2015. jún 12.

Végre egy igazán élvezetes disztópia

írta: tees06
Végre egy igazán élvezetes disztópia

Cím: A beavatott

Szerző: Veronica Roth

Fordító: Logos

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió Kft.

Oldalszám: 430

Kiadás éve: 2012

Veronica Roth az egyik legtehetségesebb író, akitől mostanában olvastam. Fiatal korához képest nagyszerűen ír, és már most kiforrott stílussal rendelkezik. Ennek köszönhető az is, hogy a mostanában népszerű disztópikus témát is egyedien dolgozta fel könyvében. A beavatott c. regénye hozta meg számára a hírnevet, majd a további kötetek során pedig az elismerést.

87378-a-beavatott-divergent-film.jpg

A sorozat főszereplője Beatrice Prior, aki egy antiutópisztikus világban él. Az emberek nagyobb rendszer és béke fenntartása végett csoportokban élik mindennapi életüket, ahol az őket a csoportra jellemző legfőbb tulajdonság által kategorizálják. Így jöttek létre az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Mindenki 16 éves korában egy meghatározott napon választhat csoportot, ahol attól a naptól kezdve él. Előtte mindannyian ott éltek, ahová születtek, és annak a közösségnek a legfőbb feladatait követték a rájuk jellemző szokásokkal. Ha valaki csoportot szeretne váltani, akkor megvan rá a joga, de soha nem térhet vissza, hogyha elbukik az új helyén. Beatrice szintén csoportot vált, ahol megkezdi a Bátrak nehéz és fáradtságos kiképzését. Mindeközben sok mindent megtud önmagáról, a csoportok közötti viszályról és közelgő fenyegetésről. Mindezek pedig akár a rendszer felbomlásához is vezethetnek, amely korábban teljesen békésen működött. Ez pedig sokak életét sodorhatja veszélybe.

A regény olvasása során szinte azonnal megfogott a narráció stílusa, és az egész elbeszélésnek a módja. Beatrice szemszögén keresztül látjuk a történéseket, és minden nagyon közvetlennek tűnik. Már az elején is olyan érzése van az olvasónak, mintha régóta ismerné a szereplőt, és azonnal megkedveljük leginkább a gondolkodása miatt. Beatrice ugyanis nem egy mindennapi személyiség, amely a titkában is megmutatkozik. Abban a titokban, amely szinte végig vezeti az egész könyvnek a történéseit.  Ez sok mindent elárul az egész rendszerről, és a csoportok közötti viszályról, amely tulajdonképpen a hatalomért zajlik.

divergent-movie-stills-bts-photo-hq-untagged-divergent-34842233-2074-1382.jpg

A könyv esetén fontos megemlítenem azt is, hogy ez nem egy tipikus tinédzserekről szóló történet, amelyben megjelenik a szerelem és a romantika. Ez is szerepet kap benne, de sokkal nagyobb hangsúlyban vannak azok a mondandók, amelyeken el lehet, és el is kellene gondolkodni. A viszály a hatalomért zajlik, mert elégedetlenek az emberek, vagy éppen többre vágynak. Megjelenik benne a pénz és hatalom iránti vágy, az irigység, de sokszor visszatér az igazságtalanság és a kegyetlenség is. Az utóbbi kettő nagyon fel tudja háborítani az olvasót, hiszen van egy – két nagyon ellenszenves szereplő, akik számos bonyodalmat okoznak, de nem kapják meg érte a valódi büntetésüket. Az irigység az ő esetükben is fontos szerepet kap, mivel a Bátrak csoportjában a kiképzés során ranglistát állítanak, és a végén csak a legjobbak kerülnek be a csoportba teljes jogú tagként. Emiatt pedig óriási a verseny, hiszen senki sem akar csoport nélküli, kitaszított lenni.

A történet teljes mértékben kerek számomra, és az elmúlt időszakban olvasott sorozatok esetén most nyugodtan merem állítani, hogy iszonyatosan jó kezdés lett. Nem hiányoltam semmit sem a kötetből, sőt kellemesen csalódtam. A könyvből készült adaptáció ugyanis nekem nem nyerte el teljes mértékben a tetszésemet, és emiatt sokáig nem mertem hozzákezdeni. Azt hittem, hogy kissé bugyuta lesz a könyv, de nem így történt. Szinte azonnal magával ragadott, és minden egyes sort élvezettel olvastam. Egy biztos, hogy ezt a sorozatot mindenképpen folytatni fogom, és úgy hiszem, hogy még számos meglepetést fog okozni nekem az írónő is.

Szólj hozzá

Könyv Veronica Roth A beavatott