2016. aug 13.

Az ok, amiért Dobby az egyik legfontosabb szereplő

írta: tees06
Az ok, amiért Dobby az egyik legfontosabb szereplő

A sorozat egyik kedvenc szereplője volt számomra Dobby, mert folyton mosolyt csalt az arcomra, még akkor is, amikor egyáltalán nem vártam volna tőle. Minden bizonnyal sokan voltak ezzel hasonlóan, mint én, de sajnáltam, hogy a filmekből sok minden kimaradt Dobby karakterével kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben többek között azt is megmutatom, hogy mi volt ez, és miért is fontosabb szereplő Dobby, mint azt a filmek mutatják.

A hét kötetből összesen nyolc filmet készítettek, amely óriási költséget igényelt, és a kedves házimanó egyetlen ok miatt nem szerepelt, ami nem más volt, mint a pénz. Azonban a második és az utolsó részben már nem tudták nem elfelejteni, mert központi szerepe volt a cselekmény alakulásában. Sorsa nemcsak azért volt tragikus, mert megmentette Harryt és a barátait, hanem azért, mert 6 köteten keresztül neki áldozta magát. Mindezt szabad akaratából tette, amely nem éppen a házimanók tradícióit erősíti. dobbyharrybedroom.PNG

Dobby felbukkanása:

A második kötetben Dobby figyelmezteti Harryt, hogy veszélyes visszatérnie az iskolába. Nem mondja el az okot, de végül kiderül, hogy ez a titkok kamrája miatt volt, és később azt is megtudjuk, hogy mindezekkel gazdája parancsának szegült ellen. Ezzel a cselekedetével pedig nemet mondott a hűségre, és fontosabbnak érezte, hogy másoknak segítsen. A sorozat szerint Dobby volt az első házimanó, aki nem engedelmeskedett a gazdájának, és valaki másnak segített helyette. A házimanók évszázadokon keresztül hűségegesen engedelmeskedtek a gazdáiknak akkor is, hogyha nem helyeselték. Dobby elég bátor volt ahhoz, hogy nemet mondjon az értelmetlen hűségre.

Dobby felszabadulása:

Dobby ebben az esetben sem tekinthető átlagosnak, ugyanis hatalmas dicsőségként élte meg, hogy gazdája zoknit adott neki. Hiába történt mindez véletlenül Harry-nek köszönhetően, de Lucius Malfoy mégis átadta a ruhadarabot. Számára nem szégyen volt a szabadság, hanem hatalmas nagy lehetőség. Azonnal szembeszegült volt gazdájával, aki megtámadta Harry-t, és ezzel ismét szabad akaratát érvényesítette. Később nem volt hajlandó ingyen dolgozni, és ezzel egy újabb házimanó tradíciónak mondott nemet. Elkezdett dolgozni a Roxfortban, és örült, hogy minél közelebb lehet Harry-hez. Érdekesség az, hogy később Winky hatalmas szégyennek érezte a felszabadítását, sőt ezek után is kitartott gazdája mellett, és hűségesen őrizte titkát. Mindezt annak ellenére, hogy tudta, súlyos veszély fenyeget mindenkit. 

Dobby, a jóbarát:

Szintén egy olyan tulajdonsága a manónak, amivel sokaknak ellentmond. Dobby ugyanis hitt a barátságban, és Winkyt barátjának tartotta annak ellenére, hogy a manó alig törődött vele. Dobby azonban mindig kitartott mellette, és segítette depressziója ellenére is. Munkát szerzett neki, majd pedig a későbbiekben is sokszor falazott neki, amikor túl sokat ivott barátja. Ismét bebizonyította, hogy a jó szándék és segítség fontosabb, mint követni a szabályokat.

Dobby és a zokniimádat:

A regény egyik legkedvesebb része az, hogy Dobby mennyire imádta a zoknikat. Azonban nem akart mindig ugyanolyat viselni, ezért nem párokban hordta, hanem külön – külön. Szerinte így néztek ki igazán jól. Mindezek mellett szintén ellentmondott egy újabb tradíciónak azzal, hogy elkezdett ruhadarabokat birtokolni. A házimanóknak ugyanis korábban csak az az egy ruhája volt, amit viselt. Ennek ellenére Dobby elkezdett egyre több mindent beszerezni, és bátran viselte a legkülönfélébb összeállításokat.

dobby_wb_f2_dobbyheadshotcloseup_still_080615_land.jpg

Dobby és a varangydudva:

A filmekben ezt a tettét Nevillenek tulajdonították, de valójában Dobby volt az, aki ismét Harry segítségére sietett, és elmondta neki, hogy mire való a varangydudva. Ezzel ismét megmentette Harryt a bukástól, és bebizonyította, hogy rá mindig számíthat a fiatal varázsló. Dobby mindezek mellett bátran kimutatta érzéseit, sőt szabad akaratából választott magának új gazdát Harry személyében. Azért volt hűséges Harry-hez, mert hitt benne, és nem pedig azért, mert ezt várták el tőle a tradíciók. Újabb ellentmondás a régi házimanó tradíciókkal szemben.

Újabb érdekesség, hogy mivel a Harry Potter és a Tűz serlege c. filmben nem szerepelt sem Dobby, sem Winky, sőt a konyhán dolgozó házimanók egyike sem, így Hermione nem hozza létre a M.A.J.O.M-t, amely a Manók Alkotmányos Jogaiért Országos Mozgalom nevet viselő kezdeményezés. Hermione számára Dobby volt maga a példa arra, hogy van értelme küzdeni a házimanók jogaiért.

tumblr_memdkbz1ta1riljv7o1_500.jpg

Dobby és a Szükség szobája:

Szintén Neville-nek tulajdonították ezt a tettét is, de valójában Dobby mesélt Harry-nek a Szükség szobájáról. Ő volt az, aki elmondta neki, hogy hogyan működik, és hogy bátran használhatja, mert csak azok juthatnak be, akik tudják, hogy mit keressenek ott. Dobby ekkor mesélt arról, hogy hogyan mentette meg Winky-t a lebukástól, ugyanis őt rejtette el a Szükség szobájában akkor, amikor túlságosan berúgott.

Dobby, mint nyomozó:

Dobby hűségét fejezte ki Harry iránt ezzel a tettével. Harry ugyanis megkérte őt, hogy figyelje Dracot, mert szerinte rosszban sántikált. Dobby volt az, aki folyamatosan figyelt a fiúra, és azonnal jelentett Harrynek, hogyha valami furcsát észlelt. Nem fogadott el semmilyen pénzbeli fizetséget, ezért azt is mondhatjuk, hogy Dobby szívességet tett. Ismételten egy olyan cselekedet, ami nem jellemző a házimanókra, ugyanis ők csak a gazdáik parancsát teljesítették.

Mindezek mellett szintén Dobby volt az, aki segített megtalálni Mardekár medálját. Megkereste a tolvajt, aki beszámolt Harry-éknek, hogy kinél lesz a medál, és ez által Dobby segített nekik megtalálni az egyik hocruxot. Már ezzel kivette a részét a Voldemort elleni küzdelemben.

maxresdefault_1.jpg

Dobby a védelmező:

Dobby tudta, hogy Harry-ék bajban vannak, ezért elment segíteni nekik, és ő menekített ki mindenkit Malfoy-ék pincéjéből. Hőstettével azonban életével fizetett, de jó cél lebegett a szeme előtt akkor is, amikor megölték. Dobby volt az a manó, aki a szabad akaratát előrébb helyezte, mint a tradíciót, és ez által jelentős szerepet vállalt Voldemort legyőzésében. Nélküle Harry-ék nem menekültek volna meg, és minden küzdelmük hiábavaló lett volna. 

Szólj hozzá

Harry Potter J. K. Rowling Dobby Házimanó