2015. júl 26.

Nyomozás egy titkos társaság után

írta: tees06
Nyomozás egy titkos társaság után

Cím: A hét számlap rejtélye

Szerző: Agatha Christiedsc_0038.JPG

Fordító: Kada Júlia

Kiadó: Európa Könyvkiadó Kft.

Oldalszám: 294

Kiadás éve: 2012

A blogon mindig visszatérő szerző Agatha Christie, mivel nagyon szeretem a könyveit. A regényei mindig kellemes olvasmányok számomra, mivel könnyed kikapcsolódást nyújtanak, illetve mindvégig érdekesen szövi a szálakat az írónő. Valahogy nem tud unalmassá válni számomra annak ellenére, hogy több regényének az elolvasása után már felfedeztem egy hasonló sémát. Azonban mégis szórakoztató maradt, és mindegyik kötete egyedi.

Sir Oswald Coote bérli Lord Caterham vidéki kastélyát, ahol az összegyűlt társaság meg akarja tréfálni a folyton hétalvó Gerry Wade-et. A társaság összesen nyolc ébresztő órát rejt el a fiatalember szobájában azzal a céllal, hogy az majd reggel kiugrasztja az ágyból. Az órák azonban hiába ébresztenek, ugyanis Gerry Wade meghalt az éjszaka. A fura halálesetet újabb követi, majd egyre több furcsaság kezd kibontakozni. A kalandvágyó Batyu pedig néhány fiatallal elkezd nyomozni a különös dolgok után. Hamarosan rábukkannak egy titkos, és illegális kártyabarlangra, amely Hét Számlap nevet viseli. Tagjaik közül pedig mindannyian egy – egy óra számlapját viselik. Batyu azonban észre sem veszi, hogy rövid idő alatt milyen nagy bajba keverte magát, és az események hamarosan kicsúsznak az irányítása alól.

Mindig tetszenek Agatha Christie regényei, de most ennél nehézséget okoztak nekem a nevek. Úgy éreztem, hogy túl sok szereplő volt, ami miatt nehezen követtem a cselekményt. A történet azonban nagyon izgalmas volt, de sokszor a nevek összetévesztése miatt nehéz volt követni a dolgokat. Nekem most túl sok volt a név, és csak a főbb karaktereket tudtam megjegyezni, de a mellékszereplőket folyton kevertem, és a könyv végére se tudtam mindenkit megjegyezni. Ez számomra rontott az könyv színvonalán.

Igazából ez a kötet egy tökéletes nyári olvasmány. Pihenésnek kiváló, könnyed krimi. Nem véres, így nyugodtan olvashatja bárki, és izgalmakban bőven gazdálkodik. Nagyon érdekes a Hét Számlap rejtélye, talán még jobban is, mint maguk a gyilkosságok. Kíváncsian vártam azt, hogy vajon kik azok, akik a számlapok és az egész események mögött állnak. A regény vége így egész nagy meglepetést okozott, sőt a szerzőtől kicsit szokatlan is volt. Többször meglepett már, de ezt valahogy nem vártam tőle. Nagyon jó ötlet volt a regény vége, és emiatt talán újra is fogom olvasni.

A szereplők közül magasan kiemelkedik Batyu karaktere. Nagyon szimpatikus volt az, ahogyan minden veszély ellenére belevetette magát az eseményekbe. Amolyan főhősnőként jelent meg, aki nem riadt vissza semmitől sem. Egy arisztokrata lányától pedig ez nagyon is szokatlan volt, hiszen inkább jellemző rájuk a regény elején megjelenő tréfa, mint az, hogy veszélynek teszik ki magukat unalmas hétnapjaik során.

Egy szó, mint száz, azoknak ajánlom igazán ezt a könyvet, akik szeretik a szerzőt. Nem ez a legjobb regénye, de határozottan jó történet, és nagyon tetszett az is, hogy most nem Poirot vagy Miss Marple nyomozott, hanem egy lány, akinek teljesen idegen ez a munka. Ez szintén vitt egy kis izgalmat bele, bár nagyon hasonló volt a Miért nem szóltak Evansnak? c. regényéhez. Azonban kétségtelen, hogy a nyári forróságban tökéletes olvasmány akár nappal, akár esténként.  

Szólj hozzá

Könyv Agatha Christie A hét számlap rejtélye