2015. dec 28.

A griff bűvöletében

írta: tees06
A griff bűvöletében

Cím: Gryphony – A griff bűvöletében

Szerző: Michael Peinkofer

Fordító: Bartók Imre

Kiadó: Scolar Kft.

Oldalszám: 224

Kiadás éve: 2015

Michael Peinkofer már 20 éve dolgozik íróként, de a Gryphony – A griff bűvöletében c. regényével régi álmát váltotta valóra, ugyanis már régóta szeretett volna egy olyan történetet alkotni, amelynek középpontjában a griffmadarak állnak. Eredetileg filmes újságíróként és fordítóként dolgozott a szerző, de emellett már több regénye is megjelent. A rúnák testvérisége c. regénye tette ismert íróvá, és ma már Németország egyik legnépszerűbb fantasyszerzőjének számít. A griff bűvöletében a Gryphony sorozat első kötete, amelynek második része már hazájában megjelent.

dsc_0434.JPG

Melody más, mint a többi gyerek. Ő nem akar olyan lenni, mint a többi korabeli gyerek, sőt inkább a könyveket bújja a különféle kalandokért. Éppen ezért napi szinten célpontja Ashley-nek és baráti társaságának, akik szerint Melody nem való ebbe a közösségbe. Melody árva, aki szüleit nem ismerhette, mert gyerekkorában meghaltak. A nagymamája neveli, aki azonban komoly adósággal küzd. Egy napon azon Melody talál egy rejtélyes gyűrűt, amely különös helyre vezeti Melody-t és barátját Roddy-t. Találnak egy tojást, amelyből hamarosan kikel egy griffmadár. Melody és a griff között pedig különleges barátság kezd szövődni, amikor váratlanul veszélybe kerül mindannyiuk élete.  

Szeretem azokat a történeteket, amely könnyed egyszerűségükkel tudják magával ragadni az olvasót. Volt ebben a regényben valami varázslatos, amely nagyon megfogott. Rövid történet, de mindenképpen jól meg van írva annak ellenére, hogy nem annyira kidolgozottak a szereplők és a cselekményszál. Nagyon le van minden egyszerűsítve benne, de tulajdonképpen azért, mert ez kisgyerekeknek szól. Nekik pedig kitűnő olvasmány lehet, bár volt bennem emiatt egy kettős érzés. A szerző inkább gyerekeknek szánta a regényét, de ennek ellenére elég komoly dolgok kerülnek előtérbe benne. Olyan eseményeknek lehetünk a szemtanúi, amelyek nem éppen kisgyerekeknek valóak, illetve nem őket foglalkoztatja. Inkább ifjúsági regénynek érzem, de ahhoz képest túlságosan egyszerű az egész történet. Remélem, hogy a folytatásban majd bonyolódnak a szálak.

maxresdefault.jpg

Valójában nagyon tetszett a regény. Melody karaktere azonnal megragadja az olvasót, és szinte azonnal a szívünkhöz nő. Egy különc könyvmoly kislány, aki váratlan világba csöppen, és saját bőrén tapasztalhatja meg mindazokat, amelyekről ez előtt csak olvasott. Emiatt irigykedünk rá, de egyszerre izgulunk a sorsáért. Néha bosszankodunk az igazságtalanságok miatt, amelyeket meg kell tapasztalnia, de mindvégig együtt tudunk vele érezni. A barátja Roddy is kedvelhető karakter, sőt még a nagymamáját is megszeretjük annak ellenére, hogy keveset kapunk belőle. Igazából két véglet van a szereplők esetén, mert vagy szeretjük őket, vagy pedig nem. Ashley és a baráti társasága ugyanis egyáltalán nem áll közel hozzánk.

Mindezek mellett tetszett a történetben az is, hogy volt egy legenda benne. A fény és a sötétség harcosai közötti háború érdekes része a regénynek, de keveset kapunk belőle. Ez áll a középpontban, és minden bizonnyal majd a későbbi kötetek során jobban megismerjük a háttérelőzményeket. Ez leginkább egy bevezető volt, amely sok kérdést felvet az olvasóban, de leginkább olyan hatást kelt bennünk, hogy „igen, ennek tudni akarom a folytatását.” Agravain, a griff szintén központi karakter, és könnyen megszeretjük, de ő az, aki igazán titokzatos marad. Nem sok mindent tudunk meg róla, de minden bizonnyal majd a későbbiek során.

08-2014_gryphony_grafiken_neben_text_350x350px.png

A regény központi részét lényegében a barátság képezi. Melody és Agravain között különös kapcsolat alakul ki, amely sokakban nemtetszést vált ki. Ez barátság pedig igazán különleges, és az illusztrációk segítségével pedig erősítik ezt a látszatot. Helge Vogt rajzai nagyon hangulatosak, és színesítik a történetét. Már maga a borító is felkelti az olvasó figyelmét, de az olvasás közben a fekete – fehér illusztrációk is szépen ki vannak dolgozva. Nagyon jól összeigazították a történetet és a rajzokat. Nekem ez egy nagy pozitívum volt a regényben.

Egy nagyon egyszerű kötetről beszélünk, de valójában élveztem az olvasást. Nem tűnt sablonosnak vagy átlagosnak, sőt egyáltalán nem éreztem kiszámíthatónak a történetet. Természetesen számítottam a happy end-re, de nem tudtam, hogy hogyan fog bekövetkezni. Okozott egy – két meglepetést a regény az egyszerűsége ellenére is. Várom a következő kötetet, mert ahogyan a cím is írja a griff bűvöletében szavakat, úgy ezt a bűvöletet érezni az egész történet esetén is. Nemcsak a griff varázsolja el az olvasót, hanem az egész környezet, amelynek részesei lehetünk.

Szólj hozzá

Michael Peinkofer A griff bűvöletében Gryphony Helge Vogt