2014. sze 10.

Személyiségfejlődés háromszáz oldalban

írta: tees06
Személyiségfejlődés háromszáz oldalban

Szerző: Sabine DurrantIMG_20140910_140318.jpg

Cím: A hátam mögött

Fordító: Miklya Anna

Kiadó: Kulinária Kiadó Kft.

Oldalszám: 294

Kiadás éve: 2014

Sabine Durrant azon ismeretlen szerzők közé tartozik, akik újságírásból élnek és egyszer csak írnak egy regényt. Jelenleg Londonban él családjával, a The Sunday Telegraph és The Guardian újságnál dolgozik. A hátam mögött című regénye pedig fontos állomásnak ígérkezett életében, amely szinte azonnal bestseller lett Angliában. Hamar kiadták az Egyesült Államokban is, ahol szintén nagy sikert aratott. Ez után pedig egyre több nyelvre fordították le az igazán csavarosan megírt krimit.

Gaby Mortimer a könyv főszereplője és egyben narrátora egy sikeres televíziós műsorvezető. Látszólag teljesen rendben van az élete és mindene megvan, amire egy ember csak vágyhat. Elismert a munkájában, szereti a férjét és kislányát, valamint anyagi gondjai sincsenek. Az idilli életét azonban teljesen felforgatja egy holttest, amelyet ő talál meg egyik reggel a parkban a szokásos kocogása közben. Ideje sincs feldolgoznia a traumát, már is azzal kell szembenéznie, hogy ő lett az elsőszámú gyanúsított és az egész eddigi élete veszni látszik. Először a kertvárosban, majd pedig az újságokban is ő lesz a pletyka legfőbb tárgya. Az egész élete darabokra hullik, majd fokozatosan kezd elveszíteni mindent. De hogyan találhatja meg a kiutat? Ebben lesz segítségére egy elszánt szabadúszó újságíró, Jack Hayward, akivel közösen próbálják megoldani az ügyet.  

A könyv bennem meglehetősen vegyes érzelmeket keltett. Őszintén megmondom, hogyha valaki egy olyan krimire vágyik, ami tele van eseménnyel és izgalommal, annak ez a könyv nem fog tetszeni. Számomra ez negatívum volt benne. A regényben a nyomozás ugyanis annyira gyengére és lagymatagra sikeredett, hogy alig lehet élvezni. Átlagos történet, átlagos szereplőkkel és klisékkel. Nagyon lassan bontakoznak ki a szállak a történetben, majd igazából akkor gyorsulnak fel az események, amikor Gaby megismerkedik Jack-kel és a nyomozásukban rájönnek az első igazi nyomra, vagyis hogy a meggyilkolt lány nem a vőlegényétől várt gyereket. Na de ki lehetett a titokzatos apa? Ez után pedig fokozatosan erősödik a csattanó, közben Gaby megijed, és ki akar szállni, a férje hazaérkezik, de Jack tovább nyomoz és kérdezősködik, majd pedig a végén a csattanó. Ez pedig a dicséret a könyvben. Mégsem olyan átlagos a történet, mint elsőre látszik, és miközben az utolsó 50 oldalt olvassa az ember, rájön arra, hogy nem hiába volt ennyire lassú a kibontakozás. Mindennek oka volt, és ezt az írónő tökéletesen véghez is vitte. A gyilkos ugyanis tökéletesen manipulált mindenkit, úgy ahogyan ő akart. Az egész könyv egy manipulációra van felépítve.

A regény nem tartalmaz semmi különösebben fontos mondanivalót. Leginkább azt akarja bemutatni, hogy mindenkinek ugyanúgy darabokra hullhat az élete. Minden ember egyenlő, a függetlenül attól, hogy valaki híres és gazdag, nem feltétlenül lehet kivétel. Az élet nem fenékig tejfel, talán ennyiben lehetne összefoglalni a regény lényegét. És mennyire igaz. A pénz nem boldogít, és nem old meg mindent. Ha rossz pillanatban vagy rossz helyen, könnyedén tönkremehet az egész életed, de legalább is minden megváltozhat. Átértékelődik az életed, hogy mi a fontos és mi kevésbé, mit csinálnál másképpen?

A legmeggyőzőbb számomra az egyes szám első személyben írt narráció volt, mivel Sabine Durrant átéli a szereplő sorsát és érzelmeit. Valóságosan fest le mindet, amit érezhetett és nem feltétlenül az érzelmeire és vívódására gondolok.  Kevés író van ugyanis, aki a leírásai során igazán színesíteni tudja a karakterét, nem pedig csak kiegészítő információkkal ellátni. Lélektani regény mivoltának köszönhetően egy lelki folyamat megy végbe. Hasonlóan mint Kosztolányi Dezső Édes Anna könyvében vagy Németh László Iszony c. regényében a főszereplő egy traumát dolgoz fel, amely során változik a személyisége. Megerősödik, és jobban megismeri önmagát, hogy mire képes és mi a fontos az életében.

Összességében szerkezetileg gondosan és átfontoltan felépített a könyv. Leginkább esti kikapcsolódásnak tudom elképzelni az olvasását, amikor az ember hátradőlve kényelembe helyezkedve a kanapén, egy pohár bor mellett olvasgatja. Kikapcsolódást nyújt, de nincsenek lélegzetelállító jelenetek és bármikor le tudja rakni az ember, hogyha akarja (kivétel az utolsó 50 oldal). 

Szólj hozzá

könyv Sabine Durrant A hátam mögött