2015. aug 10.

Benedict Wells, és a Különc

írta: tees06
Benedict Wells, és a Különc

Cím: Különcdsc_0006_1.JPG

Szerző: Benedict Wells

Fordító: Vincze Ferenc

Kiadó: Geopen Könyvkiadó Kft

Oldalszám: 304

Kiadás éve: 2013

Benedict Wells 2003-ban költözött Berlinbe, de tanulás helyett inkább megírta első regényét. A Beck utolsó nyara c. könyve azonnali sikert aratott, és hamar ismertté vált a német irodalomban. Regénye 2011-ben jelent meg hazánkban, majd második könyve, a Különc 2013-ban. A Különc olyakor szókimondó,őszinte, máskor dühöngő és igazságtalan regény. A főhőse Jesper Lier pedig nagyon emlékeztet az íróra, aki szintén feltörekvő író több - kevesebb sikerrel.

Jesper Lier egy 20 éves fiatalember, aki 1 éve költözött Berlinbe. Célja az önmegvalósítás, és befejezni régóta írt regényét, amely már több mint ezeroldalas. Jesper szerint azonban ez nem gond, hiszen bár hosszú a könyve, de cselekményben bőven gazdálkodik. Talán nagyobb problémát okoz az, hogy még önmaga sem tudja megmondani pontosan, hogy miről is szól. Éppen úgy, ahogyan saját életéről sem. Nem tudja merre tart, és tele van félelmekkel, kétségekkel. Talán az sem véletlen, hogy a fantázia és a valóság összemosódik, és beszél elhunyt édesapjával, farkasok üldözik az utcákon, illetve gengszterekkel találkozik. De mi az igazság? Kezd megőrülni, vagy tényleg mindez megtörténik?

A könyvet leginkább azzal a mondattal tudnám jellemezni, hogy ez a fiatalok szabadságáról szól. Arról, amikor 18-19 évesen elkerülnek otthonról, és szinte azt se tudják, hogy kik ők, és mit akarnak. Hirtelen zúdul rájuk az óriási szabadság, és néhány nem tudják, mit kezdjenek vele. Felőrlődnek, mert gyakran a félelmük győz ahelyett, hogy bátran szembenéznének vele. Minden fiatal megtapasztalja azt a hirtelen kapott szabadságot, amellyel Jesper is találkozik. Ő regényt ír, de valójában szép lassan összeomlik a teher alatt, és nem tudjuk hová tart.

A szerző nagyon jól ráérzett arra, hogy milyen problémákkal találkozhatnak manapság a fiatalok. Talán amikor Berlinbe költözött, ő is ugyanezekkel találta szembe magát, és ezért is lett ennyire hiteles. Jesper, Frank és Gustav mind olyan szereplők, akik a felnőtté válás peremén állnak. Most kezdik el igazán megismerni önmagukat, és ez sok mindennel jár. Van, akinek könnyebb, másoknak nehezebb. Benedict Wells pedig tökéletesen bemutatta azt, hogy hogyan is zajlik le ez a folyamat. Persze a regényben sok olyan dolog megtörténik, ami nem éppen hétköznapi, de párhuzamot könnyen tudunk vonni. Minden olvasó találhat olyat benne, amivel ő is találkozott már. Legyen ez egy féktelen bulizás, egy haver, akit fura módon mindenki szeret, másnaposság, vagy éppen kikosarazás.

Összességében nagyon jól megírt regényről beszélhetünk, de nekem volt egy – két dolog, ami hiányzott. Néhol nem éreztem hitelesnek a szereplőt, és nem tudtam elhinni, hogy ő tényleg ennyire gyerekes még 20 évesen. Volt, ahol nem ragadott magával annyira a könyv, és vontatottá vált számomra. De ezeket a részeket aztán mindig feledtette velem az a szarkazmus és iróniával átitatott humor, ami jellemző a történetre. A szereplők egy – egy párbeszéde és viccelődése nagy mosolyokat csalt az arcomra, sőt olyakor fel is nevettem. Élveztem azt olvasás közben, ahogyan egymást cukkolták egy – egy szituációban.

Kiknek ajánlanám a regényt? Azoknak, akiknek tetszett az Egy különc srác feljegyzései, illetve a Zabhegyező. Van némi hasonlóság bennük, de nem teljesen. Egyikhez sem hasonlítanám, bár ha rangsorolnám, akkor nekem továbbra is Stephen Chbosky regénye az első, majd Benedict Wells és végül a Zabhegyező. A Különc nagy előnye az, hogy sokkal aktuálisabb, és nem a tinédzserekről, hanem a fiatal felnőttekről és felnőtté válásukról szól. Erről pedig egyre többet hallani manapság, hogy milyen nehézségekkel is találkozhatnak. Mindezekért tehát érdekes olvasmány lehet a témában.

Szólj hozzá

Könyv Különc Benedict Wells