2016. feb 19.

A kaland elkezdődött: harc a koboldokkal

írta: tees06
A kaland elkezdődött: harc a koboldokkal

Cím: A varázskő

Szerző: Holly Black – Tony DiTerlizzi

Fordító: Till Tamás

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió

Oldalszám: 106

Kiadás éve: 2004

A héten írtam Holly Black és Tony DiTerlizzi Spiderwick krónikájának az első kötetéről, amelyet röviden csak egy bevezető kötetnek neveztem. A második részben azonban már elkezdenek izgalmasabbá válni a történések, és a Grace gyerekek meg is küzdenek a koboldokkal.

a-spiderwick-kronikak--17180.jpg

Jared nem hallgat Nyűsszentyűre, és nem semmisíti meg a Manók könyvét. Azonban arra nem számít, hogy ez által veszélybe sodorja testvéreit, akiket hamarosan megtámadnak a koboldok. Simont elrabolják, de a két testvér közösen utánuk erednek. Hasznukra válik Arthur Spiderwick találmánya, amelynek köszönhetően legalább egyikük látja a koboldokat. Kalandos útjuk során pedig számos nehézséggel találkoznak, de kérdéses mindvégig marad, hogy idejében meg tudják – e menteni öccsüket.

Szintén egy rövid történet volt a sorozatból, de most már elkezdődtek a kalandok. A két szerző nagyon jól alakítja a kötetek esetén azt, hogy apró részletekkel adagolják az ismereteket. Mindig csak egy keveset tudunk meg a manók világáról, így pl. most már találkozhattunk tündérekkel, vízi szörnnyel, koboldokkal, de még egy főnix madár is feltűnik. Kétségtelen, hogy most sokkal változatosabb volt a történet, bár továbbra is csak lineárisan, egy síkon haladtak előre. Tipikus mese, amely inkább a nagyobb gyerekek figyelmét ragadja meg.

a_spiderwick_kronikak_4.jpg

Most is szerettem a szereplőket, mert továbbra is nagyon pozitív karakter mindenki. Azonban hiányoltam Nyüsszentyűt, aki most kimaradt a történésekből, mert ő inkább a házból szemléli az eseményeket. Az erdőben történtek azonban kárpótolták a hiányát, sőt akadt egy – két mulatságos karakter is. Valójában ebben a kötetben a szereplők voltak azok, akik igazán számítottak. Mallorynek és Jarednek új arcát ismerhettük meg, de Simon is bebizonyította, hogy tud még meglepetéseket okozni.

untitled-1_1.jpg

Itt leginkább egy újabb egyszerű és könnyed történetet kapunk. Az illusztrációkat most is megdicsérem, mert igazán jól illenek a történethez. Néhol kicsit sejtetnek is bizonyos dolgokat, de tökéletesen kiegészítik a szöveget. Sok újdonság van ebben a kötetben, de most is ugyanolyan olvasmányos a történet, amilyen korábban volt. Fantáziadús és egyben izgalmas, amelyet szintén gyorsan ki lehet olvasni néhány óra alatt. Egy – két estés olvasmánynak bátran ajánlom minden fantasy kedvelő olvasónak.

Szólj hozzá

Könyv Spiderwick krónikák Holly Black Tony DiTerlizzi A varázskő