2014. sze 13.

És a varázslat elkezdődött

írta: tees06
És a varázslat elkezdődött

Szerző: C. S. LewisIMG_20140913_1038020.jpg

Cím: A varázsló unokaöccse

Fordító: K. Nagy Erzsébet, Háy János

Kiadó: Harmat Kiadó Alapítvány

Oldalszám: 204

Kiadás éve: 2013

C.S. Lewis nevét bizonyára már sok ismereik a Narnia krónikáinak köszönhetően. Azt azonban már csak kevesebben tudják, hogy a sorozat valójában 7 könyvből állt össze és nem a Pevensie testvérek jártak először Narniában. A mesebeli ország története ugyanis visszavezethető évszázadokkal a kezdetekre, amikor is a lámpaoszlop a helyére került. Tulajdonképpen A varázsló unokaöccse c. történet Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény előzményének tekinthető és az pedig csak egy különös érdekesség, hogy Lewis ezt a történetet írta meg hatodikként. Talán ennek köszönhető az is, hogy sok rejtélyes kérdésre rávilágít, amelyen már elgondolkodhattak az olvasók is a többi könyv olvasása során.

Ahogyan már említettem A varázsló unokaöccse egy előzmény, amely Narnia létrejöttét meséli el. A két főszereplő, Digory és Polly véletlenül és akaratuk ellenére kerülnek a világok közötti rengetegbe. Korábban ugyanis Andrew bácsi becsapta Pollyt, hiszen adott neki egy gyűrűt, ami azonban elrepítette őt a világok kapujához, oda ahol be és kiléphetnek az emberek a különböző világokba. Digory pedig bátor és lelkiismeretes férfiként barátja után indul azért, hogy épségben visszahozza. Azonban hamar ráébrednek arra, hogy mekkora kaland vár rájuk a különböző világokban és kíváncsi gyermekként mindent meg akarnak nézni és érinteni. Arra viszont egyikük sem számít, hogy egy gonosz boszorkány megragadja őket és velük utazik oda, ahová ők is mennek. Ezek után pedig hamar beindul az a kaland, amelyre egyikük sem számított és vágyott.

A történet nagy előnye és egyben hátránya is az, hogy szinte magával ragadja az olvasót. Rövid, mindössze 200 az oldal az egész, és akár egy nap alatt is elolvashatná az ember, ha lenne rá ideje. Ennek ellenére mégis lassabban szeretné, mert minél tovább akarja élvezni a mesebeli országot és lényeit. Bár kicsit lassan indult a könyv, hamar felgyorsulnak az események és mindig történik valami izgalmas. Narniába csak a 100. oldal után jutunk el, de sokkal inkább szól ez a könyv a gonosz boszorkányról és a gyerekekről mint Narniáról.

A gyermekeknek szóló regény azonban ugyanúgy élvezhető a felnőtteknek, mint ahogyan a gyermekeknek is. Tökéletes olvasmány lehet kisgyermekeknek esti meseként, de akár kikapcsolódás is egy hosszú munkanap után. Olyan komikus jelenetek vannak benne, amelyen a legtöbb felnőtt épp úgy tud nevetni, mint ahogyan a gyermekek is. A gonosz boszorkány, Jadis viselkedése egy számára ismeretlen világban komikus: szolganépnek nevezi az embereket és pofonokkal fizet a drága ruhákért, ékszerekért és kocsikért Londonban, ahol erre csak háborgó embereket kap. Mégsem érti őket, mégis mi bajuk lett?

Mindezek mellett azonban felelhető benne az igaz szeretet is, amire próbál tanítani. Minden mesénél megfigyelhető az, hogy milyen rejtett információt sugall a kisgyermekeknek: a barátság és család fontosságát, a hazugság rossz vagy éppen hogy mennyire fontos betartani egy ígéretet. Digory pedig azzal tesz jót, hogy kitart az ígérete mellett és nem válik önző és hitszegő emberré.

Úgy érzem C.S. Lewis Narnia történetének első része egy igazán szerethető mese lett mindenkinek. Továbbá olyan fontos információkat is rejt, amelyeket máshonnan nem tudhattunk meg, pl. hogy hogyan jutott a gonosz Narniába és hogyan jött létre a ruhásszekrény, ami később eljuttatja Lucyt is a varázslatos világba. Ha másért nem, akkor már ezekért érdemes elolvasni, mert bár ez egy régen íródott történet, mégis megállja a helyét a mai napig. 

Szólj hozzá

könyv C. S. Lewis Narnia krónikái