2014. dec 13.

Igazi karácsonyi mese

írta: tees06
Igazi karácsonyi mese

Cím: Charles Dickens

Szerző: Karácsonyi ének

Fordító: Barkóczi András

Kiadó: Európa Diákkönyvtár

Oldalszám: 96

Kiadás éve: 2011

Charles Dickens az egyik legismertebb angol író, amelyet az is mutat, hogy mai napig is kapható az összes könyve eredeti nyelven. A regényei nemcsak az adott korban, hanem a mai napig helytállóak. 24 éves korában jelent meg a Pickwick Klub c. első regénye, amellyel azonnal ismerté vált. A Karácsonyi ének c. könyvét 1843-ban adták ki, és a mai napig az egyik legmeghatározóbb karácsonyi történet. Erre a kötetre is igaz, hogy teljes mértékben megállja a helyét a modern korban is, hiszen olyan alapvető problémát állít a középpontba, amely mindig is jelen volt.  

fz-karacsonyi-enek-00.jpg

A Karácsonyi ének c. könyve tulajdonképpen egy kellemes mese, amiben a kapzsi öreg Scrooge urat jól megleckéztetik és ráijesztenek, hogy csúnya vége lesz az életének, hogyha nem változtat. A mű elején egy mindenkivel zsörtölődő öregembert ismerhetünk meg, aki senkit és semmit sem tisztel. Nem ünnepli a karácsonyt, mert badarságnak és naplopásnak tartja, helyette mindenben csak a pénzt keresi. Folyton dolgozik, és mindig csak többet és többet akar. Azonban életét ez értelmetlenné teszi, mert vagyonát senkivel sem osztja. Kitagadja unokaöccsét is, és senki másnak nem hajlandó segít, pedig bőven tudna másokat támogatni. Karácsonyt megelőző este azonban meglátogatja őt meghalt üzlettársa, aki figyelmezteti őt arra, hogy hosszú már bizony az a lánc, amit maga után húz. Ez pedig annak az eredménye, ahogyan élt. Közli vele, hogy hamarosan három szellem fogja meglátogatni őt, és ezt követően választhat, hogy változtat életén, vagy pedig arra a sorsra jut, amire ő is.

A mesékre jellemző hármas szám itt is szimbolikus jelentésű. A három látogatás során fokozatosan ébred rá az igazságra a zsörtölődő Scrooge, aki kezdetben még az igazát is próbálja bizonygatna. A három szellem megmutatja neki a múltat, a jelent és a jövőt. A karácsony kerül az előtérbe, és Scrooge hatalmas jellemváltozáson megy keresztül. Nagyon jól fel van építve a mű, hiszen fokozatosan oldódik fel a főszereplő. Kezdetben csak örül annak, amit lát, majd hamarosan elkezd vágyakozni rá. Maga a könyv olvasása jobb kedvre derített.

Ahogyan már korábban említettem, a Karácsonyi ének c. mű a mai napig kitűnő tanmese mindenkinek. Rávilágít a család fontosságára, és arra, hogy semmit sem ér a pénz, hogyha nincs kivel megosztani. Sokan vannak úgy, hogy egyre többre és többre vágynak, ami önmagában nem okozna gondot, de az már problémát jelent, hogyha másoktól is elfordulunk emiatt. Arra mutat rá a regény, hogy a pénz önmagában nem boldogít.

a-christmas-carol.jpg

Nem tudnám megfogalmazni pontosan azt, hogy miért ennyire sikeres ez a könyv, hiszen szinte alapvető művek közé sorolandó. Talán azért, mert minden korban aktuális, vagy azért, mert az egyszerű a szép. Könnyed és egyszerű szerkezete van a könyvnek, de mégis mély gondolatokat tartalmaz. Egyszerűen élvezetes olvasmány. Az a féle tanmese, amely bármely korosztálynak bármikor kitűnő olvasmány. Most, karácsony közeledtével pedig tökéletes arra, hogy megadja az ünnepi készülődéshez való hangulatot.  

Egy két érdekesség a történettel kapcsolatban:

  • A Karácsonyi ének c. könyvnek számos feldolgozása készült már, de nemcsak filmet, hanem mesét, sőt még bábfilmet is készítettek belőle.
  • Ebenzer Scrooge utalásként megjelenik a Shrekből az angyal c. animációs mesében is, amikor Szamár Ebenzer Shreknek nevezi őt, mivel nem szereti karácsony ünnepét.
  • A Kacsamesék c. sorozatból jól ismert Dagobert bácsi eredeti neve Scrooge McDuck. Így nemcsak jellemében, de nevében is hasonlít a Karácsonyi ének c. történet szereplőjére.
Szólj hozzá

könyv Charles Dickens Karácsonyi ének