2016. sze 12.

Nyárzáró / Könyvajánló

írta: tees06
Nyárzáró / Könyvajánló

A mai napon nekem is megkezdődött a suli, így most egy nyárzáró bejegyzésben összeszedtem azokat a nyári olvasmányaimat, amelyek mély nyomot hagytak bennem. Összesen 23 regényt olvastam, és most szerencsésnek hiszem magam, mert nemcsak egy – két jó kötetben volt részem, hanem máris hét ilyen könyvet olvashattam az elmúlt három hónapban. Kétségtelen, hogy sokféle regényt olvastam, és ez a lista is műfajilag nagyon vegyes, de nekem ezek közül mindegyik kötet emlékezetes. A regényeket az olvasásom sorrendje alapján ismertetem néhány mondattal. A zárójelben elérhető linkkel pedig megtalálhatóak a kritikáim, illetve a moly.hu-n elérhető adatlapja a könyvnek.

7a1f62cc15bd197dde8e3229762b8bdb.jpg

Jodi Picoult: Tizenkilenc perc

Júniusban második olvasmányom volt Jodi Picoult-nak ez a regénye, amelyet hitelesnek éreztem. Az iskolai lövöldözés, iskolai erőszak nem könnyű téma, de manapság sajnos egyre aktuálisabb. Picoult pedig eléggé sajátos módon dolgozza fel, és bátran mutatja be nekünk a bántalmazott, majd később bántalmazó vált személy élettörténetét. Olvasmányos regény, amely mindenképpen érzelmeket vált ki az olvasóból. (Bejegyzés: itt; Moly adatlap: itt)

Robert Galbraith: Gonosz pálya

Ez a regény pedig júliusban volt első olvasmányom, amelyre már hónapok óta vártam. Sőt, több mint egy éve szerettem volna már kézbe kapni, mert a szerző korábbi kötete olyan nagy hatással volt rám. Azonnal akartam a folytatást, de várnom kellett, és megérte. J. K. Rowling eddig legjobban sikerült bűnügyi regénye, amelyben több műfajt is ötvözött. Erőteljes benne a lélektani ábrázolás, így betekintést nyerhetünk egy pszichopata gondolkodásába is, és számos brutális gyilkosságot olvashatunk. Megrázó ilyen téren, de nagyon olvasmányos, fordulatos krimi. A sorozat eddigi legizgalmasabb kötete. (Bejegyzés: itt; Moly adatlap: itt)

Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű

Kellemes meglepetés volt számomra ez a kötet, mert nem számítottam ennyire lebilincselő második részre. A Magisztérium sorozat pedig ezzel a résszel a kedvenceim közé került. A rézkesztyű felülmúlta az elvárásaimat annak ellenére is, hogy volt egy – két zavaró tényező benne. Azonban egy nagyon összetett cselekményvezetést olvashatunk, amelyben minden okkal történik. A sztori elkezd izgalmassá válni, egyre több titokra derül fény, és így egyre inkább érdekel minket a folytatás. Szinte letehetetlen könyv, amely mindig tud meglepetést okozni. (Bejegyzés: itt; Moly adatlap: itt)

call_2_1.jpg

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

Első látszatra csak egy cuki történet tiniknek, de ahogy jobban belemerül az olvasó, úgy egyre többet kezd el jelenteni a könyv. Kedves és szép történet, de nem csak ennyi rejlik benne. Eleanor és Park is egyaránt érdekes karakter, akik fiatal koruk ellenére nagyon egymásba szeretnek. Elválaszthatatlanná válnak, de az élet mégis egyre nehezebb helyzetbe sodorja őket, és egyre távolabb kerülnek egymástól. A valódi élet nehézségei kerülnek előtérbe. (Bejegyzés: itt; Moly adatlap: itt)

J. K. Rowling – Jack Thorne – John Tiffany: Harry Potter and the Cursed Child

Sokan támadják a frissen megjelent kötetet, de nekem maradandó élmény volt. Lehet azért, mert alapjáraton szeretem ezt a világot, de valójában egy kerek, izgalmas és olvasmányos történetet nyújt számunkra. Több kérdésre is válaszra lelhetünk benne, amelyre a korábbi kötetek nem tudtak megfelelő magyarázattal szolgálni. Más, mint az első hét kötet, de drámának kitűnő. Nosztalgiázásra pedig szintén tökéletes olvasmány. (Bejegyzés: itt; Moly adatlap: itt)

statements_749121_1.jpg

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Mindannyian ismerünk „Ovékat”, mert ő valójában épp olyan hétköznapi ember, mint amilyenek mi is vagyunk. Mindazonáltal a szerző ezeket még megtoldotta egy sajátos, egyéni humorral, ami mindenkit szórakoztat. Sokszor megmosolyogtató regény, de mindezek mellett elgondolkodtató a történet. A befejezést követően sem enged el könnyedén, hiszen el kell gondolkodni azon, amit Ove hagyott maga után. (Bejegyzés: itt; Moly adatlap: itt)

Angela Marsons: Elfojtott sikoly

Fordulatos és nagyon jól felépített bűnügyi regény. Olvasmányos, amelyet alig tud letenni az olvasó, mert magával ragadja, ugyanis a regénynek van egy hangulata. Ebből pedig folyamatosan többet és többet akar az olvasó. A szereplők emberként jelennek meg, akik nem csak a munkájuknak élnek, hanem akiknek vannak mindennapi problémájuk. Ráadásul a szerzőnek nagyszerű stílusa és humora is van. Utóbbi különösen nagy előnye a sorozatnak. Minden megvan ebben a kötetben, ami kell egy igazán jó krimihez. (Bejegyzés: itt; Moly adatlap: itt)

dsc_0034.JPG

Szólj hozzá

Könyv Nyár Jodi Picoult Cassandra Clare J. K. Rowling Holly Black Robert Galbraith Fredrik Backman Rainbow Rowell Angela Marsons