2016. júl 26.

12+1 megunt tárgy újrahasznosítása

írta: tees06
12+1 megunt tárgy újrahasznosítása

A 14 cucc könyvszeretőknek c. bejegyzésem sokakat érdekelt, ezért úgy döntöttem, hogy most egy sorozatot indítok hasonló témában, de ennek a sorozatnak különféle könyvespolcok bemutatása lesz a legfőbb célja. A mostani, legelső bejegyzésben olya polcokat mutatok be, amelyek régi, megunt tárgyak újrahasznosításával hoztak létre könyvespolcokat. Azt hiszem, azzal nem lövök mellé, ha azt mondom, hogy minden könyvmolynak nagy büszkesége a saját „kis” könyvtársa. Egy – egy kreatív, ötletes megoldással pedig igazán egyedivé lehet tenni. A most következő polcok mindegyike hordoz magában valami extra sajátosságot, ami sokaknak ötletadó lehet.

12_1_megunt_targy_ujrahasznositasa.jpg

1. Régi, lyukas vödör

Bevallom, hogy nekem kissé gagyinak tűnik ez a fajta megoldás, de aki alapjáraton szereti ezt a fajta stílust, azoknak biztosan tetszene egy ilyen megoldás is. Ilyen stílusú lakásban biztosan nem lepődnék meg rajta, mert beolvad a környezetbe.

1_regi_vodor.jpg

2. Létra könyvszekrényként

Ez az egyik kedvencem, mert nagyon ötletes, és különféle festéssel sokféle otthonba is beilleszthető. Modern hatást kelthet egy fehér festékkel, de a második képen látható kopottas kinézet egyre kedveltebb manapság. Talán egyetlen hátránya az, hogy túl sok könyv nem pakolható rá, de így különféle csecsebecsékkel sokkal látványosabb.

2_letra_vegleges.jpg

3. Létra könyvespolcként

Ez sokaknak ismert lehet, mert nagyon sok helyen feltűnt már. Egyszerű megoldás, és egészen sok könyv is pakolható rá. Bár nekem ez a fajta megoldás annyira nem tetszik, de mindenképpen ötletes. A kitalálója minden bizonnyal kreatív ember.

3_letra_vegleges.jpg

4. Régi ajtó könyvszekrényként

Egy másik kedvencem ez a megoldás, amely igazán egyedi kivitelezés. Miért is dobná ki valaki a lecserélt ajtót, hogyha így is át tudja alakítani? Tetszik ez a megoldás, bár tény, hogy itt hátrány a kevés terhelhetőség. Inkább a látványra építenek, és itt is sok más tárggyal színesítik a polcokat. Valójában én is így rendezem itthon a polcaimat, hogy többféle tárgyat is pakolok rá, amelyek sokszor könyvtámaszként is funkcionálnak.

4_ajto_polckent.jpg

5. Raklap könyvespolcként

Korábban nem láttam ezt a fajta kivitelezést, bár több raklapból épített bútorról is találkoztam már. Mindenképpen látványos megoldás, és szerintem sok könyvet is pakolhat rá a gazdája. A festéssel pedig nagyon könnyen alakítható a stílusa is, így könnyen beolvad a környezetbe. Tetszik ez a fajta megoldás.

5_raklap_2.jpg

5_raklap.jpg5_raklap_3.jpg

6. Régi láda újrahasznosítása könyvszekrényként

Hasonló megoldás a raklapok felhasználásához, de mégsem ugyanaz. Szintén ugyanazt tudom elmondani, hogy óriási előnye a terhelhetősége, és hogy könnyen alakítható a környezethez.

6_lada_vegleges.jpg

7. Kiskocsi újrahasznosítása könyvpolcként

Jó megoldás arra, hogyha már nagyobb a gyerek, és csak a helyet foglalja a korábban játékként használt kiskocsi. Számos dolgot tárolhatunk benne, de ez a fajta könyvespolc igazán egy gyerekszobában ötletes, és könnyen kivitelezhető lehet.

7_kocsi.jpg

8. Régen megunt asztal könyvespolcként

Talán az egyik legkreatívabb és legnehezebben kivitelezhető megoldás. Azonban kétségtelen, hogy látványos, és a raklapos megoldáshoz hasonlóan ezeket is könnyen alkalmazhatjuk a környezethez, és még sok regényt is pakolhatunk rá.

8_asztalok_ujrafelhasznalasa.jpg

9. Csővezetékek könyvespolcként

Ha használatban lévő csövekről van szó, akkor talán nem a legbiztonságosabb megoldás. Azonban mindenképpen látványos és kreatív kivitelezés lehet9_csovezetek.jpg.

10. Hosszabbító újrahasznosítása

Régebben vezetékeket, tömlőt is hasonló hengerekre tekertek fel, de ez a fajta újrahasznosítása igazán egyedi. A festés itt is sokat segíthet, de nekem anélkül is tetszik. Könnyen pakolható, áthelyezhető és még sokféle dolgot is tarthatunk rajta.

10_csovezetek.jpg

11. Fogas könyvtartóként

Nem vagyok benne biztos, hogy miféle fogas ez, de ötletes megoldás. Azonban én nem pakolgatnám így egyenként a könyveimet, és szerintem jóval több helyet foglal így, mint könyvespolcon. Inkább csak a látványra törekednek ezzel, és nem valami hasznos megoldás.

11_fogas.jpg

12. Képkeret újrahasznosítása

Ismét a végére hagytam egy másik kedvencet, ugyanis nagyon kreatív és ötletes megoldás ez. Tetszenek a képkeretekbe helyezett könyvek, akár több egy falon, vagy egy hatalmas keret berendezve polcokkal. Nagy gratuláció azoknak, akik ilyennel büszkélkedhetnek. Az utolsó kép különösen nagy kedvencem.

12_kepkeret_2.jpg

12_kepkeret.jpg

+1 Kettő az egyben

Ötletes megoldás, amely során a régi szekrény vitrines részét dohányzóasztallá alakítják, de megtartják a régi pakolós részt is. Nemcsak könyveket, hanem újságokat és mindenféle tárgyakat bepakolhatnak ide, amelyre szükség lehet. A festéssel itt is könnyen variálhatóak a stílusok. Számomra az egyik legkreatívabb újrahasznosítás. 

13_ablak.jpg

Remélem mindenki talált kedvére valót, vagy akár ötletet kapott, hogy ő mit alakíthatna át. Ezzel az összeállítással csak azt akartam megmutatni, hogy nem feltétlenül kell azonnal kidobni minden régi dolgunkat. Egy kis kreativitással csodákat lehet tenni. Mellesleg, kinek melyik a kedvence? 

Szólj hozzá

kreativitás Könyv Könyvespolc 12+1 megunt tárgy újrahasznosítása