2015. feb 06.

Miss Marple rövid történetei

írta: tees06
Miss Marple rövid történetei

Cím: Miss Marpleimg_20150206_115342.jpg

Szerző: Agatha Christie

Fordító: Borbás Mária, Etédi Péter, Sipos Katalin

Kiadó: Európa Könyvkiadó Kft.

Oldalszám: 484

Kiadás éve: 2014

Az Európa Könyvkiadó először adta ki ezt a kötetet, amelyben mindegyik Miss Marple novella megtalálható. Ez különösen szép ajándék volt a vénkisasszony rajongóinak, hiszen így azokat a novellákat is elolvashatták, amelyek nehezen voltak fellelhetőek, vagy nem is tudtak a létezéséről. Nekem számos új történet volt, de néhányat azért már ismertem.

Miss Marple-t minden Agatha Christie rajongó ismeri, azonban ezekben a történetekben csak kisebb betekintést nyerhetünk az életében. Természetesen most is furfangosan, józan paraszti ésszel oldja meg a különösebbnél különösebb eseteket. A kötet sajátossága abban rejlik, hogy két részre osztható. Az első tizenhárom novella során amolyan asztal melletti beszélgetés folyik. Minden egyes szereplő elmesél egy – egy rejtélyes esetet, amelyet aztán megpróbálnak kitalálni. Nem megdöbbentő az, hogy mindegyiket Miss Marple találja ki, de az igazán élvezetes, amikor ő mesél. Az utolsó hét novella pedig már különálló történetek.

Nem tudok túl sok mindent mondani a történetekről, mivel rövidek, de szórakoztatóak. Azonban az az igazság, hogy ez nem az az Agatha Christie történet, amelyet reggel a kezedbe veszel, és estére már be is fejezed. Ezt csak szép lassan lehet olvasni, mert különben elunja az ember. Az első hat történetet egy délután olvastam el, de utána egyre kevésbé ment. Nem tudom pontosan miért, de még időnként be is aludtam. Annak ellenére, hogy nagyon jó történetek, és felkeltik az olvasó figyelmét, de mindig az utolsó pár oldalon hunytam egyet, majd csak aztán fejeztem be. El is neveztem ezt a könyvet, az álmos könyvemnek.

Mindezekkel azonban nem azt szeretném mondani, hogy unalmas a kötet, amin könnyű elaludni. Pont ellenkezőleg. Egyáltalán nem eseménytelen, de mértékkel kell olvasni. Ez az a könyv, amelyet esténként lefekvés előtt, vagy unalmas délutánonként kikapcsolódásként olvashat az ember. A körülbelül 20-25 oldalas történetek mindegyike izgalmas, és tartogatja a szokásos Agatha Christie féle fordulatot. Miss Marple most is bravúros, és folyamatosan találkozhatunk ismerős szereplőkkel. Érdekes az is, hogy hogyan oldja meg a szerző 20-25 oldalban azt, amit máskor 250-300 oldalban szokott. Talán az egyetlen dolog, ami zavaró benne az az, hogy folyamatosan azzal találkozunk mindegyik történet esetén, hogy bolond vénasszonynak nézik Jane nénit, de a végén annál nagyobb lesz a meglepettségük.

Ennek ellenére nagyon örülök a kötetnek, hiszen nekem mindig is nagy kedvencem volt Miss Marple. Valahogyan közelebb állnak hozzám az ő történetei, mint Poirot nyomozásai. Az is biztos, hogy ezt a könyvet szívesen fogom forgatni majd akkor, hogyha nem tudok mit csinálni, vagy nincs éppen kedvem semmihez sem, de szigorúan csak mértékkel.

Szólj hozzá

könyv Miss Marple Agatha Christie