2015. ápr 11.

Hablaty, a kalóz

írta: tees06
Hablaty, a kalóz

Cím: Így lehetsz kalózimg_20150410_151850.jpg

Szerző: Cressida Cowell

Fordító: Dudik Annamária Éva

Kiadó: Digitanart Stúdió Bt.

Oldalszám: 252 oldal

Kiadás éve: 2014

Az Így lehetsz kalóz c. kötet Cressida Cowell második kötete az Így neveld a sárkányodat sorozatából. A második kötet sokkal kalandosabb az elsőhöz képest, és most inkább a vikingek harcmodorával ismerkedhetünk meg. Amíg az első kötetben a viking gyerekek első próbatételéről olvashattunk, addig most sokkal részletesebben mutatják be a képzésüket.

 Nem túl sok idő, mindössze egy hónap telt el a Sárkányus Giganticus Maximusz megjelenése óta, és Hablaty sem túl sokat változott. Elkezdődtek a képzésükkel kapcsolatos órák, és mondhatni mindannyian be vannak táblázva. Minden nap fontos óráik vannak, de az egyik napon, amikor Kardforgatás a tengeren órájuk van, váratlanul hajótörést szenvednek. Azonban Hablaty megtalálja Szörnyű Szőrmók, az az ükapja koporsóját, de a felirat figyelmezteti, hogy ne nyissák ki, mert akkor lesújt az átok. A vikingek ellenben nem lennének elég bátrak, vagy éppen önfejűek, hogyha nem nyitnák ki. A koporsóban pedig Alvin a szegény, de becsületes paraszt fekszik. Elmeséli történetét, és átadja a vikingeknek Szörnyű Szőrmók kincséhez vezető térképet, amelyet a ládában talált. Itt pedig kezdetét is veszi a kalandnak, ugyanis Termetes Pléhpofa elhatározza, hogy mindenáron megszerzik az elrejtett kincset.

Ha összehasonlítanám a két kötet, akkor nem tudnám megmondani, hogy melyik a jobb. A második kötet határozottan sokkal akciódúsabb és izgalmasabb, de az első kötet meg egy kellemes felvezetés, amelyben az egyik legérdekesebb próbatételről olvashatunk. Ott nem volt szükség kalandra, mert minden újdonságként ért minket. Most, a második kötetben azonban elindulnak Szörnyű Szőrmók kincsért, és Hablaty ükapja híres volt veszélyes csapdáiról. Számos veszélyes helyzetbe kerülnek, de végül a szerencse most is az ő oldalukra áll.

Az Így lehetsz kalóz egyik nagy meglepetését Hablaty barátja, Halvér okozta. Ő is előtérbe kerül a barátjával együtt, és mindketten sokat fejlődtek. Az egész történt alig egy – két napot ölel fel, de ennek ellenére ez a két szereplő sokat fejlődik. Még Fogatlan is sokkal segítőkészebb, és nem annyira makacs, mint ahogyan kezdetben megismertük. Lustasága pedig most hatalmas segítség lesz az egész törzs számára.  

Az egész történetre jellemző a korábban megismert egyszerűség. A szerző most is erre épít, hiszen gyermekkönyvről van szó, így annyira nem is kell túlbonyolítani a cselekményt, de most mégis sokkal rugalmasabb lett. Jól felépített könyv, amelyet a rajzok most is kiegészítenek. Olvastam olyan kritikát, amelyben a rajzokat csúnyának tartották, de én ezzel nem értek egyet. Az illusztrációk gyerekesek, és a grafit rajzokkal pedig azt az egyszerűséget szemléltetik, amelyben a vikingek is éltek. Ezek a rajzok Hablaty illusztrációjaként jelennek meg, és akkoriban még nem ismertek különféle technikákat, amelyekkel ezeket szépíteni tudták volna. Ez pont így hiteles, ahogy van, és arra kellő mértékben elég, hogy megindítsa az olvasó fantáziáját.

A kötetben egyébként nagyon eltalálta az írónő Alvin karakterét. Mindvégig gyanús szereplőként jelent meg, és abban is biztos vagyok, hogy még vissza fog térni. A vicc kevésbé volt fontos ebben a történetben, itt sokkal inkább komikus helyzetek voltak, és olyan meglepetések, amelyre később mókás visszagondolni. Már olvasom a következő részt is, és szó mi szó, alig várom, hogy újabb részek megjelenjenek. Azt hiszem, jó kis sorozatra találtam.

Szólj hozzá

könyv Cressida Cowell Így lehetsz kalóz