2016. jan 28.

Titokzatos világ a felhők között

írta: tees06
Titokzatos világ a felhők között

Cím: Nalávia titka

Szerző: Róbert Katalin

Kiadó: Naphegy Kiadó

Oldalszám: 222

Kiadás éve: 2014

Róbert Katalin már gyermekkora óta ír, és különféle prózáival is többször részt vett Sárváron a Diákírók, Diákköltők Országos Középiskolai Pályázatán. A szerző eredményeket is elért ezen a pályázaton, de később 2013-ban is nyert az Aranymosás irodalmi pályázaton a Szívből, színből, igazán c. regényével. A Nalávia titka 2014-ben jelent meg.

bemutatkozas.jpg

Lenocska sokkal érettebb a korosztályától és egyáltalán nem ijed meg, amikor egy áramszünetkor két ikerfiút talál a konyhájukban, akik éppen az ételeiket kóstolgatják. Lenocska az ijedtség helyett elbeszélget velük, és hamar össze is barátkoznak. Megtudja, hogy ők fentről, Naláviából érkezett. Ez az egyik felhőország, amely a békés államok közé tartozik a felhők között. A két fiú sok mindent mesél a lánynak, de az igazi kaland csak másnap kezdődik, amikor Lenocska a fiúkkal tart. Hamarosan pedig izgalmas nyomozásba kezdenek Nala úrnő személyével kapcsolatban, és rövidesen annyi kalandban lesz részük, mint egy naláviai gyereknek egész életében.

Régen olvastam már olyan történetet, ahol a szerző egy ilyen érdekes fantázia világot alkotott meg. Nalávia világáról szóló leírásokat kíváncsian olvastam, és tetszett az, hogy Lenocska teljesen külső személyként jelent meg, aki az olvasóhoz hasonlóan ismerkedik ezzel a világgal. Ahogyan nekünk is, úgy neki is minden új és mindent érdeklődve kérdez. Nalávia nem egy megszokott világ, és nem hasonlít egyetlen egy megálmodott világhoz sem. Itt a szereplők a széllel és villámokkal harcolnak egymás ellen, de van varázslat is az országban. Azonban csak az úrnő az egyetlen személy, aki birtokában van a varázserőnek. Nalávia különlegessége azonban az, hogy a felhők között helyezkedik el, amely már önmagában is azt jelenti, hogy igen, ezt a történetet meg akarom ismerni.

dsc_0440.JPG

Valójában egy nagyon jól megírt meséről van szó, amely a műfajhoz méltóan egyszerű. Illik rá a hagyományos elképzelés, miszerint a jó és a rossz is megkapja azt, ami valójában jár neki. A gyerekek számára mindenképpen izgalmas olvasmány lehet, de felnőttek esetén időnként lehetnek unalmasabb részek. Ez nem az a mese, amelyet minden felnőtt tud élvezni, de ez egyáltalán nem probléma, hiszen alapvetően nem nekünk szól. A szerző a gyerekeknek teremtette meg ezt a világot a felhők között, amely minden bizonnyal önmagáért beszél. Melyik gyerek az, amelyik nem figyelte a felhők formáit? Melyik mire hasonlít? Vagy melyik gyerek az, aki nem álmodozott arról, hogy mi rejtőzik a felhők között? Róbert Katalin pedig teremtett egy világot a felhők között, ahol Lenocskának és naláviai társainak izgalmas kalandokban van részük.

A szereplők a történethez mérten egyszerűek voltak, de nagyon tetszettek a beszélő nevek. Fauna és Flóra karaktere árulkodott az állatokkal és növényekkel való kapcsolatukról. Mellesleg nagy pozitívum volt számomra az, hogy fontos szerepet kaptak az állatok mellett ez úttal a növények is, és az a természet, amely körülvesz bennünket.

Nalávia titka egy igazán aranyos mese, amely tökéletes olvasmány gyerekkorban. Nem kétlem azt, hogy az a gyerek, aki a kezébe veszi, élvezni fogja Lenocska utazását az országban. Nem rejt sok meglepetést felnőttek számára a regény, de gyerekként izgalmas olvasmány lehet. 

Szólj hozzá

Könyv Nalávia titka Róbert Katalin