2014. aug 02.

Gyilkossággal megmenteni egy ártatlan életét

írta: tees06
Gyilkossággal megmenteni egy ártatlan életét

Szívtől szívig c. könyvkritika

Szerző: Jodi Picoultjodi.jpg

Cím: Szívtől szívig (Change of heart)

Fordító: Hussami Péter

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.

Oldalszám: 442

Kiadás éve: 2009

Egy korábbi bejegyzésben már írtam Jodi Picoult A nővérem húga c. könyvéről, amely az egyik legjobb olvasmány volt számomra az elmúlt hónapokban. Már akkor elhatároztam, hogy meg fogom nézni milyen könyveket írt még és olvasni is fogok tőle a jövőben. A Szívtől szívig c. könyve pedig bár lassan indult számomra, mégis kellemes olvasmány volt. Nem tudnám megmondani, hogy ez vagy pedig A nővérem húga c. könyve tetszett e jobban, de az írónő képességéről és munkájáról nem változott a véleményem. Most is csodálom azért, amiért ennyire valóságosan ki tudott bontani egy komoly bár megrendítő témát és ezt meg is tudta ismertetni az olvasókkal. Szintén elérte azt, hogy ránk bízza a döntést és saját magunk alakítsuk ki a véleményünket. A könyvet egyébként eredeti nyelven olvastam, így a magyar fordítással nem vagyok tisztában, azonban a címadás számomra idegen. Nekem sokkal jobban tetszik a Change of heart szó szerinti fordítása, vagyis a Szívcsere, mint a Szívtől szívig, hiszen egy szív transzplantáció áll a középpontban.

Az írónő most is egy nem mindennapi történetet ismertet meg az olvasókkal. Az egyik főszereplő, ha lehet így mondani egy édesanya, June, aki olyasvalamivel nézett szembe és élt túl, amit egyetlenegy anya sem szeretne. Shay Bourne az egyik házuknál dolgozó férfi molesztálta a hétéves lányát majd megölte June férjével együtt. Az anya összeomlott a hír hallatán, azonban héthónapos terhesen felállt a padlóról születendő gyermeke kedvéért. A második lánya Claire tartotta benne az életet, azonban minden elveszni látszik, amikor megtudja, hogy kislánya szívbeteg és transzplantációra lesz szüksége különben meghal. A kislánynak már alig maradt ideje, amikor a 11 éve elítélt Shay Bourne meglátja a híradóban az anyát, aki fél attól, hogy egy második gyermeket is el kell temetnie. A halálbüntetésére váró Shay pedig elhatározza, hogy odaadja szívét a kislánynak azért, hogy ő élni tudjon, és mert így segíteni tud. A szív pedig tökéletes Claire számára, de a transzplantáció egy sor morális, erkölcsi és jogi kérdést vet fel. Elfogadja – e az anya férje és gyermeke gyilkosának a szívét azért, hogy élhessen a másik gyermeke? Hogyan oldható meg jogilag, hogy egy halálbüntetésre váró rab szervdonor lehessen? És az egyik legfontosabb, hogyan érezhet Claire ha megtudja, hogy családjának gyilkosa mentette meg az ő életét?

Az írónő most leginkább a halálbüntetésre teszi a hangsúlyt, azon is belül arra, hogy mennyire jogos. Több vélemény is elhangzik ezzel kapcsolatban, azonban talán a leghatásosabb azé az őré, aki egész életében halálbüntetésre váró rabokat őrzött. Ő mondja el, hogy nem tudja eldönteni azt, hogyan mondhatja meg bárki is, hogy kinek van joga élni és kinek nincsen. Nem érti, hogy mi alapján tesznek különbséget gyilkosságok között, hiszen az eredmény szinte ugyanaz. Egy ember élete akkor is, ha az illető drogos vagy rendőr volt, aki baleset következtében halt meg. Mindezek mellett hozzáteszi azt is, hogy látott számos olyan rabot, akinek sokkal jobb lett volna a halálbüntetés az életfogytiglani szabadságvesztés helyett, de ezzel szemben más halálra ítélt nem biztos, hogy megérdemelte ezt a sorsot. A halálbüntetésről egyébként nagyon részletes ismertetőt kapunk, nemcsak morális, hanem jogi és pénzügyi viszonylatban is. Többen érvelnek azzal, hogy mennyire sokba kerül az államnak az életfogytiglani büntetett rabok ellátása, de ezzel szemben a halálra ítéltek büntetési költségét is emlegetik. Mindezek mellett Michael atya mondja ki talán az egyik legnagyobb igazságot és ezzel Istent is érinti. Sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy valaki megérdemli a halált azért, amit tett, mint vállalni érte a felelősséget. Shay Bourne pedig bár nem vallotta magát bűnösnek, mégis vállalta a halált, de halálával segíteni is akart.

A könyv másik központi kérdése a vallás szerepe az ember életében. Az atya által elbeszélt fejezetekben részletesen ismerkedhetünk a vallással és annak kétségeivel. Több vallásos embert is megismerünk a cselekmény során, akik mind - mind képviselnek egy véleményt. A bíró elmondja azt, hogy bár ő évek óta nem járt templomba, hisz Istenben és vallásosnak tartja magát, csak abban a vallásgyakorlásban nem hisz, amit az egyház elvár. Nem kell ahhoz minden héten misére menni, hogy tudj hinni és szeretni. Egyetlen hívő sem lesz több, sem kevesebb attól, hogy minden vasárnap ott van és ezzel egy nagy igazságra világított rá az írónő.

Jodi Picoult most is nagyon minimális létszámú szereplőkkel meséltette el a történetet, azonban van egy fontos mozzanat, ami általánosságban igaz.  June-nak még a férje mondta egyszer azt, hogy egyetlen ember sem az valójában, akinek hisszük. Mindezekkel pedig arra utal, hogy szinte mindenki maszkot visel a mindennapokban és csak kevés embernek engedjük azt, hogy valójában megismerjen minket. Az írónő ezt a szereplők ábrázolása során pedig meg is valósította. Az egész regény olvasása közben azon gondolkodtam, hogy mégis miért akarja egy gyilkos a szívét adni egy beteg kislánynak? Hiszen aki megöl egy gyereket és annak mostohaapját, akkor utána nem azzal fog törődni, hogy hogyan tudna segíteni a feleségnek. Számomra ez egy megválaszolatlan kérdés volt mindaddig, amíg Shay meg nem nyílt Michael atyának és el nem mondta a teljes igazságot, amivel levette a kegyetlen gyilkos maszkját. Ez pedig teljesen más szemszögből mutatja be a történetet és felveti azt a kérdést is az olvasóban, hogy csak félre akar vezetni, vagy tényleg ez volt az igazság.

A regényt csak ajánlani tudom mindenkinek, de leginkább azoknak, akik szeretik a krimiket. Én ahhoz tudnám leginkább hasonlítani, hiszen az egész könyv rejtélyes, és a végén sok mindenre választ kapunk. Jodi Picoult fokozatosan növelte az izgalmat, majd végül minden a tetőfokára hágott akárcsak egy igazi bűnügyi regénynél. Most is nagy igazságra világított rá, még pedig arra, hogy mennyire is értékes egy emberi élet.  

Szólj hozzá

könyv Jodi Picoult Szívtől szívig