2016. jan 30.

Barnaby Brocket az új kedvenc

írta: tees06
Barnaby Brocket az új kedvenc

Cím: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Szerző: John Boyne

Fordító: Gázsity Mila

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió

Oldalszám: 266

Kiadás éve: 2013

John Boyne ír szerző, és az egyik kedvenc íróm, ezért talán kissé elfogult is vagyok vele kapcsolatban. A csíkos pizsamás fiú c. regénye nagy siker volt, és lényegében ez által vált igazán ismertté. Azonban vannak neki más regényei is, amelyet mutat az is, hogy a Barnaby Brocketről, a lebegő kisfiúról szóló története szintén nagy sikert aratott. Az ifjúsági regényt több nyelvre is lefordították.

Brocketék csupán annyit szeretnének, hogyha átlagos, normális családként élhetnének. Alistair és Elenor két gyermekükkel, Henryvel és Melanievel éltek Sydneyben, amikor megszületett harmadik gyerekünk Barnaby. A kisfiú azonban születésétől kezdve egyáltalán nem volt normális, és azonnal felforgatta az átlagos és normális család megszokott, mindennapi életét. Ennek egyetlen oka pedig az volt, hogy Barnaby születésétől fogva lebeg. Igen, lebeg, mert rá nem hat a gravitáció törvénye úgy, mint másokra, így hogyha valami nem tartja a földön, akkor azonnal elkezd felemelkedni. Megpróbált ő normális lenni, és két lábbal a földön maradni, de egyszerűen képtelen volt rá. A szüleinél azonban betelt a pohár és a nyolc éves Barnabyt szimplán szélnek eresztették. Ezt követően pedig Barnabynak kalandos utazásban lesz része. Minden kaland ellenére azonban egyetlen célja csak az, hogy ismét otthon lehessen a családjával.

rv-aj375_bkrvki_g_20130118002854.jpg

Imádtam. Röviden ennyit tudnék mondani erről a könyvről, mert imádtam minden egyes oldalát. Valamiért az első oldaltól fogva az utolsóig magával ragadott. Nagyon olvasmányos, és igazán kedves történet egy kisfiúról, aki más, mint a többiek. Egy igazán szép történet az elfogadásról, a családról és az otthon szeretetéről. Több kérdést is felvetett bennem a regény, mert annak ellenére, hogy a fiatal korosztályt szólítja meg a szerző, nagyon sok mindent feszeget.

Ahogyan említettem, ez a könyv leginkább az elfogadásról szól. Barnaby az utazása során számos olyan emberekkel fut össze, akik valamilyen módon eltérnek a normálistól. Azonban mégis mit nevezhetünk normálisnak vagy éppen átlagosnak? Hiszen ami nekem az, az másnak nem biztos, hogy szintén az lesz. A lényeg azonban az, hogy ezeket az embereket a családja eltaszította magától, és kénytelenek voltak valahogyan boldogulni egyedül. Ők külsőre, vagy viselkedésre, gondolkodásra, de valamilyen módon mások voltak, azonban mégis ők is ugyanolyan emberek, mint mi. A könyv egyik tanulsága ez. Teljesen mindegy, hogy ki mennyire tér el a megszokottól, mert a lényeg az, hogy ő is ugyanolyan ember, mint bárki más.

dsc_0440_1.JPG

A másik érdekes kérdés számomra az volt, hogy Barnaby egyetlen célja az volt, hogy ismét otthon legyen. Azonban a családja (az apja és az anyja) csúnyán elbánt vele, és lehetett érezni, hogy ők nem várják vissza olyan szeretettel a fiúkat, amennyire Barnaby haza szeretett volna jutni. De mégis miért akar hazamenni mindezek után? Az otthon szeretete egy központi téma a történetben, amely engem nagyon megfogott. Barnaby megtett egy óriási utazást azért, hogy aztán hazatérve rájöjjön, hogy mire is van neki valójában szüksége. Erre az utazásra pedig egyfajta önmegvalósításként, önfelfedezésként is lehet tekinteni. A regény végét kezdetben furcsálltam, de aztán ahogy továbbolvastam és a kutyával kapcsolatos dolgokat is megtudtam, már csak mosolyogtam. Nagy kedvencem lett Barnaby Brocket története és azonnal meg is néztem, hogy esetleg van – e folytatás, de sajnálatos módon nincsen. Kíváncsi lettem volna, hogy mégis hogyan alakult Barnaby élete. Erre azonban a pinterest felhasználói választ adtak a Where is Barnaby Brocket? oldallal. Nagyon mókás képek vannak itt arról, hogy éppen merre jár a lebegő kisfiú.

A regényt valójában mindenkinek ajánlom. Kötelezővé tenném ezt az iskolákban, mert egyszerűen olyan könyv, amely meg tudja szeretetni az olvasást. Ez nem egy hétköznapi történet, de valamilyen szinten mégis az. Mindennapi kérdéseket feszeget az elfogadással kapcsolatban, de mégsem csak egy könyv a sok közül. John Boyne nagyot alkotott ezzel a regényével, bár azt meg kell jegyeznem, hogy nem mindig voltam elégedett a fordítással. Voltak ugyanis képeslapok is a történetben, amelyeknek olvashattuk az eredeti szövegét is, de nem mindig stimmelt a fordítást. Volt, ahol teljes mértékben, de máshol kicsit átköltötték. Nem probléma, de ez kicsit zavart. Az viszont nagyon nagy pozitívum, hogy iszonyat jó képekkel illusztrálták a történetet. Én csak ajánlani tudom, mert ez tipikusan az a könyv, ami kicsiknek és nagyoknak is egyaránt élvezetes tud lenni. Mindenki megtalálhatja benne önmagát, vagy éppen azt a részt, amely leginkább közel áll az ő szívéhez.

Szólj hozzá

Könyv John Boyne Barnaby Brocket és a szörnyű dolog ami vele megesett