy aki művészettel foglalkozik, annak bizony van tisztességes, polgári állása is. A legtöbben tanítóként dolgoznak, de gyakori a reklámgrafikus és kreatív szakember is. De vajon mi okozza azt a problémát, hogy nincsen igény rá? Hiszen bár sok minden a pénz körül forog a mai világban, nem mondhatjuk azt, hogy mindent meghatározna. Ha a magyar oktatást nézzük, akkor elmondható, hogy az iskolában kevés hangsúlyt fektetnek a művészetképzésre. Általános iskolában a heti 1 rajzóra alatt nemcsak hogy érdeklődni nem tudnak a gyerekek a művészet iránt, de gyakorolni sem. Ennek ellenére évről évre túljelentkezések vannak a művészeti képzéseken. De ha nincsen igény rá, akkor minek képezzük őket? Merül fel a kérdés az emberben. Nem lehet rá választ adni, hiszen ugyanúgy megkérdezhetnénk ezt a bölcsészképzéssel, vagy a műszaki képzéssel is. Az előbbinél alig tudnak elhelyezkedni, amíg az utóbbit a nagy létszám ellenére alig tudják elvégezni a hallgatók.

by-dominic-joyce-modern-art-17325984-1810-2560.jpg

Azonban ha okokat kell keresni a miért-re, akkor csak a művészetpolitika hiányát tudom megemlíteni. Magyarországon ugyanis nincsen semmilyen művészetpolitika, a kormány ugyanis alig támogatja a művészeket. Mondhatnám azt is, hogy felesleges jónak titulálja a művészeket, akik jó ha vannak, de egyébként teljesen felesleges, mert nem sokaknak van igénye rá. Példaképp talán Oroszországot tudnám megemlíteni, ahol is támogatva van a nemzeti kortársművészet, és most az ország sorra nyeri az európai kortárs művészeti seregszemlék díjait és különdíjait.

Nem tudom megérteni azt, hogyha valamiben jó lehetne az ország, akkor a Kormány miért nem tudja támogatni azt a területet? Amíg a magyar művészpalánták sorra mennek ki külföldi tanulmányutakra és kamatoztatják ott a tehetségüket - sokan végleg kint is maradnak -, addig itthon a helyzet változatlan, és nem csak hogy nem támogatják őket, de még csak nem is gondolnak a létezésükre. Egyetlen ok talán az, hogy a kultúrából nem lehet egy könnyen pénzt szerezni.

 

Szólj hozzá

oktatás művészet festészet