2015. ápr 13.

Cressida Cowell megunhatatlan világot teremtett

írta: tees06
Cressida Cowell megunhatatlan világot teremtett

Cím: Így beszélj sárkányulimg_20150413_124541.jpg

Szerző: Cressida Cowell

Fordító: Dudik Annamária Éva

Kiadó: Digitanart Stúdió Bt.

Oldalszám: 260 oldal

Kiadás éve: 2015

Cressida Cowell az Így neveld a sárkányodat c. sorozata esetén ugyanazt a sémát alkalmazza. Három kötet elolvasása után már ki merem ezt jelenteni, de a sorozat még sem vált unalmassá. Mindig tudott valami pluszt, valami újat belevinni. Lehet ez egy új szereplő, vagy váratlan történés, de soha sem lett egyhangú a cselekmény. Az Így beszélj sárkányul kötete szintén izgalmakkal teli, ahogyan az előző rész is volt, de így is sok meglepetést tartogat.

Hablaty és Halvér már a történet elején kalamajkába kerül, amikor az Ellenséges Hajó Megszállása órán eltévednek, és véletlenül nem egy békés halászhajóra, hanem egy római hajóra szállnak fel.  Ráébrednek, hogy a rómaiak sárkányokat csempésznek, és további veszélyes terveik vannak a vikingekre nézve. Szerencsére, sikeresen meg tudnak szökni, de Fogatlant fogságba ejtik. Az egész helyzetüket pedig csak tovább bonyolítja az a tény, ahogyan Termetes Pléhpofa kezeli a történteket. Nem hajlandó megtámadni a rómaiakat, és nem hallja meg fiát akkor sem, amikor beszámol a közelgő veszélyről. Szerinte jobb, hogyha Hablaty apjára hagyja a politikai döntéseket. Azonban minden megváltozik, amikor másnap Halvért és Hablatyot váratlanul elrabolják. De ki áll mindezek mögött? És mi lesz a két nyeszlett viking sorsa?

A cselekmény egyik legnagyobb meglepetését Álnok Alvin okozza, aki sikeresen visszatért egy ördögi tervvel. Ez pedig egy nagyon jól megtervezett terv, de kérdés, hogy Hablaty és barátai mennyire tudnak túljárni az eszén. Cressida Cowell most is beleírt a történetbe egy új szereplőt Kamikazi szerepében, aki nem más, mint a Mocsári Rablók vezérének egyetlen örököse. A Mocsári Rablók pedig már régóta hadban állnak a Szőrös Huligánokkal. Kamikazi egyébként nagyban hasonlít a filmbeli Hablaty barátnőjéhez. Ő is elszánt harcos, aki nem ijed meg semmitől sem, de kissé önfejű is. Folyamatosan szökési tervet készít, és visz véghez eredménytelenül, de ezekkel nagyon sok kellemes, és egyben vicces percet okoz olvasás közben. Nagyon megkedveltem ezt a karaktert, és úgy érzem, hogy fogok még róla olvasni.

kamikazi.jpg

Hablaty ebben a könyvben is bebizonyítja, hogy ő bizony nem egy szokványos viking hős. Bár a kötetek során folyamatosan fejlődik, és egyre jobb harcos válik belőle, mégsem lehet mindent helyrehozni a test erejével. Most is az eszére és korábban megszerzett sárkánytudására támaszkodik. Bebizonyítja azt is, hogy a sárkánysuttogás egyáltalán nem nevetséges tudás, hanem igen is kivételes képesség. Ezt Álnok Alvin is tudja, és éppen emiatt lopja el tőle Így neveld a sárkányodat füzetét, amelyben minden tudása benne van, amit az évek alatt lejegyzett megfigyelései alapjául. Ezzel pedig csak további bonyodalmakat okoz.

Az eddig olvasott kötetek közül talán ez a legérzelmesebb. Ebben ugyanis Hablatynak az édesapjával, és sárkányával Fogatlannal is van egy – egy megható jelenete. Fogatlan nem éppen sárkányhoz illően fogadja gazdáját, és igen is kimutatja neki a háláját, amikor megérkezik hozzá, illetve nagy meglepést okoz Termtes Pléhpofa is. A történet elején csak azt hangoztatja, hogy egy viking nem fél, és nem érez semmit sem. De valójában így van ez? Talán Pléhpofa sem az a megszokott viking vezér, ahogyan elődei voltak, és ideje változtatni bizonyos dolgokon. Az történet vége felé pedig végre olvasunk olyasvalamit is, ami már régóta járt Takonypócnak. Már ezért megérte elolvasni az egész kötetet.

A könyv legnagyobb meglepetése azonban az utolsó oldalon olvasható. Minden egyes kötetben olvasható egy kis ajánló a következő részhez. Most megtudhatjuk, hogy Álnok Alvin elrejtett egy mérges Siklósárkányt a visszaszerzett füzecskében, amely valakit megcsípett. Az Így védd ki egy sárkány átkát c. kötetmég előkészületben van, de remélem, hogy hamarosan kapható lesz. Ez a sorozat ugyanis magával ragadja az embert annak ellenére, hogy kisgyerekeknek szól. Szinte letehetetlen a könyv.

hablaty.jpg

Szólj hozzá

könyv Cressida Cowell Így beszélj sárkányul