2016. aug 19.

Mesés könyvjelzők

írta: tees06
Mesés könyvjelzők

A következő bejegyzésnek nem véletlenül ez a címe, ugyanis olyan témában válogattam össze különféle könyvjelzőket, amelyek így vagy úgy, de valahogyan kapcsolódnak a mesék világához. Így tehát, most nem azért van ez a szép, hangzatos cím, mert lélegzetelállító könyvjelzőkből állítottam össze egy bejegyzést, hanem azért, mert a mesék világából. Lesznek itt sárkányok és boszorkányok, hercegnők és harcosok, de szintén megjelennek a mostani és klasszikus mesék szereplői is. A könyvjelzők során pedig szintén többféle megvalósítást mutatok be, így kezdve a legegyszerűbb papír alapútól a saját kezűleg készítetteken át az akár ékszereket is helyettesítő könyvjelzőkig.

Klasszikus mesefigurák

Legelőször is olyan könyvjelzőket mutatok, amelyeken a legalapvetőbb szereplők kapnak helyet. Ezek pedig leginkább azok, akik a jót és a rosszat szimbolizálják. Így tehát megjelenik a zöldfejű, gonosz boszorkány, de a gonoszt legyőző lovag is. Külön kedvencem a „The witch is dead” (A boszorka halott) feliratú, mert mindig is tetszettek az ilyen kivitelezések könyvjelzők.

61823fa0297e46eb698ec73439c3256d.jpg

page03.jpg

Ennél a témánál nem tudtam kihagyni az állatokat sem, mert ők azok, akik mindig kapnak valamilyen módon szerepet. A madarak szinte minden mesében megjelennek, de a kismalac vagy a hattyú is közismert. Számomra az utóbbi mindig is a rút kiskacsát fogja felidézni.

page2_1.jpg

A klasszikus mesék esetén a boszorkányokat a legtöbbször negatív szerepben tüntetik fel, ezért nem tudom nem megemlíteni Harry Pottert, amely tökéletes kivétel. Nem igazán nevezném mesének, de mindenképpen klasszikus mű, amelyen sok gyerek felnőtt. Ezek a könyvjelzők pedig csodálatosak.

konyvjelzo_montazs_1_1.jpg

konyvjelzo_1_1.jpg

A hercegnők és más női szereplők

Erőteljesen kötődnek a klasszikus mesefigurákhoz, de mégis kiemelem külön őket. Ők ugyanis legtöbbször fontosabb karakterek, és ide is olyan mintákat hoztam, ahol ez látható. Legötletesebbnek azt tartom, ahol a hercegnők Aranyhaj haján próbálnak meg felkapaszkodni és felmászni. Az utolsó esetén pedig a négy mondat tetszik, de ezek közül is különösen az utolsó mondatot tartom elgondolkodtatónak. Újabb példa arra, hogy a mesék nemcsak gyerekeknek valók.

11_1.jpg12.jpg17.jpg

  • Tél: A hideg soha sem zavart el engem
  • Tavasz: Az igaz szerelem megolvasztja a fagyott szívet.
  • Nyár: A legkisebb napsütéstől is varázslatos virág nőhet.
  • Ősz: Ha esélyed lenne arra, hogy megváltoztasd az életed, megtennéd?

Eléggé szabad fordítások, de azt hiszem így már érthető, hogy miért is tetszik ez a négy mondat.

Ékszereket is helyettesítő könyvjelzők

Nem tudtam jobb összefoglaló nevet adni ezeknek a könyvjelzőknek. Valójában azért kapták ezt a megnevezést tőlem, mert engem az ékszerekre emlékeztetnek. A képek pedig magukért beszélnek.

tunderek_montazs.jpg

f46abafafdbd571b328cf66d0b6c9a81.jpg

Klasszikus mesék

Közel mindenki által ismert történetek főszereplőiről készült képeket hoztam. Ezek a kivitelezések nagyon szépen kidolgozottak, főleg az első három, ahol a könyvjelző eleje és hátulja látható. Az utolsón a felirat szintén azt erősíti, hogy a meséket nem szabad elfeledni az idő múlásával sem: „Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.” (Az ész elvihet A-tól B-be, de a képzelet bárhová eljutathat.)

10_1.jpga7e4ccf859f267bf338e052e88d00d3d.jpgaff659fe011d7e9aab611fa23926cb5c.jpg

A Pán Péteres mintázatút kénytelen voltam megmutatni, mert bár nem szerettem annyira a mesét, de ez a könyvjelző nagyon megragadta a figyelmemet. Jól szemlélteti az egész történetet ez az egyetlen egy kép. Felidézi bennem a mese hangulatát, és hogy miről is szólt az egész történet.

c5f7e9da4b518d5702506f8bd1e2b836.jpg

Modern mesék

Ha szerepet kaptak a klasszikusok, akkor nem lehet kihagyni azokat sem, amelyek nemrég születtek meg, hiszen ezeket is épp annyira szeretik. A Szörny Rt. szereplőit, Spongyabobot vagy Snoopyt sokan kedvelik, de másokhoz kapcsolódóan is sok ötletes megvalósítást találni.

16.jpgcd95d1a62d346c11ae44934ea6d13a34.jpgpage06.jpg

Hóember

Talán annyira nem gyakori szereplő a különféle történetekben, de szerintem minden gyerek szeret hóembert építeni. Így tehát gyermeki logikával a hóemberek is központi szereplők, és nem felejthetjük ki őket sem a felsorolásból. Az első képen láthatóakat könnyen otthon is el lehet készíteni, sőt az ügyesebbek még sablon nélkül is meg tudják csinálni, de a második képen már jóval bonyolultabbak láthatóak. Ezek pedig jóval több embernek tetszhetnek is.

9_1.jpgpage.jpg

Különféle horgolt figurák

Ha az előbbi képek esetén, az utolsón látható hóember elkészítését neveztem bonyolultnak, akkor a horgolt mesefigurákra inkább csak annyit mondok, hogy nagyon szép munkák. Nekem mindegyik tetszik, és nem is tudnék választani közülük. Mindenképpen nagyon kreatív megoldások könyvjelzőként.

montazs_1.jpgpage_1.jpg

Mitológiai teremtmények

Személyes kedvenceim ezek a lények, mert mindig is szerettem a különféle varázslényeket. Így tehát nekem ezek különösen tetszenek, és próbáltam olyanokat összeválogatni, amelyek figyelemfelkeltőek. Ilyen például a főnixmadarat ábrázoló képek, amelyek nagyon színesek, és végre nemcsak tüzes madárként vannak feltüntetve. A színekkel jól szimbolizálják sokoldalúságukat. Az egyszarvúról készültekre is csak azt tudom mondani, hogy nagyon kreatív.

page04.jpgpage05.jpg

Sárkányok

Személyes kedvenc mitológiai teremtményeim a sárkányok, amelynek valójában nem tudom megmagyarázni az okát. Azonban tény, hogy szeretek mindenféle történetet a sárkányokkal kapcsolatban, így ennek a bejegyzésnek is az utolsó témájának kötelezően a sárkányoknak kellett lenniük. Ezeket a megvalósításokat szintén ötletesnek találom, és próbáltam többfélét is megmutatni. Azonban személyes kedvencem az Így neveld a sárkányodat témájú könyvjelzők, de mégis ki kell emelnem az utolsó előtti képet is. Fantasztikus az, ahogyan a sárkányok szó szerint kibújnak a könyvből. Nekem ilyen eszembe se jutott korábban.  

356a3596eef0261093e8056b2c61a154.jpg33b7a4ed1aa4957152f28f094895e442.jpgpage08.jpg0e4eebe258f11881e21c4f80d9fbdfab.jpgpage_2.jpg

Szólj hozzá

könyvjelzők Mese Boszorkány Így neveld a sárkányodat Hercegnő Sárkányok