2016. jún 24.

A változások ellenére is emberek maradtak

írta: tees06
A változások ellenére is emberek maradtak

Cím: Menedék / Szívügyek

Szerző: Robert Kirkman · Charlie Adlard

Fordító: Juhász Viktor

Kiadó: Képregény Nagyker

Oldalszám: 136 / 132

Kiadás éve: 2011 / 2012

Rendhagyó bejegyzés lesz a mostani, mert nem könyvről, hanem képregényről hoztam egy értékelést. Pontosan kettő képregényről is, ugyanis egymás utáni két részt is elolvastam. A The Walking Dead c. sorozatról már írtam a blogon, és kétségtelen, hogy Robert Kirkman egyik legismertebb képregénye a The Walking Dead. A sorozat már a hatodik évadnál jár, és az egyik kedvencem, ami elég volt arra, hogy elolvassam az eredeti történetet.

2_1.jpg

Az történet szerint Rick felébred egy kórházban, ahol rájön arra, hogy a világot ellepték az élőhalottak. Elindul megkeresni a családját, majd pedig közösen próbálnak életben maradni ebben az új világban. Nincs többé televízió, internet, mobiltelefon és minden elveszett, ami a modern társadalom alapját képezi. Mindezek mellett azonban vannak túlélők, akik valahogyan megpróbálják a lehetetlen. Rick és csapata a Menedék c. részben elérkeznek egy börtönhöz, amelyet elfoglalnak a zombiktól, de még vár rájuk meglepetés. A Szívügyek c. részben pedig megismerhetjük az új életüket a börtönben.

Tudtam, hogy vannak eltérések a képregény és a sorozat között, hiszen nem minden szereplő jelenik meg benne. Azonban nekem a sorozat jobban tetszett, mint a képregény. Ennek egyszerű oka az, hogy valahogyan kidolgozottabbnak érzem a szereplőket. Vegyük pl. Carolt, aki a sorozatban nem fél szembeszállni a zombikkal. Tudja, hogy milyen ez az új világ, és nem éppen háttérbe vonuló szereplő. Itt azonban olyan, aki folyamatosan sipítozik, és azon sír, hogy megcsalják, vagy éppen elhagyják. A sorozatban lévő Carol nem adja fel ennyire könnyen, és nekem az jobban is tetszett. Itt pedig csak drámázik, aki esetén nem tudjuk, hogy hogyan maradt életben. Azonban a többi szereplő esetén is érzem, hogy nem túlságosan kidolgozottak. Valahogyan túl sokan vannak, és nem lehet egyszerűen mindenkivel foglalkozni ugyanolyan mértékben.

167646-the-walking-dead-carol.jpg

Valójában a képregény előnye az, hogy jó a sztori, és pörög a cselekmény. Nem húznak el semmit, és nem mondanám azt, hogy van benne felesleges kitérő. Bemutatják azt, hogy mit érezhetnek ezek az emberek, és hogy mennyire furcsa lehet egy ilyen új világban. A mindennapi nyüzsgést ugyanis felváltotta a csend. Az egyik legtöbbet megragadó mondat pedig ez volt: Régen mindenki azt mondta „Élj úgy, mintha ez lenne az utolsó napod”. Mintha ettől hirtelen boldogabb lehetnél… vagy mindent elérhetnél, amit csak lehet. Most minden napomat úgy élem, hogy ez lehet az utolsó… és ez borzalmas. Azt hiszem ez tetszett igazán benne, hogy nemcsak az jelent meg benne, hogy túl kell élni, és öljünk sok zombit, hogy mi életben maradjunk, hanem hogy ugyanúgy éreznek az emberek. Ugyanúgy maradtak érzéseik, vágyaik és álmaik, ami megnehezíti a dolgukat. Nem csak életben kell maradni, mert fontos a hogyan és a hol is. Talán ez az, ami igazán erőssége mind a sorozatnak és mind a képregénynek, hogy hiába a változásnak és a másfajta életmódnak, de mégis emberek maradtak.

Szólj hozzá

Képregény The Walking Dead Robert Kirkman Menedék Charlie Adlard Szívügyek