2016. ápr 09.

Regénybe csomagolt üzenet

írta: tees06
Regénybe csomagolt üzenet

Cím: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Szerző: Mark Haddon

Kiadó: Random House

Oldalszám: 272

Kiadás éve: 2012

Mark Haddon angol író, költő, forgatókönyv- és hangjátékíró, akinek A kutya különös esete az éjszakában c. regénye 2003-ban jelent meg. Korábban is írt már könyveket, de ez volt az első kötete, amely kifejezetten felnőtteknek íródott. Megjelenése évében elnyerte a Whitbread Book of the Year díjat, majd pedig a következő évben a Nemzetközösségi Írók Díját a Legjobb elsőkönyves író kategóriában. A szerző egy autista fiú szemszögén keresztül látatja a történéseket.

curious-incident.jpg

Christopher 15 éves fiú, aki egy matekzseni, és autista. Körülbelül egy évvel ez előtt veszítette el az édesanyját, és azóta apjával él. Ő és apja jóban van a szomszéddal, akinek azonban váratlanul megölik a kutyáját, Wellingtont. Christopher pedig elhatározza, hogy megoldja a Wellington – rejtélyt, és megtalálja a kutya gyilkosát azért, hogy meg tudják büntetni. A bűnösöket, ugyanis mindig meg kell büntetni. A nyomozás során azonban furcsa nyomokra akad, és egy újabb rejtéllyel találja szembe magát, majd pedig hamarosan Londonba kerül. De kit keres ott, és miért utazott teljesen egyedül oda?  

A regény egy kisiskolás szavaival fogalmaz egyszerűen, de azonnal beszippantja az olvasót. Minden egyes oldalt élveztem, mert bár Christopher távolságtartó, de az olvasónak ír. Éppen ezért érthető, és mindvégig arra törekszik, hogy megmutassa nekünk, ő hogyan él meg bizonyos történéseket. Valójában imádtam olvasni a könyvet, és mindig jókat nevettem a furcsa szokásain. Az egyik kedvencem az, hogy csak prímszámokkal jelöli a fejezeteket, mert ezek a kedvenc számai. Majd pedig megmagyarázza, hogy mik is azok a prímszámok. Mindezek mellett pedig kapunk számos magyarázatot, elmondja, hogy mi a különbség a metafora és a hasonlat között, vagy a különféle érzelmek között. Neki nehézséget okoz az, hogy megértse, ki hogyan gondolkodik, és hiányzik belőle az empátia. Őt a logika irányítja, és éppen ezért tudni akarja, hogy mi miért történik. Neki ez az értelmet, és ezzel tud mindent megmagyarázni.

quote-prime-numbers-are-what-is-left-when-you-have-taken-all-the-patterns-away-i-think-prime-mark-haddon-34-51-10.jpg

A regény gyengéje az volt, hogy kicsit kiszámítható volt a történet, hiszen lehetett sejteni bizonyos dolgokról, hogy mi is áll a háttérben, de mégis színt vittek bele azok a különös kalandok, amelybe Christopher keveredett. Az autizmusa ellenére nagyon bátor fiú, akiről nem tudjuk meg, hogy milyen fokozatú a betegsége, de mindvégig tartózkodott az érintésektől, zajos helyektől és különös tehetsége volt a matek és fizika területén. Nem tudom, hogy mennyire hiteles a betegség szempontjából a leírás a fiúról, de számomra annak tűnt. Nekem segített megérteni őket egy kicsit, és átéreztem Christopher helyzetét, hogy mit miért tesz. Ennek köze lehet ahhoz, hogy én is inkább racionális beállítottságú vagyok, akinek szintén fontosak a magyarázatok. Christopher pedig mindvégig okokat keres azért, hogy megértsen dolgokat.

A regényt angolul olvastam, és már csak ezért is csak ajánlani tudom. Olvasmányos és egyszerű nyelvezet jellemző rá, amely könnyed olvasmány még azoknak is, akik nem szoktak vagy csak ritkán olvasnak angolul. Tökéletes kezdet lehet idegen nyelvű regények elkezdése esetén. Azonban nemcsak azoknak ajánlom, akik szeretnének elkezdeni olvasni angolul, hanem mindenkinek. Ezt a könyvet sokaknak kötelező olvasmánnyá tenném, és úgy érzem, középiskolában is hasznos lenne. Sokkal toleránsabbá tehetnék ilyen olvasmányokkal a diákokat, és ez tipikusan az a regény, amely segít elfogadni, illetve próbálja megértetni velünk a másságot.

covers_13158.jpg

A regény befejezése pedig szintén olyan, amely miatt csak ajánlani tudom. Rám nagyon pozitív hatással volt, hiszen Christopher azt sugallja, hogy mindannyian képesek vagyunk elérni azt, amit akarunk. De, csak abban az esetben, hogyha igazán akarjuk, és mindent megteszünk ennek érdekében. Ez egy szintén hasznos tanács lehet tinédzser és felnőtt olvasóknak is egyaránt. Rám nagy hatással volt ez a regénybe csomagolt üzenet.  

Szólj hozzá

Könyv Mark Haddon A kutya különös esete az éjszakában The Curious Incident of the Dog in the Night-time