2014. aug 07.

Egy város, ahol Hitlerhez hasonló hatalmat próbáltak kiépíteni

írta: tees06
Egy város, ahol Hitlerhez hasonló hatalmat próbáltak kiépíteni

Szerző: Stephen KingIMG_20140807_133014.jpg

Cím: A Búra alatt (Under the Dome)

Fordító: Szántó Judit

Kiadó: Európa Könyvkiadó kft.

Oldalszám: 1536

Kiadás éve: 2012

Stephen King nevét sokan ismerik, hiszen ő az egyik legolvasottabb író jelenleg a világon. Számos regényt írt élete során, amelyeknek sikerét az is mutatja, hogy több mint 40 nyelvre fordították le és 400 milliónál is több példányban adták el könyveit. Az író nevét a filmvilágból is ismerni lehet, hiszen számos filmadaptáció készült regényeiből, mint pl. a Carrie, Dolores Claiborne, Rémület a sivatagban vagy talán az egyik legismertebb a Ragyogás. Az író már jócskán bebizonyította, hogy van helye a legjobbak között és talán a horror és sci-fi írók legjobbjának is nevezhetnénk. A rajongók is szerencsésnek tudhatják magukat, hiszen szinte minden évben jelenik meg regénye és 40 év távlatából is tud még újat mutatni.

A Búra alatt c. regényét már a hetvenes években elkezdte az író, azonban 70 megírt oldal után abbahagyta a munkát. Saját elmondása szerint ez azért volt, mivel megijedt attól a szakmai tudástól, amivel nem rendelkezett. Ezzel pedig az orvisi és különféle műszaki tudásra utalt, amiben később egy barátja, Ross Dorr segített neki. A Búra alatt c. regénye azért is kiemelkedő, mivel ez az egyik leghosszabb könyve az írónak és történetét tekintve is nagyban eltér a horror és sci-fi műfajától. A könyv  filmadaptációja is sikeres lett, amely szintén A Búra alatt címet viseli, de leginkább csak az alaptörténetben és a szereplők nevében hasonlít az eredeti regényhez. Stephen King könyvében egy közösség mindennapi életét mutatja be, akik kiszolgáltatottá és könnyen sebezhetővé válnak azért, mert váratlanul egy bura ereszkedik a városuk, Chester’s Mill felé. A kisváros életét pedig tovább bonyolítja a hatalmat élvező Nagy Jim, aki mindent megtesz azért, hogy drogbiznisze rejtve maradjon és tovább irányíthassa a városát. Miután váratlanul meghal a rendőrfőnök és a helyettese pedig egy Jim Rennie imádó, aki még akkor se hinne bűnösségében, ha saját szemével látná, ahogy gyilkol, a kisváros élete fenekestül felfordul. Nagy Jim a rendőrkapitányságra új embereket toboroz, akik gátlástalanok, izomagyúak és bármire képesek. Ezek a személyek pedig szintén kiélvezi a rendőrség által kapott hatalmat: drogoznak, embereket vernek meg és nőket erőszakolnak. Azok a személyek pedig, akik bármit is tenni próbálnak Nagy Jim és a rendőrség határtalan hatalma ellen előbb vagy utóbb a rács mögött vagy pedig a föld alatt végzik.

IMG_20140807_133520.jpg

Ahogyan már említett Stephen King ezen könyvében most nem a horror vagy a sci-fi elemek vannak túlsúlyban, hanem sokkal inkább a hétköznapiasság. Fantasy műfaj alá is csak a bura és a könyv vége miatt sorolnám, mivel nem sok megmagyarázhatatlan esemény történik benne. A hétköznapokon van a hangsúly és azon, hogy az emberek, a legkisebbektől a legidősebbekig hogyan próbálnak meg túlélni egy vészhelyzetet, amibe nagy valószínűséggel mindenki oda fog veszni. Itt már a református pap is elveszti a hitét és feleslegesnek tartja az imádkozást Istenhez, akihez korábban mindig fordulhatott. A könyv pedig hiteles képet fest, mivel az emberek többsége hasonló módon reagál egy – egy vészhelyzet esetén. Vannak, akik szimplán öngyilkosok lesznek, mások a próbálkozásuk során vesztik életét. Mindezek mellett olyan vészhelyzetek is előfordulnak, mint például a helyi szupermarket kifosztása, ahol több ember is súlyosan megsérül. A legtöbben csak a saját épségükért aggódnak és abban a pillanatban nem ismernek öregembert vagy kedves szomszédot, akit korábban tiszteltek.

A könyv egyik legérdekesebb momentuma a hatalom kezelése. Korábban már említettem, hogy Jim Rennie lelkiismeretlen emberekkel veszi körbe magát és bár nem mondják ki, de mindenki tudja, hogy ő irányítja a várost akkor is, hogyha ő csak második a tanácsosi rangsorban. Mégis az olvasó számára felfoghatatlan az a tény, hogy a legtöbben hogyan lehetnek ennyire naivak. Annak ellenére hisznek ennek az embernek, hogy saját szemükkel látják négy rendőr brutalitását. Megvernek egy ártatlan nőt, aki nemi erőszakkal gyanúsítja őket és mégis a nőt vádolják meg hivatali személy elleni bűncselekménnyel. A négy rendőr pedig távozhat, a közösség tagjai pedig nem tesznek ez ellen semmit, hanem inkább igenelnek a vezérnek, mert Nagy Jim az ő vezérük. És szomorú, de így van ez a való életben is. A történelem során is számos példa mutatkozik erre, pl. a náci hatalomátvétel. Már kezdetben is sokan ellenezték Hitler elveit és ők vagy elmenekülhettek Németországból, vagy pedig kivégezték őket. Nagy Jim pedig hasonló hatalmat próbál kiépíteni, amikor a 300 fős kisvárosban 30-40 fős rendőrséget épít ki: csak férfiak, akik megbízhatatlanok, balhésak, de mindent teljesítenek.

A könyv történetéhez kellően sok szereplőt tartalmaz, de a szereplő leírása mégsem elhanyagolt. Minden szereplőt olyan mértékben jellemez az író, amennyire fontosak. Bár sokan gondolhatják úgy, hogy a sok szereplő miatt sok a felesleges kitérő, azonban én ezt nem hiszem. Úgy gondolom, hogy a könyv nem a buráról szól, hanem a bura következményeiről. Ezt pedig csak úgy lehet megismerni, ha kellőképpen megismerjük az egész városban tartózkodók történetét. Egyetlen egy kifogásolni valóm volt a könyvben, az pedig nem más mint a fordítás. Az első kötet teljesen rendben volt, azonban a második kötetben már folyamatosan találkoztam magyartalan kifejezésekkel, nyelvtanilag helytelen mondatokkal és szóismétlésekkel, amit úgy értek, hogy egymás után leírják kétszer is az igét, aminek semmi értelme sincsen, mivel nem nyomatékosítani akarnak. Nem tudom, hogy ez a fordító vagy inkább a szerkesztő hibája, de minden bizonnyal a kapkodás miatt volt. Az első kötetben ugyanis nem vettem észre ilyen hibákat, de a másodikban már folyamatosan. Ez pedig rontja egy jó könyv minőségét. Stephen King művét mindezek ellenére mindenkinek ajánlom, mivel úgy hiszem, hogy sorozatot sem véletlenül kezdtek el készíteni belőle. A szereplők gyorsan az ember szívéhez nőnek és az alaptörténet is megfogja az embert.  Mindig lesz egy olyan részlet, ami érdekli az embert, és már csak a kíváncsiság miatt is továbbolvas.

Szólj hozzá

könyv Stephen King A Búra alatt