2015. okt 31.

A krumpli nyomában

írta: tees06
A krumpli nyomában

Cím: Így védd ki egy sárkány átkát

Szerző: Cressida Cowell

Fordító: Dudik Annamária Éva

Kiadó: Digitanart Stúdió

Oldalszám: 280

Kiadás éve: 2015

Cressida Cowell Így neveld a sárkányodat c. sorozatának a negyedik részét már áprilistól kezdve vártam, amikor is befejezem az Így beszélj sárkányul c. részt. Elég sokat kellett várnom a kötetre, de megérte. Most is azt kaptam, amit vártam, és kellemesen szórakoztam az olvasás során. Az Így védd ki egy sárkány átkát c. kötet igazán izgalmas kalandra hívja az olvasót.dsc_0309.JPG

A történet lényegében ott folytatódik, ahol a harmadik rész véget ért. Hónapok teltek el, és éppen tél honol Vikingföldön, de Hablaty barátja Halvér súlyosan megfázott. Betegsége azonban más tünetekkel is társul, így Halvér időnként elveszti az önuralmát, és ennek következtében másokat sérteget, illetve meg is támadja őket. Mivel főhősünk aggódik barátjáért, ezért elviszi őt a törzs gyógyítójához, aki közli velük a halálos diagnózist. Halvér sárkánykórban szenved, és másnap 10 órára már halott lesz. Azonban van egy „de” a történetben, hiszen létezik gyógymód, viszont azt csak kevesen ismerik. A zöldség, amelynek a nevét senki sem meri kimondani, vagyis a krumpli Hisztéria szigetén található. Az ott élők azonban a környék legveszélyesebb törzsének számítanak, akiktől mindenki óvva inti a harcosokat. Hablaty azonban barátjáért mindenre kész, így Fogatlannal és Kamikazival szinte azonnal útnak indulnak.

A negyedik rész nagyon kis időt ölel fel, de ennek ellenére igazán izgalmas a cselekménye. Szinte nincsen egy nyugodt percük sem a szereplőknek, hiszen mindig akad egy újabb és újabb kaland, vagy veszélyforrás. Semmi sem úgy alakul, ahogyan eredetileg eltervezték, de ez talán nem is baj. Így nekünk, az olvasóknak sokkal izgalmasabb a történet.

untitled-1.jpg

Fogatlan most is épp olyan szerethető sárkány, mint ahogyan korábban is megismertük, és a humora is a régi. Most is ugyanolyan lusta, és kissé öntelt önmagával kapcsolatban, mint ahogyan korábban is volt. Azonban ez teszi őt igazán szerethetővé, és kétségtelen, hogy gazdája mindig számíthat rá akkor is, ha éppen rossz kedve van. Előbb vagy utóbb ugyanis erőt vesz magán és megteszi azt, amire kérik. A szíve mélyén ugyanis jó szándékú, és nem olyan önző, mint amilyennek mutatja magát időnként.

A történet esetén örültem annak, hogy Kamikazi visszatért, mert már az előző kötetnél is kiemeltem, hogy mennyire jó karakter, és sok minden rejlik benne. Most is megmutatta, hogy lány létére milyen belevaló és talpraesett. Éppen ez az a vonal, amely lányok számára is élvezetessé teheti a sorozatot, hiszen Kamikazi megjelenésével már nem feltétlenül egy fiúknak szóló történetről beszélhetünk. A kislányok is épp úgy tudnak azonosulni Kamikazi karakterével, ahogyan a fiúk Hablatyéval.

A könyv esetén most is kiemelném az illusztrációkat. Tetszett, hogy az írónő most is élt vele, és sokkal színesebbé tették a regényt. Kiegészítető funkciót is betöltöttek, sőt különösen tetszett az, ahogyan a margóra rajzolta a különféle zöldségeket, majd „ez talán krumpli?” és hasonló kérdésekkel látta el. Valójában most is egy kalandos, és egyben vicces történetet olvashattunk. A szerző most is hozta a megszokott színvonalat, és már alig várom a következő kötetet.  

Szólj hozzá

Könyv Így neveld a sárkányodat Cressida Cowell Így védd ki egy sárkány átkát