2016. jan 04.

Dorothy Blog Award

írta: tees06
Dorothy Blog Award

Kicsit késve, de a lényeg, hogy most megírom a december 19-én kapott Dorothy Blog Award-ról kapott díjam bejegyzését. AniTiger bloggertől kaptam a díjat, aki a Hagyjatok! Olvasok! blog szerkesztője, és igazán meglepett vele az egyik este. Nem számítottam rá, sőt bevallom, hogy annyira elmaradt a molyos hírek figyelésével, hogy teljesen új volt számomra a Dorothy Blog Award. Ez úttal is köszönöm a díjat.

A szabályokról:

  1. Köszönd meg a díjat és tedd ki, hogy kitől kaptad!
  2. Írj egy rövid kis szöszt az illető blogjáról!
  3. Írj 12 dolgot a saját blogodról!
  4. Válaszolj 12 kérdésre!
  5. Tegyél fel 12 kérdést!
  6. Küldd tovább a díjat azoknak, akiknek szeretnéd!

dorothy_blog_award.png

A díjt adó bloggerről és blogról:

Nem tudom pontosan, hogy mióta olvasom AniTiger blogját, de az már biztos, hogy több mint egy éve. Körülbelül akkor kezdhettem el olvasni, amikor tavaly ősszel regisztráltam moly.hu-ra és elkezdtem jobban szerkeszteni a saját blogomat is. Szeretek más könyves blogokat is olvasni, mert egyrészt jó ajánlókat olvasni, másrészt szeretem tudni, hogy ki hogyan gondolkodik esetleg ugyanarról az olvasmányról. AniTiger blogját pedig azért olvasom rendszeresen, mert mindig jó ajánlókat ír, amelyeket szeretek követni. Nagyrészt egyezik az érdeklődési körünk, vagyis hát több regényt is láttam már meg nála és vettem fel a saját kívánságlistámra. Mindezek mellett pedig mai napig rejtély számomra, hogy hogyan képes valaki több mint 20 bejegyzést is írni egy hónapban, és mindezt úgy, hogy a 90%-a újabb könyvajánló. Így tehát még egyszer köszönöm a díjazást.

12 dolog a blogomról:

  1. Kezdetben teljesen más témában kezdtem el írni, ezért is neve a blognak a discussion, illetve nekem a kommenteknél pedig a diskurzus. Egyébként mindenhol máshol a teest használom.
  2. Abból kifolyólag, hogy más témában kezdtem el a blogot, ezért a mai napig szeretek egy – egy témában írni egy – egy komolyabb hangvételű, elgondolkodtató bejegyzést. Ezek általában valamilyen véleménykifejtések napirenden lévő témákban. Mára ezen bejegyzések száma lecsökkent, és sokkal inkább összekapcsolom valamilyen könyves témában.
  3. A blogról eltávolítottam a beköszöntőt, amelynek az okai fentebb olvashatóak.
  4. Sokáig váltogattam a blog sablonját, de mivel nem értek a weboldal szerkesztéshez, ezért maradok ennél a sablonnál.
  5. Szeretek recenziót írni, és kifejteni a véleményemet. Ezt nemcsak itt teszem meg, hanem gyakran kommentekben és szóban is.
  6. Egy évvel ez előtt indítottam el a Hónap Könyve bejegyzéseket, amelyet a mai napig nagyon szeretek.
  7. A könyvek mellett próbálok minden hónapban egy – egy filmről is írni. Ez lehet sorozat, illetve mozifilm is.
  8. Folyamatosan próbálom színesíteni a blog szerkezetét olyan szinten, hogy nemcsak recenziókat írok, hanem különféle összesítéseket is. Ez mostanában több-kevesebb sikerrel valósul meg.
  9. A könyvek választása során szeretek minél több műfajban olvasni egy – egy időszakban, és nemcsak egy műfajt olvasni egy időszakban. Éppen ezért sok megkezdett sorozatom van, amely várat magára. Ez a blogon is meglátszik, ugyanis folyamatosan más – más műfajú regényeket hozok.
  10. Eredetileg újságírást tanultam, ezért nagyon figyelek a műfaji és minőségi dolgokra. Remélem, hogy ez a blogon is meglátszik.
  11. A fejlécben szereplő idézetet már nem tudom honnan szedtem, de mai napig egyetértek vele.
  12. A terveim között szerepel egy blogos email cím létrehozása, de eddig nem került rá sor. Talán majd 2016-ban.

fb_img_1439381726641.jpg

A 12 feltett kérdésre a válaszom:

Szoktál könyvtárba járni?

Természetesen járok, bár mostanában csak szakkönyvekért a főiskola miatt. Általában azonban idegen nyelvű regényeket kölcsönöztem, mert azoknál soha sem tudhatom, hogy mennyire fogom megérteni. Összességében nem járok sokat könyvtárba, mert szeretem megtartani a könyveket akkor is, hogyha csak egyszer olvastam.

Tudják a barátaid, a családod, hogy könyves blogot vezetsz?

Változó. Nem hirdetem, így például a családom nem tudják, de a baráti társaságomban több ember is tudja. Ennek leginkább az is az oka, hogy sem a barátaim, sem pedig a családom nem nagy olvasók.  

Mi a kedvenc műfajod?

Korábban azonnal a krimit mondtam volna, de most már nagyon sok minden. Ahogyan nem tudok megnevezni egy kedvenc szerzőt sem, úgy egy kedvenc műfajt sem. Többet is szeretek, és sokszor inkább a történet számít, hogy mihez van éppen kedvem. Mostanában például sokkal jobban szeretem azokat a regényeket, amelyek elgondolkodtatnak.

Melyik kiadótól olvastál eddig a legtöbbet?

Fogalmam sincsen. Szoktam nézni, hogy melyik kiadótól olvasok éppen, de nem tartom számon, hogy kitől mennyit olvastam.

Olvasol más könyves blogokat?

Természetesen igen, mert szeretem látni, hogy ki hogyan gondolkodik adott könyvekről, illetve sokszor szerzek így regényeket a kívánságlistámra is.

Részt szoktál venni könyvklubokban, Könyvmolypárbajon, illetve egyéb bloggeres összeverődésekben?

Igen, bár mostanában ritkább. A Könyvmoly Párbajon azonban idén is részt veszek, amelyre most másodszor jelentkeztem. Más kezdeményezésekben is részt vettem már, de most éppen a Könyvmoly Párbajon kívül semmi másban nem veszek részt. Időhiány.

Volt valami negatív élményed már a blogod által (visszajelzés, elutasított recenzió, beszólás megjegyzésben, stb.)?

Igen volt, szerintem nincsen olyan blogger, akinek ne lett volna valamilyen negatív tapasztalata. Szerintem ez vele járó rossz, és meg kell szokni. Soha sem csináltam belőle problémát, de azt tartom, hogy megfelelő formában kell kritikát fogalmazni. Ha nem tetszik egy könyv, akkor én sem hordom el mindennek, hanem illedelmesen megjegyzem, hogy miben lehetne más. Szerintem fontos az, hogyha visszajelzést adunk, akkor az építő jellegű legyen, és megfelelő formában.

Mi a véleményed a nyereményjátékokról?

A blogos nyereményjátékokban nem szoktam részt venni, illetve azokat nem szeretem, amelyek során feltételként írják, hogy kövesd a facebook oldalt stb. Az inkább reklám, és ha már nyereményjáték, akkor legyen benne valami feladat és ne pedig azzal kelljen jelentkezni, hogy kövessük az oldalt. Én nem szervezek, mert nem így szeretném népszerűsíteni a blogomat.

Mikor szeretsz a legjobban olvasni?

Változó, bár gyakran olvasok akkor, amikor utazok a suliba, illetve jövök hazafelé. De itthon leginkább este szoktam olvasni. Igazából akkor szeretek olvasni, amikor tudom, hogy nem fognak megzavarni semmivel sem, és ez változó napszakoktól.

5f38b468d50da60c6b0b65d9ed0e8373.jpg

Mikor szeretsz a legjobban blogot írni?

Leginkább este írok, mert gyakran pihentető számomra egy – egy bejegyzés megírása, de olykor pedig sehogy nincs kedvem este hozzá, és inkább délelőtt írok.

Melyik az a könyves karakter, akit annyira utálsz / utáltál, hogy beledobnád a Végzet-hegyének katlanjába, a zombi apokalipszis kitörésekor berúgnád az agyra éhesek tömegébe, lehajítanád a Világ végéről vagy csak simán agyonvernéd egy péklapáttal?

A legutolsó ilyen Ashley McLusky volt Michael Peinkofer Gryphony – A griff bűvöletében c. regényéből. Nem szeretem az elkényeztetett gazdag személyeket.

Mennyire játszanak szerepet a molyos kihívások az olvasásaidban, ha egyáltalán szerepet játszanak?

Mostanában már nem annyira játszanak szerepet benne, ugyanis leginkább kedvem szerint választok regényeket, de figyelem azt, hogy adott kötethez milyen kihívás társul. Így én inkább fordítva valósítom meg ezt: az olvasmányaim igazodnak a kihívásokhoz.

A 12 feltett kérdésem:

  1. Mióta blogolsz?
  2. Milyen más hobbikat űzöl az olvasás mellett?
  3. Mit jelent számodra az olvasás? Miért szeretsz olvasni?
  4. Miért vezetsz blogot? Fontos számodra az olvasottság, vagy megelégedsz a véleménykifejtéssel is?
  5. Honnan jött az ötlet a blog írására?
  6. Megtervezed, hogy egy – egy bejegyzést mikor írsz meg, vagy pedig amikor éppen ihletet kapsz?
  7. Követsz más bloggereket is? Esetleg nemcsak könyves témában?
  8. Mi alapján választasz olvasmányt?
  9. Szoktál könyvtárba járni?
  10. Van kedvenc szerződ vagy köteted?
  11. Van olyan regény, amelyet mindig szeretsz újra és újra elővenni? Melyik az?
  12. Mit olvasol éppen?

Díjazottaim:

  1. Zsófi_és_Bea – Könyvutca 
  2. Uszáma_Mutier – Könyvspirációk 
  3. Moncsycsy – Egy képzelt világ titkai 
Szólj hozzá

Könyves díj