2016. sze 03.

Top bűnügyi regények

írta: tees06
Top bűnügyi regények

Nem találkoztam még olyan személlyel, aki időnként ne szeretne olvasni egy – egy krimit, és ebben a bejegyzésben olyan regényeket gyűjtöttem össze, amelyekkel szerintem érdemes kezdeni. Saját olvasmányaimból állítottam össze a listámat, így biztosan kimarad egy – egy klasszikus, mert én sem olvastam mindet, de én ezeket a köteteket, sorozatokat nagy lelkesedéssel ajánlom. A könyvek közötti sorrend pedig szimplán a véletlen játéka, illetve ahogyan a kezembe akadtak a polcomról a kötetek. Egy top kilences listát olvashattok, amelyben minden regény egyenrangú.

letoltes_3.jpg

Agatha Christie: Függöny: Poirot utolsó esete

Az egyik olyan Poirot regény, amelyet alig tudtam lenni, ugyanis ebben egy teljesen más oldalát ismerhetjük meg a belga nyomozónak. Minden Agatha Christie regényt bátran ajánlok, de Poirot regények közül ez az abszolút kedvenc. Kidolgozott a regény szerkezete, és a többi történetétől eltérő a cselekmény felépítése. A szerző esetén ugyanis minél többet olvasunk tőle, annál inkább kiismerjük a regényei felépítését. Itt azonban egy teljesen más nyomozást kapunk, ahol Poirot képességei kissé háttérbe szorulnak.

covers_208391.jpg

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Egyik legismertebb és legnépszerűbb Agatha Christie regény, amely minden krimi rajongó számára kihagyhatatlan. Kötelező darab, klasszikusnak számító kötet, amelyben a szerző jól adagolja a feszültséget, és a tettes kiléte mindvégig rejtély marad. A mondókára épített bűntény kitűnő alapul szolgál, amelyet a szerző a szereplőivel tovább színesít. 

covers_59843_1.jpg

Angela Marsons: Elfojtott sikoly

Pörgős cselekménnyel és egyedi karakterekkel rendelkezik, illetve az első mondattól érezni, hogy van stílusa a szerzőnek. A szereplők között mindenki talál kedvére valót, akiknek a saját történetüket is megismerhetjük. Jól felépített regény, amelyben az írónő fokozatosan adagolja a feszültséget. Ahogy haladunk előre, úgy annál kevésbé tudjuk letenni a regényt.

covers_360228.jpg

Camilla Läckberg: Eltitkolt ​életek

Sokkal több minden van ebben a regényben, mint a legtöbb krimiben. Nemcsak a bűntényre fókuszál, hanem a szereplők hétköznapi életére is, amelyből jól látszik, hogy ők is emberek. Nemcsak a munkájuknak élő robotok, akik fel akarják deríteni a bűntényt, hanem személyek ilyen – olyan bajjal. Nem ismerem az egész sorozatot, de szerintem a szerző bármelyik regényével megéri foglalkozni. Hamarosan írok egy újabb részről a sorozatból.

covers_308606.jpg

A sorozat megjelent részei:

  • Jéghercegnő
  • A prédikátor
  • A kőfejtő
  • Vészmadár
  • Eltitkolt életek
  • A hableány
  • A toronyőr
  • Ártatlanok

Sabine Durrant: A hátam mögött

Kissé megtévesztő a regény, de mindenképpen megéri elolvasni. A történet Gaby Mortimerről, egy televíziós műsorvezetőről szól, aki a reggeli futás közben megtalálja egy meggyilkolt fiatal nő holttestét. Az eset megrázza, de hamarosan minden megváltozik, ugyanis Gabyt letartóztatják gyilkossággal. A regény kissé komótosan indul, de egy izgalmas, okosan és nagyon csavarosan megírt krimiről van szó. A tettesről pedig számos elmélet születik az olvasó fejébe, de végül nem tudja kitalálni, hogy ki is tette. A miértet viszont hamar megértjük

covers_279127.jpg

S. J. Watson: Mielőtt ​elalszom (Amnézia)

Egy krimi, ami megszereteti az olvasóval a műfajt. Röviden így tudnám összefoglalni Watson regényének jelentőségét, amely egy nagyon alaposan kidolgozott kötet. Nem megszokott krimi, sőt Christine sem éppen hétköznapi szereplő, de mindenképpen megkedveljük a karakterét. Az amnéziával küszködő nő lassan, de felfedezi élete titkát, amit sokan próbáltak előle rejtegetni. Izgalmas, letehetetlen olvasmány.

covers_134959.jpg

Stephen King: Dolores

Talán kevésbé ismert Stephen King regény, de a Dolores számomra mindig is egy felkavaró regény marad. Erős gyomorzattal rendelkezőknek ajánlott, amely egyébként egy nagyon jól felépített rendőrségi kihallgatáson alapul. Dolores vallomását foglalja magába az egész kötet, de egyáltalán nem unalmas, hanem igazán pörgős, magával ragadó történet.

covers_44367.jpg

Robert Galbraith (J. K. Rowling): Cormoran Strike sorozat

Az egész sorozatot ajánlom, mert ezekkel a kötetekkel bebizonyította számomra Rowling, hogy nem csak gyerekkönyvekhez ért. A sorozatot pedig a megjelenés sorrendjében tudnám javasolni, mert ez egy élményt ad. A regényeknél érzékelhető ugyanis egyfajta fejlődést, és fokozatosan egyre durvábbak lesznek a bűntények. Mindenképpen izgalmas, lélekfeszítő krimik, amelyekben nagyon részletes karakterábrázolásokat kapunk, és egy szinte megfejthetetlen bűntényt. A Strike és Robin páros pedig több klasszikus párost is felidéz számunkra. Már előre várom a negyedik részt, holott még semmilyen hírt nem olvastam róla.

gonosz_palya.JPG

A megjelent kötetek:

  • Kakukkszó: Strike és Robin egy híres topmodell öngyilkosságáról rántja le a leplet.
  • Selyemhernyó: Egy szerző ocsmány regényét, brutális megkínzását és meggyilkolását deríti fel a páros.
  • Gonosz pálya: Strike kénytelen szembenézni egy rég elfeledett ellenségével, aki megpróbálja aláásni egész eddigi munkáját.

Totth Benesek: Holtverseny

Ha egy top bűnügyi regények bejegyzést állítok össze, akkor számomra kihagyhatatlan a listáról Totth Benedek. A könyvét leginkább fiataloknak és szülőknek ajánlanám, mert egyszerre elborzaszt és elgondolkodtat. A szerző hiteles képet fest a fiatalokról, de néhol van egy – egy erősebb túlzás, amely jó hatással van a történetre. A regény a műfaja ellenére elgondolkodtat, hiszen komoly mondandója van a fiatalsággal kapcsolatban, bár nem teljes mértékben társadalomkritika a regény.

holtverseny.jpg

Próbáltam rövid listát összeállítani, és minél sokszínűbb krimiket hozni, de jól látszik az, hogy számomra attól lesz igazán élvezetes egy bűnügyi regény, hogyha nem a megszokott nézőpontból közelít. Az általam felsorolt regények mindegyike újított valamivel, és merem azt is állítani, hogy mindegyik írónak nagyszerű stílusa van. Ez szintén kulcs ahhoz, hogy bekerültek az én toplistámba.

Nektek mi a kedvencetek? Írjátok meg nekem itt, facebook-on vagy moly.hu-n.

Szólj hozzá

Könyv Stephen King Agatha Christie Krimi S. J. Watson J. K. Rowling Robert Galbraith Sabine Durrant Camilla Läckberg Totth Benedek Angela Marsons