2015. júl 17.

Stephen King és egy vidámpark rejtélye

írta: tees06
Stephen King és egy vidámpark rejtélye

 Cím: Joylandcovers_299267.jpg

Szerző: Stephen King

Fordító: Soproni András

Kiadó: Európa Könyvkiadó Kft.

Oldalszám: 320

Kiadás éve: 2014

Több könyvet is olvastam már Stephen Kingtől, de most egy ideig nem fogom elővenni. Nem azért, mert rossz volt ez a regénye, hanem mert valahogyan nem érzem azt, hogy nekem valóak. Rövid, egyszerű olvasmány volt a Joyland, ami egészen szép történetet mesélt el. Mindezek ellenére nem egy bestseller, és kicsit túlzásnak éreztem a könyv olvasása után azt az óriási reklámot, amit korábban kapott. Stephen King egy eléggé széles körben ismert író, és nem lenne szüksége ekkora reklámra, főleg egy olyan regény esetén, ami nem a pályájának a csúcsa. Kicsit olyan érzést kelt bennem ez, hogy érezték, nem annyira jó ez a regény, mint a többi, ezért nagyobb reklámra lesz szükség. Azonban az én szememben ezzel kissé értéktelenítették Stephen King munkásságát is.

Devin Jones E/1 személyben meséli el a történéseket, amely 21 éves korában történtek vele. Vége lett az első nagy szerelemnek az életében, és összetört szívvel éppen próbált újra önmagára találni. Új környezet és új emberek vártak rá Joylandben, ahová dolgozni érkezett a nyárra. Az észak – karolinai vidámparkban vidámságot és jókedvet árulnak, de Devin hamar ráébred, hogy korábban brutális tragédia történt a parkban. Egy lányt a kísértet kastélyban gyilkolt meg a párja, akiről azóta se tudni, hogy hol van. Devin furcsa jóslatot kap egy médiumtól, majd elkezd nyomozni a gyilkosság után. A detektíveskedésének pedig olyan következményei lesznek, amelyet ő sem várt.

Nem tudok se rosszat, se jót mondani a regényről. Nagyon egyszerű könyv volt, amit könnyen tudtam olvasni, de nem éreztem az az izgalmat, amit egy jó könyv esetén szoktam. Tudtam várni azzal, hogy továbbolvassam, és nem zavart az sem, hogyha nem jutott időm rá egy adott nap. Mindezekkel szemben pedig ha volt időm, akkor kellemes olvasmány volt. Érdekes volt benne az, ahogyan megismertet Stephen King egy 21 éves fiatalember gondolkodásával. Az egész regény egy visszaemlékezés, amelyet idős korában ír Devin, és folyamatosan olvashatunk különféle következtetéseket. Olyan dolgok, amelyeket akkoriban tragédiának élt meg – mint pl. az első szerelem vége – később teljesen elveszítették értelmüket. Sokkal komolyabb dolgokat élt meg, és visszatekintve kissé nevetségesnek tűnt.

Mindezek mellett érdekes kitekintés volt a történetből Annie és Mike történetszála. A beteg kisfiú és édesanyja története színt vitt a regénybe. Nem azért, mert annyira szép volt, hanem mert megható volt mindaz, amit Mike kedvéért tettek. Úgy is mondhatnám, hogy sokkal színvonalasabb lett ezzel a regény, mert a krimi szál egyáltalán nem volt erős. Sokkal inkább olvashattunk egy park mindennapi életéről, mint a nyomozásról. Sőt, a nyomozás nagy része a háttérben történt, és csak a végén tudtuk meg a bizonyítékokat. Mike története pedig kissé drámai a regényben, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt a regény vége megható lett. Nagyon megsajnáltam a kisfiút és a családját, sőt tudott érzelmileg hatni rám a befejezés.

Csak azoknak ajánlanám ezt a könyvet, akik Stephen King rajongók. Aki ismerkedik a szerzővel, annak biztosan nem, ugyanis vannak ezerszer jobb kötetei is. Ez egy egyszerű, kellemes olvasmány, ami egyáltalán nem rossz, de nem is egy bestseller. Nyárra kiváló olvasmány, amikor nem akar az ember se túl bonyolultat, se túl hosszú olvasni, de senkinek sem ez lesz élete legjobb könyve.

Szólj hozzá

Könyv Stephen King Joyland