2015. sze 18.

Anne kalandjainak kezdete

írta: tees06
Anne kalandjainak kezdete

Cím: Anne otthonra talál

Szerző: Lucy Maud Montgomery

Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.

Oldalszám: 332

Kiadás éve: 2005

Lucy Maud Montgomery a XX. században alkotó kanadai író volt, akinek legismertebb művei az Anne Shirley életét bemutató sorozat. Az összesen nyolc regény alatt végigkövethetjük kislánykorától kezdve Anne egész életét. A szerzőt leginkább saját élete inspirálta, hiszen Anne-hez hasonlóan őt is két idősebb személy nevelte vidéken. Mindezek mellett számos esemény történik Anne-nel, amely szintén a szerzővel is megtörtént élete során. A legmeghatározóbb emlékei Anne életében is szerepet kaptak.

Anne története ott kezdődik, amikor az idősödő testvérpár Marilla és Matthew elhatározza, hogy örökbe fogad egy kisfiút. Szükségük van a segítségre a gazdaságban, hiszen ketten már nem bírják. Azonban tévedés történik, és a várt erős fiú helyett egy vézna kislány érkezik. Anne mindössze tizenegy éves volt ekkor, de egyáltalán nem a félénk, hallgatag fajta. Folyamatosan beszélt, és korához képest nagyon érett gondolkodással rendelkezett. Kicsit furcsa, és talán vicces is volt hallgatni időnként elmélkedéseit, de gyermeki lelkét is megtartotta. Mindent elnevezett, beszélt a fákkal, a virágokkal, a patakkal, és később legjobb barátnőjével, Diana-val is új neveket találtak ki a közösen felfedezett helyeiknek. Az első kötet végigvezet bennünket Anne felnőtté válásán, amely bizony tartogat számára meglepetéseket.

1_2.jpg

Valójában az Anne otthonra talál egy tipikus lányregény. Könnyed történet, néhol szórakoztató, és jókat derülünk a kislány hibáin, de néhol egészen elgondolkodtató, és ilyenkor igazán együtt tudunk érezni Anne-el. A cselekmény mellesleg teljesen hétköznapi, amely bemutatja egy vidéki kis község mindennapi életét. A kislánynak óriási fantáziája van, aminek köszönhetően sok színt visz a történetekbe. Állandóan olvashatjuk az álmodozásait is, amelyek időnként könnyen bajba is sodorják őt. Anne egyáltalán nem hétköznapi kislány, hiszen nagyon okos és kreatív. A környezete irigyli a fantáziáját, de gyakran szeretnék, hogyha csak egy kicsit is csendbe maradna. Számára azonban ez egy kínzás. Folyton csacsog, és nem keveset. Érdekes meglátásai vannak, de látszik az is, hogy mennyire gyerek még. Természetesen az események előrehaladtál egyre komolyabb és komolyabb gondolatok fogalmazódnak meg benne, amelyeket mindig érdeklődve olvasunk.

Engem igazából nem ragadott magával a regény, de nem kétség, hogy ez egy nagyon jó könyv, mert egy átlagos témát úgy írt meg a szerző, hogy sokak figyelmét fel tudta kelteni. Az Anne sorozat mellesleg 8 kötetből áll, amely szintén azt bizonyítja, hogy erre van igény. Már nem mai darab a könyv, de sokan most is ugyanolyan szeretettel olvassák, mint korábban. Éppen ezért hiszem, hogy ez egy jól kidolgozott történet, csak szimplán nem nekem való. Ahogyan korábban is írtam, ez egy tipikus lányregény, és számos olyan dolog van benne, ami bizony a fiukat untatja. Nekem is voltak ilyen részek benne, de nem tagadom, hogy egyes részleteket nagyon élveztem. Ilyen volt pl. az iskolai versengés, vagy Anne és Diana teadélutánja és annak következményei. Voltak a regényben olyan részek, amelyek mindenki számára egyaránt élvezhetőek, de akkor is elsősorban lányokról szól lányoknak.

images.jpg

Bár nem ragadott annyira magával a cselekmény, mégis folytatni fogom a sorozatot. Miért? Mert érdekel az, hogy milyen élete is lett Anne-nek. Ő ugyanis egy nagyon könnyen szerethető karakter, akire egyszerűen kíváncsi az olvasó. Mindezek mellett a többi szereplő is kedvelhető, bár akad egy – két semleges is az olvasó számára. Azonban a fontosabb karaktereket az írónő nagyon jól eltalálta. Talán ebben is segítségére voltak a saját tapasztalatai.

A regényt fiatal lányoknak ajánlom, leginkább a tizenéves korosztálynak. Azon belül is az általános iskolásoknak, mert ők állnak Anne-hez a legközelebb. Ők azok, akik leginkább át tudják érezni a helyzetét, és meg tudják érteni, hogy mi miért is fontos neki. Természetesen felnőttként is át tudják érezni ezt, de fiatalon nagyobb élvezetet ad az egész regény. Mindezek mellett, akinek a könyvhöz még nem támadt volna kedve, az nézzen bele a sorozatba, hiszen nem véletlenül veszik elő újra és újra a tévécsatornák. Ahogyan a könyvsorozatra, úgy a filmekre is van igény Anne esetén.

Szólj hozzá

Könyv Lucy Maud Montgomery Anne otthonra talál