2016. aug 27.

Érdekességek a sárkányokról

írta: tees06
Érdekességek a sárkányokról

A sárkányok a legalapvetőbb mitikus lények közé tartoznak, és ma is épp olyan népszerűek, ahogyan néhány évtizeddel ez előtt voltak. Számos történeteknek alapvető szereplői, így találkozhatunk velük gyermekeknek szóló mesékben, de felnőtteknek szóló kötetekben is. Azonban ahányféle kultúra létezik, annyiféle sárkány is, hiszen minden főbb kultúrában a tagoknak megvan a saját megálmodott sárkányuk. Valójában a sárkányok ábrázolása, megítélése, szerepe földrészenként és kultúránként teljesen más, de a nyugati és a távol – keleti kultúrákban megfigyelhető sárkányok nagyon ellentmondásosak lehetnek. Érdekes, hogy a sárkányok leginkább ezen két terület között oszthatóak szét. A következő bejegyzésben olyan érdekességeket gyűjtöttem össze, amelyek ennek a két kultúrkör sárkányainak sajátosságai tárja fel. Megfigyelhetővé válik, hogy vannak hasonlóságok is, de sok esetben inkább másként közelítenek meg egy – egy tulajdonságot.

page3.jpg A szárny mellékes

A szárnyak megléte nem alapvető tulajdonság minden egyes sárkány esetén, ugyanis a keleti eredetű mesék sárkányai egyáltalán nem rendelkeznek szárnyakkal. Az ő sárkányaik is tudnak repülni, de nem a szárnyaik segítségével, hanem varázslattal. Ezzel szemben az európai történetek sárkányai hatalmas, denevérszerű szárnyakkal rendelkeznek.

A klasszikus sárkányábrázolás eredete

Valójában az európai, és nem az ázsiai sárkányok testesítik meg a klasszikus ábrázolást. Mindezt annak ellenére, hogy a távol – keleti kultúrákban sokkal jelentősebbek a sárkányok szerepe, mint az európai kultúrákban. A különféle mesékben megjelenített sárkányok gyökere így tehát az európai legendákban keresendőek: hatalmas, tűzokádó szörnyetegek, amelyek hátán szárnyak feszülnek, fejükön pedig szarvak találhatóak. 

A sárkányok lakhelye

Az európai sárkányok barlangokban, vagy valamilyen földalatti rejtekhelyen élnek, és erősen kötődnek a földhöz. Ezzel szemben a kínai hiedelemben ezek a lények a víz urai. A legenda szerint négy hatalmas sárkánykirály létezett, akik a négy nagy tengert őrizték:

  • Ao Guang – a keleti tenger sárkánya
  • Ao Qin – a déli tenger sárkánya
  • Ao Run – a nyugati tenger sárkánya
  • Ao Shun – az északi tenger sárkánya

7782ae342085c1701606671c765c1f72_1.jpg

Gonosz sárkány vs. jóságos sárkány

A nyugati kultúrában általában gonosz lényként ábrázolták őket, de minden esetben bölcsek voltak, akik varázserővel rendelkeztek. Több legendában is az emberek ellenségeiként jelentek meg, akik valamilyen módon akadályozták a boldogulásukat. Gyakori felfogás velük kapcsolatban, hogy őriznek valamilyen kincset, és az emberek szeretnék ezt megszerezni. Éppen ezért célponttá válnak, akit le kell vadászni. J. R. R. Tolkien A hobbit c. regényében is így jelent meg Saub, aki egy egész várost elüldözött.

Ezzel szemben a távol – keleti kultúrában a sárkányok segítő lényként jelennek meg. Ők azok, akik tanácsot adnak azoknak, akik megkeresik őket, és segítenek a bajban. Törődnek az emberekkel, és elhozzák számukra az esőt, mivel ők a víz urai. Időnként a nyugati sárkányok is megjelennek jóságos bölcs szerepükben, akikhez szintén segítségért folyamodnak az emberek.

page2_2.jpg

A sárkány vére

Köztudott tény, hogy a sárkány vére különleges, és sok esetben a vére kivételes képességgel ruházza fel mindazokat, akik megkóstolják vagy bőrükhöz ér. Wagner Siegfried c. operájában a sárkány vére teszi lehetővé, hogy Siegfried megértse az erdei madarak nyelvét. Ez által Siegfriedet figyelmeztetik a madarak. Mindezekkel szemben a szláv kultúrában úgy tartják, hogy a sárkány vére különösen mérgező. Olyan erős méreg, amelyet még a föld sem tud magába fogadni. Azonnal meg lehet ölni vele bárkit. 

A sárkány feje

Az európai kultúrákban a legtöbbször egy fejjel ábrázolják a sárkányokat, de a szláv népeknél a fejek száma változó. Előfordul az egyfejű sárkány, de valójában a három- és hétfejű sárkány a leggyakoribb. Érdekes párhuzam fedezhető fel a sárkányaik és a görög mitológiából ismert hidrák között, ugyanis a sárkányok fejei is visszanőnek, hogyha a nyakukat nem égetik meg tűzzel.

f0cac54485188fc3480d9dd7704357c5.jpg

A távol – keleti kultúrákban szintén az egyfejű sárkányok a gyakoriak, de részletes leírás van arról, hogy a kínai sárkány kilencféle állati vonást hordoz magán: a szarva egy őzbaké, a feje egy tevéé, a szeme egy démoné, a nyaka egy kígyóé, a gyomra egy teknősé, a karmai egy sólyomé, a mancsa egy tigrisé és a füle egy tehéné. Azzal is kiegészítik, hogy bizonyos forrásokban a sárkány szemét esetén inkább a nyúlhoz hasonlítják, amíg a hasa olyan, mint a békáé.

Hím és nőstény sárkány

Általában nem tesznek említést hím és nőstény sárkányok közötti különbségekről, de a bolgárok mégis megkülönböztetik őket. A bolgár történetekben a sárkány és az ember közötti kapcsolat függ attól, hogy nőstény vagy pedig hím sárkányról van – e szó. A nőstény ugyanis megtestesíti a gonoszt, aki folyton különféle bajt, rontást hoz az emberekre. Utálja őket, és megpróbálja minden téren akadályozni életüket. Ellenségként jelennek meg, de ezzel szemben a hím sárkányok barátként. Teljes ellentétjük a nőstény sárkányoknak, és ők azok, akik segítik az embereket. 

szem_2.jpg A sárkányok és a varázslat

Mind a két kultúrkör úgy tartja, hogy rendelkeznek bizonyos mértékben varázserővel, de a távol – keleti kultúrák esetén ez sokkal jelentősebb. Nemcsak a repülésben van segítségükre a varázslat, de más természetfeletti erővel is rendelkeznek. Alakváltóként jelennek meg, akik képesek beolvadni a természetbe. Kitűnően rejtőzködnek, de képesek tűzzé és vízzé is válni. Nemcsak beolvadnak a környezetükbe, hanem láthatatlanná is tudnak válni. Azonban, ha úgy tartja kedvük, akkor saját testükkel világíthatnak is a sötétben. A keleti sárkányok számos természetfeletti erővel rendelkeznek, illetve úgy tartják, hogy méretben is sokkal hatalmasabbak, mint az európai sárkányok.
3b65349079f50de0fb00d22c6c776121.jpg

Végezetül pedig összeszedtem néhány történetet, amelyekben sárkányokkal találkozhattok valamilyen formában. Nem mindegyik történet esetén ugyanolyan a jelentőségük, de mindegyikben megjelennek. A linkekre kattintva pedig elérhetőek a könyvek adatlapjai is.

(Forrás: fictionkult.hu)

Szólj hozzá

Sárkányok