2015. ápr 09.

Neveljünk sárkányt Hablaty módra

írta: tees06
Neveljünk sárkányt Hablaty módra

Cím: Így neveld a sárkányodatimg_20150408_150049.jpg

Szerző: Cressida Cowell

Fordító: Dudik Annamária Éva

Kiadó: Digitanart Stúdió Bt.

Oldalszám: 252 oldal

Kiadás éve: 2014

Cressida Cowell angol származású szerző, aki Skóciában egy szigeten nőtt fel. Gyerekként hitt a sárkányok létezésében, és a szigeten mindvégig kereste is őket. Felnőttként pedig a sárkányok lettek a kulcsfigurái az Így neveld a sárkányodat c. könyvsorozatának. A sorozat 14 kötetből áll, amelyek közül már 3 magyarul is megjelent. Az írónő pedig nemcsak a színes mesékre lehet büszke, hanem az illusztrációkra is, amelyek szintén az ő fantáziájának az eredménye.

Az Így neveld a sárkányodat első kötetéből megismerhetjük III. Hablaty Harákoló Haraldot, aki a törzsfőnök ügyetlen fia. A törvények szerint ő lesz Pléhpofa utódja, és ő fogja vezetni a törzset, azonban előtte még teljesítenie kell bizonyos feltételeket. Legelőször is ahhoz, hogy a Beavatási Próbán mindenki sikeresen elvégezhesse a feladatokat, szereznie kell egy sárkánykölyköt. Majd ezek után be kell idomítania, és bemutatni a próbán. Ha ez még nem lenne elég kaland Hablatynak, váratlanul megérkezik két Sárkányus Giganticus Maximusz, amelyek fenyegetik a törzs életét.

Azt hiszem, hogy az összes kötetre igaz az, hogy legfőképpen gyerekeknek íródott, és ennek következtében nagyon is gyerekes a szókincse, illetve a humora is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felnőttként nem lehetne élvezni őket, de mindenképp szükség van az olvasó részéről egy bizonyos gyermeki szemléletre. Ugye minden emberben van egy gyermek is, ezért ez talán nem is olyan nagy kérés.             

A könyv minden téren bebizonyítja azt, hogy gyerekkönyv, ezért egyszerű szereplőkkel és egyszerű történettel rendelkezik. Végig egy szálon fut a cselekmény, és nincsenek különösebb kitérők. A történet mellesleg egyáltalán nem egyezik meg az animációs filmmel, sokkal egyszerűbb, de ezt az előnyére is változtatta.

A legtöbb szereplőről is csak kezdetleges jellemzést kapunk, és itt a legtöbb szereplőnek van valamilyen központi tulajdonsága, amely a nevében is tükröződik. Hablaty legjobb barátja Halvér, akinek a neve nem éppen a bátorságáról tanúskodik. Vagy például ott van a törzsfőnök Termetes Pléhpofa, akinek a neve is már tiszteletet parancsol. Azonban van egy – két viccesebb név is, pl. Takonypóc, Varacskos, vagy Odvasfogú Hígvelej. A szereplőkre általánosságban igaz az is, hogy vagy jó, vagy pedig rossz szándékkal rendelkeznek.

A mesét nagyon jól kiegészítik az illusztrációk is. A szerző ezekkel a rajzokkal igazán hangulatossá varázsolta a könyvét, és ez által még inkább élvezhetőbb lett. Nemcsak kiegészítik a történetet, de például illusztrációként olvashatjuk el Brutál Professzor könyvét is a sárkánynevelésről. Ez nagyon jó ötletnek tartottam, és iszonyatosan jó poén is ez a könyv. Jól példázza a vikingeknek az egyszerű szemléletét, amely szintén az egyik legfőbb jellemzője a könyvnek.

A mesét én leginkább kisfiúknak ajánlanám, de kalandvágyó lányoknak is megfelelő olvasmány lehet. Tény, hogy leginkább gyerekeknek ajánlott, de nem hiszem, hogy a felnőttek nem élveznék. A gyerekes szülőknek meg szintén hasznos lehet a gyereknek esti olvasmányként. 

Szólj hozzá

könyv Így neveld a sárkányodat Cressida Cowell