2015. feb 15.

Minden nap egy új kezdet

írta: tees06
Minden nap egy új kezdet

Cím: Amnézia (Mielőtt elalszom)828552_5.jpg

Szerző: S. J. Watson

Fordító: Gellért Marcell

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.

Oldalszám:464

Kiadás éve: 2014

S. J. Watson angol író, akinek első köteteként jelent meg a Mielőtt elalszom. A Faber Academy írókurzusán dolgozta ki a könyv tervét, majd a kurzus végeztével megmutatta egy szerkesztőnek, aki bátorította a megjelentetésben. A regény nagy sikert aratott, bestseller lett, és világszerte 42 országban adták ki. A könyv film változatát a tavalyi év során mutatták be, illetve júliusban bejelentették a szerző második könyvének várható időpontját is. Idén februárban várható a Second Life.

Christine számára minden nap egy új kezdet, mivel mindenre csak egy napig emlékszik. Emiatt kénytelen minden nap mindent újrakezdeni, és megtudni, hogy ki is ő valójában. Életét teljesen megváltoztatta egy 20 évvel ezelőtti baleset, amelynek következtében megsérült az agya, és most nem tudja tárolni hosszú távon az emlékeit. A férjével él, aki bár mindenben segít neki, elzárkózik attól, hogy bármilyen kezelést kapjon. Éppen ezért Christine titokban kezd el járni Dr. Nash-hez, aki a naplóírást tanácsolja neki. Így, minden nap el tudja olvasni azt, hogy mi történt vele előzőleg, és ez talán segíthet neki emlékezni is. Nincsen könnyű helyzetben, és az egész életét csak nehezíti az, hogy egyre több hazugságra derül fény. Valaki titkol valamit, és nagyon nem akarja azt, hogy Christine rádöbbenjen az igazságra. De meddig képes elmenni ez az idegen?

A regény egy igazán jól felépített krimi. Fokozatosan kapjuk meg a különféle morzsákat, amelyekből össze tudjuk rakni a teljes képet. Szinte mi is úgy vagyunk, ahogyan Christine is, hiszen mi is folyton új információkkal találkozunk: egy szerető, egy elhagyó férj levele, egy halott gyermek, vagy éppen egy titokzatos régen elfeledett barátnő. Tele van meglepetésekkel, és fordulatokkal a történet, és nem tudunk unatkozni. Mindig történik valami, amely kicsit előrelendíti a cselekményt.

A regény leginkább Christine karakterére és történetére helyezi a hangsúlyt, és mindent az ő elbeszélései, a különféle naplóbejegyzései alapján ismerünk meg. Vannak homályos részletek, de ezek kezdetben fel sem tűnnek. Minden csak a végén kap értelmet, amikor összeáll a teljes kép. Christine egyébként egy bátor asszony, aki nem omlik össze, és szembe mer nézni minden egyes nap a nehézségeivel. Igaz, nincsen más választása, de akkor is rejtélyes az, hogy honnan szerez ennyi erőt mindezekhez? Talán legbelül tudja, hogy valami nem stimmel, és a végére akar járni a dolgoknak.

Nagyon tetszett a regénynek a felépítése, mivel régen olvastam ennyire jó krimit. Nem éppen egy bűnügyi regény, és nincsen benne olyan sok izgalom, de a szerző nagyon jól adagolja a részleteket. Azt sajnáltam, hogy nincsen benne teljes lezárás Christine betegségével kapcsolatban, mert bár javult az állapota, nem tudjuk meg, hogy felépült – e. A legtöbb olvasó biztosan a teljes gyógyulás mellett tenné le a voksát, de az orvos szavaiból mást vehetünk ki. Jó ötletnek tartom ezt a befejezést, mert a szerző az olvasóra bízta a folytatást. Talán Christine úgy él tovább, ahogyan eddig, és minden nap egy új kezdet lesz számára, de az is lehet, hogy teljesen felépül, kiadják a következő könyvét és boldogan öregszik meg. Az olvasó dönthet.

Szólj hozzá

könyv S. J. Watson Amnézia Mielőtt elalszom