2015. nov 13.

Könyv a döntéshozatalról

írta: tees06
Könyv a döntéshozatalról

Cím: Ha maradnék

Szerző: Gayle Forman

Fordító: Rudolf Anna

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió Kft.

Oldalszám: 258

Kiadás éve: 2012

Gayle Forman amerikai szerző, aki 2009-ben megjelent Ha maradnék c. regényével vált igazán ismertté. A New York Times bestseller toplistájára is felkerült a kötet, majd pedig 2014-ben meg is filmesítették. Ez újabb népszerűséget hozott számára, sőt eddigre már a történet folytatását is megírta. A Ha maradnék c. regény egy igazán lebilincselő és elgondolkodtató kötet, amellyel a szerző méltán kiérdemelte az elismerést.

Mia tizenhét éves, és hamarosan érettségizik. Célja bejutni a Julliard-ra, amely az egyik legkiválóbb zeneművészeti intézmény. Mia ugyanis gyerekkora óta csellózik, de ő nemcsak játszik a hangszeren, hanem a zenében él. Az élete a zene mindaddig, amíg egy napon a családjával egy kanyarban ki nem csúsznak, és élet – halál közé kerül. Csak egy kérdés maradt: van értelme tovább küzdeni, amikor mindent elveszít az ember, vagy inkább egyszerűbb feladni?

ha_maradnek_2.jpg

A regényt már régóta szerettem volna elolvasni, mert korábban láttam az adaptációt, és nagy kedvencem lett. Kíváncsivá tett, hogy vajon milyen a könyv. Nem csalódtam, ugyanis tanulságos olvasmány volt, amely akarva – akaratlanul is elgondolkodtatja az embert azzal kapcsolatban, hogy vajon ő mit tenne Mia helyében. Kellemetlen döntés, amelyről nem könnyű megmondani, hogy mikor dönt jól az ember. Mia szülei és öccse is meghal a balesetben, és lényegében senkije sem marad. Nehéz ezzel a teherrel tovább élni, de másrészről előtte áll még az egész élet. Arról pedig nem is beszélek, hogy mennyi fájdalmat kell átélnie akkor, hogyha maradás mellett dönt, és elkezd felgyógyulni.

A kötet azért is volt nagy hatással az olvasóra, mert ahogyan a szerző is fogalmaz, egyszerre szól az életről és a halálról. Többször is olvashatunk Mia legszebb emlékeiről: az első találkozása a csellóval, az első fellépése, vagy éppen az első szerelem. Mind meghatározó az életében, és mindezekkel párhuzamosan végigkövethetjük azt a fájdalmat, ahogyan rádöbben szülei, majd Teddy halálára is. Egy boldog család tűnik el egyik napról a másikra, de mégis tele van örömteli pillanatokkal a regény. A szerző nagyon jól megtalálta a kettő közötti arányt.

ha-maradnek--85146.jpg

A döntéshozatal és felelősség mellett a regény központi témája a szerelem is. Mia és Adam kapcsolata nem éppen hétköznapi tiniszerelem. Sokkal felnőttesebben viselkednek, és az érzések is sokkal nyilvánvalóbbak. Azonban nem ment át a regény egyfajta csöpögős drámává, aminek én különösen örültem. Továbbá annak is, hogy a szerelem nem uralkodott el az egész történeten annak ellenére, hogy mennyire fontos szál benne. Lényeges, de vannak olyan történések benne még, amelyek szintén meghatározóak az életben. Mia pedig a döntése meghozatala előtt mindent alaposan szemügyre vesz, és nem lehet rá azt mondani, hogy bármit is elkapkodna. Átérezzük a helyzetét, és könnyen bele tudjuk képzelni magunkat. A könyv egyik nagy előnye, hogy hatni tud az olvasó érzéseire. Nemcsak olvassuk, de belemerülünk, és magával ragadnak a történések.

Eredetileg tinédzser korosztálynak szánta a regényt Gayle Forman, de ezt a felnőttek is épp olyan kedvvel olvashatják. Sőt, szerintem minél több embernek el is kellene olvasnia. Minél idősebb fejjel olvassa valaki, annál jobban meg tudja érteni a történet komolyságát. A tanulság pedig az benne, hogy egyik percről a másikra megváltozhat az életünk, és semmit sem tehetünk ez ellen. Vannak dolgok, amit vagy elfogad az ember, vagy pedig elmenekül. A Ha maradnék pedig pontosan ezt a helyzetet dolgozza fel.

Szólj hozzá

Könyv Gayle Forman Ha maradnék